Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 13/01/2019

Μία σειρά συμπτώσεων φαίνεται ότι διαμόρφωσε τις συνθήκες για να αποδράσουν οι δύο κρατούμενοι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς από τον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, εννέα από τους εξωτερικούς φρουρούς είχαν δηλώσει ασθένεια ενώ άλλοι εννέα είχαν πάρει αναρρωτική άδεια. Δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, 18 φρουροί των φυλακών απουσίαζαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν αφύλακτα τα εξωτερικά κελιά και να είναι πολύ εύκολη η απόδραση των δύο κρατουμένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μόλις ενημερώθηκε για την απόδραση, ζήτησε αμέσως να πάνε περιπολικά στα σπίτια των ασθενών για να διαπιστωθεί εάν όντως οι υπάλληλοι του Κορυδαλλού ασθενούσαν. 

Τα ερωτήματα

Στο ερώτημα, πάντως, πώς είναι δυνατόν τόσοι εργαζόμενοι να απουσίαζαν ξαφνικά από το σωφρονιστικό κατάστημα, η απάντηση είναι  ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Αυτός προβλέπει ότι στους δημόσιους υπαλλήλους... « βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με γνωμάτευση θεραπόντων ιατρών εντός οκτώ ημερών κατά έτος». Δύο εξ αυτών αλλά όχι συνεχόμενες μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου. Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει την ασθένεια ή το ότι κάποιοι μεταξύ των αδειών κολλάνε και μία μέρα αναρρωτική. Αυτό επιβεβαιώνεται και από στοιχεία των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα την Πρωτοχρονιά του 2017 16 άτομα είχαν πάρει αναρρωτική. 

Ένα ακόμη στοιχείο που ερευνάται είναι ότι την ημέρα της απόδρασης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγινε η μεταγωγή τεσσάρων ατόμων στο νοσοκομείο. Όπως προβλέπεται κάθε ένας από αυτούς πρέπει να συνοδεύεται από έναν φρουρό. Πάντως, στο ερώτημα γιατί η απόδραση δεν έγινε αντιληπτή αφού υπάρχουν κάμερα, η απάντηση είναι ότι ο ένας και μοναδικός υπάλληλος, σύμφωνα με τη Real News που δημοσιεύεται στην έκδοση της Κυριακής (13/1), που πρέπει να παρακολουθεί τις εννέα οθόνες, δεν μπορεί να είναι... κολλημένος πάνω από ένα μόνιτορ συνέχεια. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνη την ημέρα ήταν επιφορτισμένος και με άλλα καθήκοντα. 

Όλα τα παραπάνω, πάντως, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα, ο οποίος θα διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα.  

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis