Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:34 | 02/03/2017

Κάποτε αυτό που απασχολούσε τα παιδιά και τους γονείς ήταν μήπως έφευγε κάποιο μάτι ή τελείωναν οι μπαταρίες από τα λούτρινα αρκουδάκια. Στη σημερινή εποχή, όμως, θα πρέπει να ανησυχούν για πιο σοβαρά θέματα, καθώς τα «έξυπνα» λούτρινα έχουν εξελιγμένες δυνατότητες, συνοδεύονται από εφαρμογές και καταγράφουν συνομιλίες με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα στους κλασικούς κινδύνους του internet.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Troy Hunt, ειδικός για θέματα ασφαλείας, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Spiral Toys, δημιουργός της σειράς λούτρινων CloudPets, άφησε εκτεθειμένη τη βάση δεδομένων με περισσότερες από 2 εκατ. ηχογραφήσεις παιδιών και γονέων μαζί με πληροφορίες για διευθύνσεις email και passwords για 800.000 λογαριασμούς.

Τα δεδομένα αυτά ήταν αποθηκευμένα στην πλατφόρμα MongoDB και βρισκόταν σε κοινή θέα, χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους πιστοποίηση για να τη δει κανείς. Παράλληλα, η βάση καταχωρήθηκε (indexed) αυτόματα στη μηχανή αναζήτησης Shodan (ειδικεύεται στις Internet-connected συσκευές) με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες. Όπως αναμενόταν, κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία και απαιτούσαν λύτρα για να απελευθερώσουν τα δεδομένα…

Το χειρότερο στην υπόθεση είναι ότι η Spiral Toys είχε λάβει προειδοποιήσεις από κάποιους “καλούς Σαμαρείτες” για το τεράστιο κενό ασφαλείας, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε καμία ενέργεια.

Πηγή: Techgear.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis