Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:55 | 03/01/2016

Υπεγράφη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η νέα συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, στο επενδυτικό σχήμα που είχε αναδειχθεί νικητής του αρχικού διαγωνισμού.  

Η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και του το αραβο-τουρκικού fund Jermyn Street Real Estate, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ, Jermyn Street Real Estate, ανοίγει τον δρόμο ώστε να υποβληθεί νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο είχε απορρίψει το προηγούμενο, παγώνοντας τη διαδικασία εκχώρησης του γνωστού ξενοδοχείου της Αττικής. Ετσι, η πορεία της αποκρατικοποίησης θα κριθεί από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Εκτιμάται πάντως ότι το σχέδιο έχει εκπονηθεί με τρόπο ώστε να σέβεται το περιβάλλον και για τον λόγο αυτό το Δικαστήριο θα δώσει την έγκρισή του.  

Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη για μόλις 13 πολυτελείς καμπάνες αντί για τις 100 του αρχικού. Το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός ολόκληρου χωριού μέσα στο χώρο του σημερινού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Αστήρ Παλλάς.  

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού. Ειδικότερα, είχε κριθεί μη νόμιμο το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων μονοκατοικιών («καμπάνες») και την κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου.  

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το τίμημα διατηρείται στα 400 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ήπια δόμηση και περιορισμένος αριθμός κατοικιών.  

Το ύψος της συνολικής επένδυσης να τοποθετείται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ήπια δόμηση, ανάπτυξη, δηλαδή, όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν δασικές εκτάσεις και χώροι πρασίνου. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,1875, ενώ από το σύνολο των 60.886 τ.μ. που επιτρέπεται να δομηθούν θα αναπτυχθούν τα 56.500 τ.μ.   Παράλληλα, η κάλυψη θα είναι χαμηλή, καθώς μέρος των κατοικιών και διαμερισμάτων προβλέπεται να υλοποιηθεί στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η επέμβαση, δηλαδή, στο υφιστάμενο πράσινο θα είναι πολύ μικρή και οι ζώνες πρασίνου θα ενισχυθούν με πρόσθετες φυτεύσεις.  

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο αξιοποίησης, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αποκτήσει δύο ξενοδοχεία έξι αστέρων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις μονάδες Arion Hotel και Westin Hotel.  

Ακόμη, στη χερσόνησο Βουλιαγμένης θα δημιουργηθούν 14 πολυτελείς βίλες, το πολύ δύο επιπέδων, που θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ. Τέλος, η περιοχή πρασίνου καταλαμβάνει έκταση 54.,1 χιλιάδων τ.μ, και αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής έκτασης του Αστέρα και το 9% της χερσονήσου.

Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται η δόμηση.  

Υπενθυμίζεται ότι στο Jermyn Street Real Estate Fund συμμετέχουν κατά κύριο λόγο αραβικά κεφάλαια όπως τα κρατικά επενδυτικά σχήματα Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντίστοιχα, ενώ μειοψηφική συμμετοχή έχει και ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Dogus, από τους μεγαλύτερους της γείτονος χώρας.  

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016. 

 

http://www.pronews.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis