Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 15/01/2018

Δεν υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση για ηθική βλάβη το ελληνικό Δημόσιο στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ακόμη και θανατηφόρου, που προκλήθηκε από κρατικό όχημα - περιπολικό, με οδηγό - αστυνομικό σε κατάσταση μέθης, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος ήταν εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας. Την απόφαση αυτή έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή σχετική υπόθεση δυστυχήματος και αίτημα συνολικά 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε το 2008, και ενώ ο  αστυνομικός, που ήταν σε ρεπό, οδηγούσε υπηρεσιακό αυτοκίνητο με συνοδηγό την Μ.Κ., παντρεμένη και  μητέρα δύο παιδιών - θύμα τελικά του τροχαίου.
 
Ο αστυνομικός, ενώ  «βρισκόταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος, σε συγκέντρωση 174 χιλιοστόγραμμα ανά εκατό κυβικά εκατοστά αίματος, κινούμενος επί της Λεωφόρου Αθηνών   κάνοντας άσκοπη χρήση των φωτεινών - ηχητικών σημάτων του περιπολικού και έχοντας αναπτύξει υπερβολική για τις περιστάσεις ταχύτητα, παραβιάζοντας προηγουμένως τρεις ερυθρούς σηματοδότες που υπήρχαν στην πορεία του, απώλεσε τον έλεγχο του  υπηρεσιακού αυτοκινήτου, παρέκκλινε της πορείας του αφήνοντας επί του οδοστρώματος   ίχνη πλάγιας ολίσθησης μήκους 10,40 μ., προσέκρουσε στο κράσπεδο πεζοδρομίου και αφού ανήλθε επ' αυτού, προσέκρουσε διαδοχικά με το εμπρόσθιο δεξιό τμήμα του   αυτοκινήτου σε μεταλλικά κολωνάκια ύψους 50 cm, σε τοιχίο και σε κολώνα φωτισμού της ΔΕΗ».
 
Ο  σύζυγος της άτυχης γυναίκας και τα δύο παιδιά της προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών και ζήτησαν να τους καταβληθεί το ποσό των  400.000 ευρώ στον καθένα (συνολικά 1, 2 εκατ. ευρώ) ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.
 
 
Πηγή:  www.tovima.gr 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis