Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:05 | 07/06/2015

Στην πλειονότητά τους, τα κράτη της Δύσης εξακολουθούν επισήμως να αντιμετωπίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ως... τρομοκρατική οργάνωση.

Στην πράξη ωστόσο, μέσα στην κινούμενη άμμο της Μ. Ανατολής, αυτή η κατά πολλούς «τρομοκρατική οργάνωση» αποτελεί ένα από τα πιο αξιόμαχα και αποτελεσματικά «αναχώματα» ενάντια στην επέκταση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Αναφερόμενο στο PKK, το περιοδικό «Foreign Affairs», γνωστό και ως «Βίβλος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», μιλάει για «μία από τις δυνάμεις-κλειδιά στη μάχη ενάντια στο ISIS», ενώ σε ανάλογο πνεύμα και η βρετανική «Independent» χαιρετίζει το «θάρρος και την πειθαρχία» των Κούρδων της Συρίας που «δίνουν μαθήματα» με τις νίκες τους ενάντια στους τζιχαντιστές. Οι ομάδες των πολιτοφυλάκων (YPG) του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (PYD), παράταξης που αντιμετωπίζεται και ως «θυγατρική» του PKK, έχουν καταφέρει μεγάλες νίκες σε βάρος των τζιχαντιστών, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Το πιο εντυπωσιακό δε αναφορικά με τις εν λόγω δυνάμεις είναι ότι σε ποσοστό περίπου 40% αποτελούνται από... γυναίκες. Οι εν λόγω μαχήτριες δεν περιορίζονται σε ρόλο υποστηρικτικό. Αντιθέτως, πρωταγωνιστούν στις μάχες και συχνά αναλαμβάνουν τη διοίκηση των στρατιωτικών μονάδων.

Οι μαχήτριες του PKK κοιμούνται με το όπλο δίπλα στο κεφάλι τους και μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στα στρατόπεδα

Οι μαχήτριες του PKK κοιμούνται με το όπλο δίπλα στο κεφάλι τους και μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στα στρατόπεδα

Η φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Ασμάα Γουαγκούι ταξίδεψε κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ και έζησε μαζί με τις γυναίκες των κουρδικών δυνάμεων σε στρατιωτική βάση του PKK, απαθανατίζοντας την καθημερινότητα κοντά στη γραμμή του πυρός μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών.

«Οι άνδρες μαχητές και οι γυναίκες μαχήτριες εργάζονται δίπλα δίπλα και προσφωνούνται σύντροφοι. Ολοι οι μαχητές, είτε πρόκειται για γυναίκες είτε για άνδρες, δεν παντρεύονται, επιλέγοντας αντιθέτως να θυσιάσουν την προσωπική τους ζωή για τον σκοπό στον οποίο πιστεύουν» σημειώνει στην ανταπόκρισή της από την οροσειρά Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ η φωτογράφος του πρακτορείου Reuters.

Αγριότητες
Μεγάλο κομμάτι του Σιντζάρ έπεσε πέρυσι το καλοκαίρι στα χέρια των τζιχαντιστών, που δεν δίστασαν να προβούν και σε αγριότητες εναντίον της τοπικής κουρδικής φυλής των Γεζίντι. Εκτοτε, ωστόσο, οι Κούρδοι ανέκαμψαν σημειώνοντας επιτυχίες στο στρατιωτικό μέτωπο. Τον περασμένο Ιανουάριο κατάφεραν να απομακρύνουν τους τζιχαντιστές από το Κομπάνι, επιτυγχάνοντας μια νίκη πλούσια σε συμβολισμούς.

Αλλά και πιο πρόσφατα, από τις αρχές Μαΐου και μετά, οι Κούρδοι έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω πάνω από 220 κουρδικά και χριστιανικά χωριά και πόλεις σε στατηγικής σημασίας περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας . Οι επιτυχίες τούς έχουν μάλιστα φέρει μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την κομβικής αξίας πόλη Ταλ Αμπιάντ, η οποία... συνδέει τη Ράκα (την άτυπη «πρωτεύουσα» του ISIS στο συριακό έδαφος) με την Τουρκία.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑ ISIS
Οι Κούρδοι απουσίαζαν από το Παρίσι

Ο διεθνής συνασπισμός των δυνάμεων που μάχονται το ISIS σε Ιράκ και Συρία συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι με στόχο να ανασχεδιάσει τη στρατηγική του ενάντια στη τζιχαντιστική απειλή. Ο μόνος «πρωταγωνιστής» που έλειπε από τη συνάντηση ήταν οι Κούρδοι. Το PKK φυσικά και θα απουσίαζε, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση στα μάτια της Δύσης.

Το εντυπωσιακό είναι ωστόσο ότι από το Παρίσι απουσίαζε και η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν που ηγείται των στρατιωτικών μονάδων των Πεσμεργκά, που μάχονται ενάντια στο ISIS κυρίως στο Ιράκ αλλά και στη Συρία. «Οι δυνάμεις των Πεσμεργκά είναι οι μοναδικές που έχουν μέχρι στιγμής πολεμήσει γενναία ενάντια στους τζιχαντιστές, οδηγώντας τους μακριά από τις περιοχές μας», σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ (KRG), αφήνοντας αιχμές εναντίον της Βαγδάτης.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis