Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 23/11/2016

Ένας ειδικευόμενος ορθοπεδικός γιατρός ξεκινάει την καριέρα του στο δημόσιο νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. Εκεί ανακαλύπτει πως γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές, αλλά και ασθενείς, είναι όλοι συμμέτοχοι σε μια παράλογη κωμικοτραγική καθημερινότητα. Ανακαλύπτει το πώς ένα δημόσιο σύστημα που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί σε δήμιό του. Γι’αυτό και επιχειρεί να του αντισταθεί.

«Απ’τα κόκαλα βγαλμένα των Ελλήνων τα ιερά, I will survive, I will survive»: To τραγούδι που έγραψαν οι Burger Project για την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα («Μπραζιλέρο», «Βαλκανιζατέr») συνοψίζει άψογα την οδύσσεια ενός ορθοπεδικού στο ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο αλλά και την εγχώρια μενταλιτέ. Ο Έλληνας σκηνοθέτης συνεχίζει στον δρόμο που τον καθιέρωσε ως δημιουργό και υπογράφει άλλη μία σατιρική ντραμεντί, όπως μόνο εκείνος ξέρει να τις φτιάχνει.

Βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά το δημόσιο σύστημα υγείας, αποδίδει με ευστοχία την σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε αυτό, χωρίς να συγκρατείται ή να κάνει χάρες. Ήρωάς του είναι ένας νεαρός γιατρός (Αργύρης Ξάφης) που ξεκινά την καριέρα του με όνειρα κι ελπίδες, για να καταλήξει μονομάχος απέναντι στο υπερτροφικό τέρας του αθάνατου ελληνικού δημοσίου. Σύμμαχός του ένας Κύπριος συνάδελφος (Δημήτρης Ήμελλος), με καλή καρδιά ο οποίος συχνά παλινδρομεί ανάμεσα σε σωστό και λάθος, χαρίζοντάς μας μερικές από τις πιο πετυχημένες στιγμές του φιλμ.

Στην πραγματικότητα, κάποιος που γνωρίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων εκ των έσω, μπορεί να επιβεβαιώσει πως η απεικόνιση του Γκορίτσα είναι περισσότερο ρεαλιστική παρά γκροτέσκα-υπερβολική, γέρνοντας τη ζυγαριά από την σάτιρα προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Φυσικά, δεν μιλάμε για έναν ρεαλισμό τύπου Κεν Λόουτς αλλά για μια πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας, στην οποία ευτυχώς το χιούμορ παίζει κυρίαρχο ρόλο. Μια ματιά στην τωρινή κατάσταση της χώρας εξάλλου, αποδεικνύει πως «κάθε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις» είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του ορθοπεδικού γιατρού Γιώργου Δενδρινού. Η ταινία τιμήθηκε με τρία βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Α΄ ανδρικού ρόλου (Αργύρης Ξάφης),  Β΄ ανδρικού ρόλου (Δημήτρης Ήμελλος) και μοντάζ (Ιωάννα Σπηλιοπούλου).

Κωμωδία, παραγωγής 2011
Σκηνοθεσία-σενάριο: Σωτήρης Γκορίτσας
Συνεργάτης σεναρίου: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας
Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης
Κοστούμια: Χριστίνα Χατζαρίδου
Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης
Μουσική: The Burger Project
Εκτέλεση παραγωγής: Παναγιώτης Καραμπίνης
Παραγωγός: Κωνσταντίνος Μωριάτης
Παραγωγή: Pan Entertainment, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, NOVA, SOGO FILMS
Διάρκεια: 89΄
Παίζουν: Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ήμελλος, Άννα Κουτσαφτίκη, Στέλιος Μάινας, Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μηνάς Χατζησάββας, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώτα Φέστα, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Υβόννη Μαλτέζου, Χάρης Φραγκούλης  κ.ά.

 

www.cinemag.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis