Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:52 | 13/01/2019

Προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκαλεί η δράση δύο ανήλικων Λαρισαίων μαθητών που συνελήφθησαν έχοντας διαπράξει - σε διάστημα ενός μηνός - εννέα συνολικά κλοπές και διαρρήξεις σχολείων και κυλικείων, στοιχείο πρωτοφανές για δράση ανηλίκων στα τοπικά χρονικά.

Οι δύο ανήλικοι, ο 15χρονος μαθητής της Γ’ τάξης Γυμνασίου της Λάρισας και ο 16χρονος μαθητής της Α’ τάξης Λυκείου της Λάρισας συνελήφθησαν για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθοράς, ενώ μαζί τους συνελήφθησαν και οι γονείς τους κατηγορούμενοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Σε μια από τις σπάνιες φορές, με εισαγγελική εντολή, οι δύο γονείς παρέμειναν κρατούμενοι όλο το βράδυ στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εξέταζε από ημέρες υποθέσεις κλοπών σε σχολεία και κυλικεία με την αστυνομική έρευνα να καταλήγει στο συμπέρασμα – με βάση και τον τρόπο δράσης - ότι δεν πρόκειται για «επαγγελματίες» διαρρήκτες, όπως θα μπορούσε να ειπωθεί στην περίπτωση σχολικού συγκροτήματος στη Χαραυγή, αλλά για δράστες με εφηβική «επιπολαιότητα». Αφού δεν μπορούσε να «εξηγηθεί» το γεγονός ότι οι δράστες ενώ έκλεβαν τρόφιμα και χρήματα από το κυλικείο, παράλληλα προκαλούσαν και φθορές στο σχολείο, γράφοντας για παράδειγμα συνθήματα ή καταστρέφοντας βιβλία ή προκαλώντας φθορές στα γραφεία καθηγητών. Όπως δεν μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι αφαίρεσαν τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί στο 15ο Γυμνάσιο για να αποδοθούν στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δράσης, τόσο στο «Χαμόγελο του Παιδιού» όσο και στο Κρίκκειο ορφανοτροφείο. Έτσι οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας δεν εξεπλάγησαν όταν οδηγήθηκαν στη σύλληψη των δύο ανήλικων μαθητών, αφού η παραβατική συμπεριφορά δεν είναι πρωτόγνωρη. Εκείνο ωστόσο που μπορεί να χαρακτηρισθεί πρωτόγνωρο στα τοπικά χρονικά είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά συλλαμβάνονται μαθητές για τόσες κλοπές σχολείων και κυλικείων, που σύμφωνα με την αστυνομία έπραξαν την περίοδο των εορτών, όταν τα σχολεία δηλαδή ήταν κλειστά και ενδεχομένως να θεωρήθηκαν εύκολος στόχος.

[custom:google-ads]

ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο δράστες το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου παραβίασαν παράθυρο του 42ου Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια σπάζοντας το παράθυρο του κυλικείου αφαίρεσαν 30 ευρώ, ενώ από κουτί στον διάδρομο του σχολείου αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό από συνδρομές γονέων. Το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου μπήκαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο από ανασφάλιστο παράθυρο και αφού παραβίασαν την πόρτα του κυλικείου έκλεψαν κέρματα και διάφορα προϊόντα ψυγείου. Με ανάλογο τρόπο έδρασαν τη 14η Δεκεμβρίου στο 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο, σχολικό συγκρότημα που άγνωστο γιατί, «χτύπησαν» άλλες δύο φορές. Η πρώτη την περίοδο των διακοπών των εορτών όπου έσπασαν τα πτυσσόμενα μεταλλικά κάγκελα της εισόδου του κυλικείου και η δεύτερη το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου, όταν σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σπάζοντας τα προστατευτικά κάγκελα του φεγγίτη μπήκαν στο γραφείο των καθηγητών του 3ου Γυμνασίου προκαλώντας υλικές ζημιές αξίας 3.000 ευρώ ενώ στη συνέχεια έκλεψαν τρόφιμα και χρήματα από το κυλικείο.

«ΧΑΜΟΓΕΛΟ»

Με τον ίδιο τρόπο έδρασαν την 27η Δεκεμβρίου στο 15ο Γυμνάσιο – 14ο Λύκειο. Σχολικό συγκρότημα στο οποίο επέστρεψαν το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου όπου έσπασαν την πόρτα της βιβλιοθήκης και κατέστρεψαν σχολικά βιβλία. Αυτό που προκάλεσε ωστόσο εντύπωση ήταν το γεγονός ότι από την ισόγεια αίθουσα του σχολείου αφαίρεσαν τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί από μαθητές του σχολείου με σκοπό να παραδοθούν τις επόμενες ημέρες στο «Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και στο «Κρίκκειο» ορφανοτροφείο της Μητρόπολης. Στη συνέχεια παραβίασαν το παράθυρο του κυλικείου αλλά ήχησε ο συναγερμός με τους δράστες να εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

Με ανάλογο τρόπο έδρασαν, το ίδιο βράδυ, τόσο στο 12ο Λύκειο όσο και στο 13ο Δημοτικό Σχολείο κλέβοντας κυλικεία, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στον χώρο του λυκείου ανέγραψαν υβριστικά συνθήματα σε βάρος των Ελλήνων. Να σημειωθεί ότι στην κατοχή του 16χρονου μαθητή βρέθηκαν και αναγνωρίσθηκαν κλοπιμαία από λύκειο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών οι συνολικές φθορές στα σχολεία και τα κυλικεία ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ, η αξία των αφαιρεθέντων τροφίμων ξεπερνά τα 1.300 ευρώ και το συνολικό χρηματικό ποσό ξεπερνά τα 500 ευρώ. Το σημαντικότερο ωστόσο αφορά στο γεγονός ότι δύο ανήλικοι μαθητές παραπέμπονται ενώπιον των εισαγγελικών αρχών κατηγορούμενοι για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Για την ίδια υπόθεση από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε χθες ότι «εξιχνιάσθηκαν, έπειτα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εννέα περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών που διαπράχθηκαν σε σχολικά κτίρια και στα κυλικεία αυτών στην πόλη της Λάρισας. Συνελήφθησαν στις 11-01-2019 το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, δύο άτομα, ηλικίας 15 και 16 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς. Επιπλέον, συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα, γονείς των ανηλίκων, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο ανήλικοι κατά το χρονικό διάστημα από 06-12-2018 έως 11-01-2019 , διέπραξαν συνολικά εννέα διαρρήξεις-κλοπές σε σχολικά κτίρια και στα κυλικεία αυτών, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικά ποσά και τρόφιμα, ενώ προξένησαν φθορές στα κτίρια και σε υλικά αυτών» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ.

ΧΑΡΑΥΓΗ

Να σημειωθεί πως από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εξιχνιάστηκε μία περίπτωση κλοπής και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος επίσης τριών Λαρισαίων, δύο 17χρονων και ενός 18χρονου. Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2018 οι τρεις συνεργοί διέρρηξαν σχολικό συγκρότημα που στεγάζει τα 19ο – 24ο Δημοτικά Σχολεία στη συνοικία της Χαραυγής στη Λάρισα και αφαίρεσαν μία βιντεοκάμερα, δύο φωτογραφικές μηχανές και μία οθόνη υπολογιστή. Μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε στην κατοχή των δραστών, κατασχέθηκε και αποδόθηκε στους υπεύθυνους των σχολείων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Οι δύο μαθητές οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας όπου αφέθηκαν ελεύθεροι καθότι ανήλικοι αφού πρώτα ορίσθηκε τακτική δικάσιμος. Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης και οι δύο γονείς που συνελήφθησαν προχθές το μεσημέρι μαζί με τα παιδιά τους ενώ σε μία από τις ελάχιστες φορές, με εισαγγελική παρέμβαση παρέμειναν κρατούμενοι όλο το βράδυ στην ΕΛ.ΑΣ. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας ερευνά την τυχόν συμμετοχή των δύο ανήλικων μαθητών και σε άλλες πράξεις.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

 

Δείτε στο Policenet.gr: Συγχαρητήρια στην Ασφάλεια Λάρισας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis