Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:37 | 26/03/2016
Οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες την Τρίτη πυροδότησαν στην Ευρώπη συζητήσεις σχετικά με την επάρκεια των πολιτικών ασφαλείας που ακολουθούνται. Για άλλη μια φορά, στην έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη, τονίστηκε η αναγκαιότητα καλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών-μελών με έμφαση στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών.
 
Αυτή είναι μια αναμενόμενη αντίδραση στις επιθέσεις των Βρυξελλών, εκτιμά ο γερμανός ειδικός σε θέματα ασφαλείας Γιόαχιμ Κράουζε. Όπως επισημαίνει στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «γεγονός είναι ότι βεβαίως ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρχών. Δεν θα πρέπει να το αγνοούμε αυτό. Υπάρχουν διαρκώς λανθασμένοι ισχυρισμοί ότι ισχύει το αντίθετο. Έχουμε σε κάθε περίπτωση το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών εντός του Σένγκεν, έχουμε τη Europol. Μόνο που στα δύο συστήματα υπάρχουν ακόμη προβλήματα ως προς την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων».
 
Ο γερμανός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου παραδέχεται ότι σαφώς και υπάρχουν ελλείψεις, ωστόσο εκτιμά ότι «εν μέρει αυτές οι ελλείψεις είναι πολιτικά επιθυμητές. Η προστασία των (σ.σ. προσωπικών) δεδομένων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Και όταν μιλάμε για σύνδεση διαφόρων "δεξαμενών δεδομένων" πρόκειται ουσιαστικά για άρση των μέτρων προστασίας δεδομένων».
 
Κατακερματισμός αρμοδιοτήτων στο Βέλγιο
 
Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γιόαχιμ Κράουζε απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν υπήρξε καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασίας σε επίπεδο αρχών ασφαλείας και κάνει λόγο για «μαζικά λάθη» των αρμόδιων αρχών του Βελγίου. Όπως εξηγεί, «αυτή η χώρα είναι τόσο ομοσπονδιακά κατακερματισμένη στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, όχι μόνο μεταξύ των περιοχών αλλά και μεταξύ των γλωσσικών ομάδων. Σε πολλά θέματα δεν αισθάνεται πια κανείς υπεύθυνος στο Βέλγιο. Τα λάθη που έγιναν εκεί είναι μοναδικά στην Ευρώπη. Και αυτό δείχνει επίσης ότι το Βέλγιο είναι μαζί με την Ελλάδα ο πιο αδύναμος κρίκος στο πεδίο της ευρωπαϊκής εσωτερικής ασφάλειας».
 
Ο γερμανός καθηγητής τονίζει ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο Βέλγιο και ειδικά σε προβληματικές περιοχές όπως το Μόλενμπεκ και άλλες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει εστιάζει κανείς περισσότερο εκεί «και όχι σε λάθη και ελλείψεις στο πεδίο της ευρωπαϊκής ανταλλαγής πληροφοριών».
 
 
 
http://www.newsbeast.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis