Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 02/03/2017

Βολές εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τη συμφωνία για το Προσφυγικό. Ο Τούρκος ηγέτης μίλησε στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο Διαμεσολαβητών που διεξάγεται στην Άγκυρα, κατακρίνοντας τόσο τις Βρυξέλλες όσο και των ΟΗΕ και το αρμόδιο γραφείο για παράληψη των συμφωνιών που είχαν συνάψει, αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης και την παραμονή εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, εξαιτίας του πολέμου.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 26 δισ. δολάρια για δομές και τη συντήρηση τριών εκατ. προσφύγων, λέγοντας πως «ανεξάρτητα αν οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν λεφτά ή όχι, εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε ανθρώπους που πλήττονται από όπλα και βόμβες βαρελιών», αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο στρατός της οποίας χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες μεθόδους.

Η Τουρκία είχε συνάψει συμφωνία τον Μάρτιο του 2016 προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια, ώστε να περιοριστεί το κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spot που είχε δημιουργήσει. Όπως αναφέρει το Πρακτορείο Ανατολή, η συμφωνία προέβλεπε την παροχή ποσού 6 δισ. ευρώ για τα εκατομμύρια των προσφύγων. Έναν χρόνο μετά, όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν δοθεί μόλις 677 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το ένα δέκατο της συμφωνίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στα άλλα μέρη της συμφωνίας, δηλαδή τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως η διαχείριση του Προσφυγικού δεν δύναται «δίχως θυσίες και επιμερισμό ευθυνών». «Είναι σαφές τι χρειάζεται να κάνουμε ώστε να μην μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο σωμάτων για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες η Μεσόγειος Θάλασσα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι κανένα μέρος και όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δεν είναι ασφαλή, αν δεν επέλθει η ειρήνη στο Χαλέπι, τη Βαγδάτη και τη Μοσούλη», δήλωσε, στέλνοντας ακόμη ένα μήνυμα για τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis