«Βόρειοι» και «Νότιοι»: Οι αχαρτογράφητες φυλές των μπαχαλάκηδων

«Βόρειοι» και «Νότιοι»: Οι αχαρτογράφητες φυλές των μπαχαλάκηδων

Οι «βόρειοι» και οι «νότιοι»… πυρπολητές αυτοκινήτων, ΑΤΜ και καταστημάτων. Αυτοί είναι οι προσωρινοί χαρακτηρισμοί, χωρίς ταυτότητα, που έχουν δώσει οι αξιωματικοί της αστυνομίας στους πρωταγωνιστές των καθημερινών εμπρηστικών επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας, τοποθετώντας γεωγραφικά τις ενέργειες.

Οι αχαρτογράφητες «φυλές» των μπαχαλάκηδων, όπως τους χαρακτηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι έγιναν εμπρηστές και ποιος ξέρει τι ακόμη, είναι αυτοί που προβληματίζουν για την μελλοντική εξέλιξή τους.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, αποτέλεσε την κύρια αιτία τροφοδοσίας μιας τρομοκρατικής «δεξαμενής» που άδειαζε, με νέους και πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι από εμπρηστές μετατράπηκαν σε θιασώτες της νεοτρομοκρατίας. Το 2020, η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και αξιωματικών ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας, είναι το καινούργιο   «γέμισμα» της ίδια δεξαμενής, από «νέο αίμα», το οποίο μπορεί να προέλθει από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκενώσεων καταλήψεων. 

Από τα τέλη Αυγούστου όταν και ξεκίνησαν οι εκκενώσεις κτιρίων δυναμικών καταλήψεων, όπως της GARE, Βανκούβερ, Ματρόζου, Παναιτωλίου, Αρβάλη και άλλων, διαπιστώθηκε πως από τις 110 προσαγωγές και συλλήψεις, τα 77 άτομα ήταν ηλικίας από 15 έως 25 χρόνων, «αχαρτογράφητα» που δεν είχαν απασχολήσει τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, και τα 33, «γνωστά» για την παρουσία τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αυτά τα αριθμητικά δεδομένα και η στάση που τηρούσαν τα «άγνωστα παιδιά», εδραίωσαν σε μεγάλο βαθμό την αστυνομική εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για ανανέωση του αντιεξουσιαστικού δυναμικού, ποσοτική, ηλικιακή και ποιοτική. Αυτή η ανανέωση έγινε ορατή και από την ευχέρεια διασποράς και εξάπλωσης του πύρινου αντάρτικου πόλης. Το «νέο αίμα», σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., συντονίζεται, όπως έχει διδάξει το παρελθόν από «παλιό» κέντρο, που κατευθύνει και καθοδηγεί στην εκδήλωση επιθέσεων. 

«Δεν θέλουμε νέα ‘μωρά’ της τρομοκρατίας»

Μια ιστορική αναδρομή είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τις αιτίες των τριών επισκέψεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την εξέλιξη των καθημερινών εμπρηστικών επιθέσεων αλλά κυρίως της ανάλυσης του ηλικιακού προφίλ και της συμπεριφοράς των ατόμων που συνελήφθησαν ή προσήχθησαν το τελευταίο 5μηνο.  Με χρονική διαφορά περίπου 10 χρόνων έχει κάνει τις παρακάτω αναφορές: 

2009: Τα «μωρά» της τρομοκρατίας, οι τρομοκράτες της «κατσαρόλας», τα πιτσιρίκια με τις «χύτρες», «να πάρουν τον μπαμπά και την μαμά τους και να παραδοθούν». 

2020: «Κάποιοι θέλουν νέο Γρηγορόπουλο»,   «ο τρομοκράτης έχει χάσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τού να είναι άνθρωπος…», «στην τρομοκρατία δεν υπάρχει κανένα ρομαντικό στοιχείο…».

 Το 2009, οι δηλώσεις του αφορούσαν τις συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και ασύλληπτων τότε μελών της. Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσίας είχε προβεί σε περίπου 100 συλλήψεις, ατόμων που σχετίζονταν με τις ενέργειες της οργάνωσης, ωστόσο σαν «Λερναία Ύδρα» συνέχιζε την δράση της ανανεώνοντας το δυναμικό της παρά τις δεκάδες συλλήψεις. 

 Μετά από τόσα χρόνια είναι εμφανές, πως ο αρμόδιος υπουργός δεν θέλει οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να κάνουν το ίδιο λάθος και να υποτιμήσουν όπως έκαναν τότε, τα… πιτσιρίκια, τα… μωρά της τρομοκρατίας. Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» σε περίπου 30 μήνες, από εμπρηστικές επιθέσεις πέρασε σε βομβιστικές και λίγο αργότερα στην αποστολή εκρηκτικών φακέλων και παγιδευμένων με εκρηκτικά βιβλίων, επεκτείνοντας τη δράση της και στο εξωτερικό. 

Η «μετάλλαξη» εμπρηστών σε βομβιστές, όπως έδειξε το παρελθόν, δεν αργεί να έρθει, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας, και η όποια καθυστέρηση αστυνομικών ενεργειών βοηθά την «αντίπαλη» πλευρά στη στρατολόγηση, εκπαίδευση, απόκτηση τεχνογνωσίας, δοκιμών, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο της κατάστασης. Τα «μωρά», όσο τους αφήνεις χρόνο, όπως τονίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, διαπιστώνουν τις δυνατότητές τους, ωριμάζουν, «προπονούνται», πειραματίζονται και εξελίσσονται.

        Το 2020, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, που επί των θητειών του στο συγκεκριμένο υπουργείο, έχουν εξαρθρωθεί 17 Νοέμβρη, Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας, Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, Επαναστατικός Αγώνας και πρόσφατα Επαναστατική Αυτοάμυνα, γνωρίζει πως η υποτίμηση ανανεώνει και θεριεύει τις τρομοκρατικές διαθέσεις. 

Γρήγορη «χαρτογράφηση» πριν την… μεταμόρφωση

        Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συσκέψεων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., σε κάποιες από τις οποίες συμμετείχε και ο αρμόδιος υπουργός, τονίστηκε πως στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία πρέπει να αποτραπεί η όποια προσπάθεια «μεταμόρφωσης» και δημιουργίας μιας νέας και πιο επικίνδυνης γενιάς τρομοκρατών. Τονίστηκε η ανάγκη πραγματοποίησης σοβαρής αστυνομικής έρευνας για την έγκαιρη «χαρτογράφηση» της ανθρωπογεωγραφίας της νέας κατάστασης και προληπτικών ενεργειών αποτροπής τους επόμενου ενδεχόμενου βήματος, πριν είναι αργά.  

        Σημαντικός στόχος που τέθηκε σε πρώτο επίπεδο είναι η εντατικοποίηση των ερευνών για την σύλληψη εμπρηστών, πριν κάποιοι από αυτούς γίνουν βομβιστές!

        Σε τέσσερις μέρες, της προηγούμενης εβδομάδας παραδόθηκαν στις φλόγες 38 αυτοκίνητα, δύο ΑΤΜ και μία καφετέρια. Εντυπωσιακή και επικίνδυνη είναι η… αποκέντρωση των επιθέσεων σε πολλές περιοχές της Αττικής όπως  Γλυφάδα, Αττικό Άλσος, Άνω Λιόσια, Βύρωνα, Νέα Ιωνία, Ταύρο, Ελληνικό, Αγίους Αναργύρους, Ασπρόπυργο, Πολύγωνο, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Φιλοπάππου και Κολωνάκι.

        Προς το παρόν, το «νέο αίμα» εμπρηστών, σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, προέρχεται από άτομα που συμμετείχαν σε καταλήψεις κτιρίων ή ήταν «συμπαθούντες» αυτών. Πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είναι αναφέρει πως πολλά από τα παιδιά που συμμετέχουν στις καταλήψεις είναι «παιδιά εύπορων οικογενειών». Και το 2009, συλληφθέντες και καταζητούμενοι της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χαρακτηρίζονταν ως παιδιά των… βορείων προαστίων από οικογένειες υπεράνω υποψίας! 

Τα αποτυπώματα Ματρόζου και Παναιτωλίου  

        Στο μεταξύ μετά τα όσα συνέβησαν στο Κουκάκι στις 11 Ιανουαρίου 2020, στην δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων στις καταλήψεις της Ματρόζου και Παναιτωλίου συμπεριλήφθηκαν τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων για τη ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων από την πρώτη επεισοδιακή εκκένωσή τους. 

        Στο κτίριο της Ματρόζου ταυτοποιήθηκε «ένα τμήμα δακτυλικού που βρέθηκε στην εξωτερική επιφάνεια πόρτας εισόδου τουαλέτας 1ου ορόφου με το αποτύπωμα αριστερού αντίχειρα» της 17χρονης συλληφθείσας, κόρης του γνωστού ηθοποιού. Ταυτοποιήθηκαν δύο τμήματα αποτυπωμάτων στην πόρτα εισόδου σαλονιού του ισογείου με αυτά 25χρονης από την Ιταλία, Ταυτοποιήθηκαν επίσης σε ντουλάπι κουζίνας, σε παράθυρο υπνοδωματίου, σε πόρτα εισόδου, τα αποτυπώματα του 27χρονου φερόμενου διαχειριστή των τριών καταλήψεων στο Κουκάκι, από την Κύπρο. 

        Στο κτίριο της Παναιτωλίου, ταυτοποιήθηκαν και πάλι αποτυπώματα του 27χρονου Κύπριου, σε τραπέζι, σε πόρτα εισόδου και σε αφίσα. Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα αποτυπώματα 40χρονου σε μία πόρτα εισόδου, αλλά και ενός 45χρονου γνώριμου των διωκτικών αρχών σε δύο πόρτες εισόδου και σε ένα πλακάκι μπάνιου! 

        Στα σχετικά έγγραφα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών επισημαίνεται: «Τμήματα αποτυπωμάτων παραμένουν ανόμοια με τα αποτυπώματα των συλληφθέντων Ιάσωνα Παναγιώτη Ινδαρέ, του Φίλιππου-Λέανδρου Ινδαρέ και Δημήτριου Ινδαρέ». Πρόκειται για τον σκηνοθέτη και τα δύο παιδιά του, που συνελήφθησαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, που γειτονεύει με αυτή της κατάληψης.  

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr