Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:45 | 30/11/2014

 

«Για τη θωράκιση της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών από τις πυρκαγιές θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα δείξουν τι απαιτείται να γίνει για την προστασία της Ρόδου και των άλλων νησιών από τις πυρκαγιές».
 

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Χρήστος Γκολφίνος με αφορμή τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.
«Ήταν λιγότερες οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Αυτό που παρατήρησα ήταν πως ακόμη και το καλοκαίρι είχαμε ισχυρούς ανέμους. Η συνεργασία πάντως ήταν πολύ καλή με τις δυνάμεις του Δήμου, την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ, που λειτούργησε φέτος και γενικά με όλους τους φορείς, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», δηλώνει ο κ. Γκολφίνος.
Ο διοικητής της ΠΥΡ αναφέρεται και στην ενίσχυση της υπηρεσίας με νέα αυτοκίνητα.
«Ολοκληρώσαμε την πρόταση που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να καταθέσουμε για την ενίσχυση της υπηρεσίας με νέα οχήματα, που θα αποκτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να ανανεωθεί ο εξοπλισμός για τα επόμενα επτά χρόνια», τονίζει ο κ. Γκολφίνος.

Χρήστος Γκολφίνος


Η συνέντευξη του κ. Χρήστου Γκολφίνου, αναλυτικά:

• Πώς εξελίχθηκε φέτος η αντιπυρική περίοδος;
Η αντιπυρική περίοδος του έτους 2014 πιστεύω πως εξελίχθηκε ομαλά. Η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν σε άριστο επίπεδο. Ήταν άμεση και γρήγορη η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων κάθε φορά που υπήρχε συμβάν. Τα αποτελέσματα πιστεύω πως ήταν πολύ καλά.
• Ήταν περισσότερες οι φωτιές που ξέσπασαν φέτος;
Ήταν λιγότερες οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τη φετινή αντιπυρική περίοδο Αυτό που παρατήρησα ήταν πως ακόμη και το καλοκαίρι είχαμε ισχυρούς ανέμους. Η συνεργασία πάντως ήταν πολύ καλή με τις δυνάμεις του Δήμου, την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ, που λειτούργησε φέτος και γενικά με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ειδικά για την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ έγινε και σύσκεψη.
• Τι χρειάζεται η Ρόδος για να θωρακιστεί έναντι των πυρκαγιών, περισσότερα μέσα ή προσωπικό;
Για τη θωράκιση της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών από τις πυρκαγιές θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα μας δείξουν τι απαιτείται να γίνει για την προστασία της Ρόδου και των άλλων νησιών από τις πυρκαγιές. Δεν είναι μόνο οι υπαίθριες πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να αντιμετωπίζει και τα συμβάντα που ανακύπτουν σε άλλα νησιά, όπου δεν υπάρχει δύναμη του πυροσβεστικού σώματος.
• Υπήρχαν φέτος εναέρια μέσα για την προστασία της Ρόδου;
Φέτος ήταν στη διάθεσή μας δύο ελικόπτερα. Το ένα μισθώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα. Είχαμε όμως και ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ που επενέβη σε δύο περιστατικά.
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη αντιπυρική περίοδο και ποιες οι προτάσεις που έχετε κάνει στο αρχηγείο;
Είναι νωρίς ακόμη για να σχεδιάσουμε για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2015. Ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει με την έναρξη του νέου έτους. Ολοκληρώσαμε την πρόταση που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να καταθέσουμε για την ενίσχυση της υπηρεσίας με νέα οχήματα που θα αποκτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να ανανεωθεί ο εξοπλισμός για τα επόμενα επτά χρόνια. Περιμένουμε τώρα να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
• Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να μην προκαλούν φωτιές στην ύπαιθρο καθώς τώρα γίνονται διάφορες γεωργικές εργασίες;
Θα πρέπει να μην βάζουν φωτιές όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Να τις επιτηρούν και να τις σβήνουν με τον τρόπο που πρέπει ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος. Αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες στην ύπαιθρο και θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επιβάλλεται να λαμβάνουν μέτρα. Σε περίπτωση που προκαλούν φωτιές θα υφίστανται τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.
• Είναι επαρκής σε προσωπικό η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου;
Υπάρχουν ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου. Έχουμε ζητήσει την ενίσχυση της ΠΥΡ με 20 άτομα για να στελεχωθούν όλα τα τμήματα. Οι ελλείψεις είναι γνωστές στο αρχηγείο που θα πράξει, εκτιμώ, τα δέοντα.
• Εχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο αεροδρόμιο Ρόδου;
Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΠΥΡ στο αεροδρόμιο. Οι εγκαταστάσεις υπάγονται στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.
• Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΠΥΡ για την αντιμετώπιση τους;
Από τις 26 Σεπτεμβρίου, που λάβαμε το πρώτο σήμα από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ελέγξαμε τον εξοπλισμό που διαθέτουμε, τις αντλίες και τα οχήματα . Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε έργο όταν παρουσιαστεί ανάγκη. Θα έχουμε πλέον έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας των αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες. Τώρα πλέον έχουμε έντονες βροχοπτώσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πέφτει μεγάλη ποσότητα νερού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να απορροφηθεί από τη γη ή το αποχετευτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα.
• Τι πρέπει να κάνουν οι τοπικές αρχές για αυτό;
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους θα πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Έτσι θα είμαστε όλοι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε ό,τι παρουσιαστεί για να είναι ασφαλείς οι πολίτες.

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

http://www.dimokratiki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis