Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:53 | 01/12/2014
 
 
Προς: Υπουργό Δημόσιας Τάξης    και Προστασίας του Πολίτη κ. Β.Κικίλια
 
ΘΕΜΑ: «Για τις κρίσεις και προαγωγές των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος»
 
ΣΧΕΤ: Η από 21/11/2014 συνάντησή μας
 
         
Κύριε Υπουργέ
 
Ένα από τα θέματα της συζήτησής μας,της ως άνω σχετικής, ήταν και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του Π.Σ. Όπως μας δηλώσατε και εμείς από την πλευρά μας υπερθεματίσαμε, το πλαίσιο αυτό επιτρέπει την αδικία, την αναξιοκρατία, γεγονότα αυταπόδεικτα, μιας και η πλειονότητα των αδικηθέντων συναδέλφων, προσφεύγοντας στην Ελληνική Δικαιοσύνη δικαιώνονται.
 
Πλαίσιο κρίσεων και προαγωγών που  χρησιμοποιείται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για την προώθηση των αρεστών της επιλογών και  σαφώς στη διάβα των έντονων πολιτικών παθών επέτρεψε σε «εξωυπηρεσιακά δεδομένα» να υπεισέλθουν στην υπηρεσιακή ζωή και να στρατεύσουν τις επιλογές των προαγωγών και κρίσεων σε «χρωματικές επιλογές».
 
Από το 1992 που έλκει την γέννησή του το θεσμικό πλαίσιο κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών, υπήρξε το αίτημα του εκσυγχρονισμού τους.
 
Από το 1996, που ιδρύθηκε η ΕΑΠΣ κατ΄έτος μονότονα καταγγέλλει τη διαδικασία προαγωγών. Παράλληλα πολλάκις εκπρόσωποί της συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας και επιτροπές για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου, χωρίς ποτέ να υπάρχει κατάληξη με πολιτική  βούληση για αλλαγές.
 
Οι παρεμβάσεις της ΕΑΠΣ όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν, τουλάχιστον να είναι κοινοποιήσιμη στον ενδιαφερόμενο  η έκθεση αξιολόγησής του και επίσης  τουλάχιστον να γίνονται σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις - δικαιώσεις των συναδέλφων από τα  δευτεροβάθμια υπηρεσιακά συμβούλια.
 
 
  Έτσι επί πάνω από 20 έτη άπασες οι πολιτικές ηγεσίες διατήρησαν το αυτό σύστημα, προφανώς γιατί ήταν λειτουργικό γι΄αυτές.
 
Άλλοτε με ευγένεια και  κρατώντας τα προσχήματα, άλλοτε με εξόφθαλμες παρεμβάσεις και επιλογές, δημιούργησαν διοικητικές αρρυθμίες και το χειρότερο απογοήτευση σε δεκάδες στελέχη μας, ειδικά προς το τέλος της  υπηρεσιακής προσφοράς του.
 
 
Εξέχως  χαρακτηριστικό, που έχει γραφεί στα ιστορικά μελανά, ήταν η κρυφίως και αιφνιδιαστική «νομοθετική ρύθμιση του Π.Δ. 242/2007, όπου η τότε πολιτική ηγεσία εξεδύθη πλήρως προσχημάτων και προχώρησε σε κρίσεις και προαγωγές των αξιωματικών του Π.Σ. χωρίς καν να συνταχθούν γι αυτούς νέες εκθέσεις ικανότητας.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, περιλαμβάνεται και η επιλογή και αντίστοιχα παύση του Αρχηγού, όπου τείνει πλέον να γίνει άγραφος κανόνας, μετά από μια επιτυχημένη αντιπυρική χρονιά, όπου, μετά τις τελετές όπου του δίδονται τα ευχαριστήρια, να αποστρατεύεται  εξ αιτίας άλλου  λόγου και αιτίας, ως ένδειξη προφανώς  μιας ιδιότυπης βράβευσής του.
 
 
‘Έτσι αισίως φθάσαμε στο 2014 με το θεσμικό πλαίσιο των κρίσεων  και προαγωγών του 1992,  όπου επιτρέπει σήμερα να είσαι αρεστός και να προάγεσαι, αύριο να είσαι μη αρεστός και να μένεις στάσιμος ή να αποστρατεύεσαι.
 
 

 


 
Κύριε Υπουργέ
 
 
Δεν έχουμε λόγο να μην πιστεύουμε τις «πράγματι ρηξικέλευθές προθέσεις σας»,  για να κάνετε τη «διαφορά» και να κάνετε κρίσεις και προαγωγές δίκαιες, χωρίς  την ανάγκη «μέσων».
 
 
Παρότι από την  ανάληψη των καθηκόντων σας περάσαν αρκετοί μήνες και πλέον είμαστε κοντά στη διαδικασία των κρίσεων και προαγωγών, χωρίς να έχει γίνει ουδεμία διαβούλευση και επεξεργασία, το  φρέσκο και το δυναμικό της πολιτικής σας φυσιογνωμίας, όπως μας είπατε, μπορείτε  αύριο και όλας να  πάρετε την πολιτική πρωτοβουλία.
 
 
Ανοίξτε το διάλογο αύριο και προ του τέλους του  έτους, να έχουμε νέο, φρέσκο, αξιοκρατικό και διαφανή σύστημα κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών.
 
 
Οι προτάσεις της Ένωσής μας σε αυτή την πρωτοβουλία σας, θα είναι άμεσα στη διάθεσή σας, όπως ήταν πάντα σε όλους του διαλόγους που κληθήκαμε να συμμετάσχουμε, αν και κατέληξαν άκαρποι.
 
 
Ελπίζουμε εσείς να κάνετε τη διαφορά και να γίνουν πράξεις οι προθέσεις σας.
 
ΠΗΓΗ: eapsgr.blogspot.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis