Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:12 | 12/12/2015

«Δεν έχω καμία σχέση με τον ISIS. Ούτε αναζητούσα, ούτε είχα επαφή μαζί τους. Είμαι φανατικά αντίθετος με την δράση τους. Η ιδεολογία μου είναι εντελώς διαφορετική από τις πρακτικές τους. Δεν είμαι υπερπράκτορας, ούτε ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων της Γης» δήλωσε ο 49χρονος Αμερικανο-Ιορδανός Rami Najm Ghanem, ο οποίος χθες το πρωί οδηγήθηκε στον 7ο Ειδικό Ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί. 

Οι αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, πέρα από την έκδοσή του είχαν ζητήσει συγκεκριμένες προανακριτικές και ανακριτές πράξεις με τη λήψη της απολογίας του. Ο 49χρονος δεν δέχθηκε να απολογηθεί, καθώς άλλαξε την αρχική αρνητική του στάση να εκδοθεί, συναινεί πλέον σε αυτή, και επιφυλάχθηκε να απολογηθεί απευθείας στις αμερικανικές αρχές, όπου αναμένεται να οδηγηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα. Ο κ. Ghanem δεν αντιστέκεται πλέον στην έκδοσή του κάτι που θα επιβεβαιώσει την ερχόμενη εβδομάδα στον Εισαγγελέα Εφετών εκτέλεσης των αιτημάτων έκδοσης και διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες του «ταξιδιού» του στις ΗΠΑ. Ο 49χρονος εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει απολογία στις αμερικανικές αρχές, γι αυτό προτίμησε να μην τον κάνει εδώ στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, καθώς κάτι τέτοιο θα «δέσμευε» τον ίδιο και τους αμερικανούς εισαγγελείς.

"Δεν έχω κάνει παράνομες αγοροπωλησίες"

Ο κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο όπλων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, ουσιαστικά προτιμά να μπει σε μία απευθείας «διαπραγμάτευση» με τους αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ θα έχει και χρόνο να προετοιμάσει την στάση και νομική υποστήριξή του. «Κάνω νόμιμες συμβάσεις προμήθειας οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού με επίσημα κράτη. Δεν έχω εμπλακεί σε παράνομες αγοραπωλησίες λαθραίων όπλων» φέρεται να υποστήριξε ο 49χρονος προσερχόμενος στο γραφείο του Ειδικού Ανακριτή.

Την ίδια ώρα όμως, πηγές που προέρχονται από τις αμερικανικές αρχές, τον θέλουν να έχει εκβιάσει αξιωματούχους του στρατού της Ιορδανίας, αφαιρώντας νόμιμα συμβόλαια και παραστατικά αγοραπωλησιών όπλων. Αυτά τα έγγραφα, φέρεται να πλαστογραφήθηκαν, προκειμένου να καταστήσουν «νόμιμες» τις παράνομες προμήθειες λαθραίων οπλικών συστημάτων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν πως φέρεται προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ, άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής, ομάδων στο Ιράκ, Ιράν, Λιβύη και Ουκρανία.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν αποκλείουν την πιθανότητα να πρόκειται για μία «συμφωνημένη-στημένη» σύλληψη που ενδεχομένως έχει ως στόχο την... αλίευση πληροφοριών ή την μετατροπή του 49χρονου σε έναν σημαντικό εσωτερικό πληροφοριοδότη σε κυκλώματα λαθρέμπορων όπλων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Rami Najm Ghanem, κύριοι Γ. Γκούσκος και Σ. Κεχαγιόγλου σχετικά με την υπόθεση δήλωσαν: «Ο εντολέας μας εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τις ανακριτικές και δικαστικές αρχές των Η.Π.Α., διότι, όπως μας ετόνισε, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι καθόλα νόμιμες και διαφανείς  και δεν έχει κανένα φόβο ή ανησυχία για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών. Με γνώμονα τις σκέψεις αυτές, ζήτησε σήμερα να μεταχθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ώστε να εκδηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή του να παραιτηθεί από όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει στην Ελλάδα και να εκδοθεί άμεσα στις Η.Π.Α., ώστε να παράσχει πλήρεις κι αναλυτικές εξηγήσεις στις αμερικανικές αρχές και να διαλευκάνει τις σε βάρος του κατηγορίες».

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis