Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:15 | 14/12/2019

Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε τοπικό επίπεδο μιλούν αποκλειστικά στην ΩτΦ ο πρόεδρος Χρήστος Δελής, ο αντιπρόεδρος Δρόσος Παρασκευάς και ο γραμματέας Παναγιώτης Ψεβεδούρος, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας, υποστηρίζοντας ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας είναι ήδη μείον 50 άτομα, καθώς έχει 28 κενές θέσεις και 24 αποσπασμένους.

Όπως υποστηρίζουν, η διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων προσπαθεί συστηματικά να επιλύσει τα προβλήματα, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Η αγωνία τους να μπουν κανόνες και όροι που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στις τοποθετήσεις, είναι φανερή και αποτυπώνεται στην παρούσα συνέντευξη, όπου ζητούν να σταματήσει το ρουσφέτι και η ανισότητα που δημιουργούν αυτές οι πρακτικές.

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού

Το πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλο. «Έχουμε 28 κενές οργανικές θέσεις και άλλους 24 αποσπασμένους. Είμαστε μείον πενήντα άτομα. Ζητήσαμε τη στελέχωση των θέσεων από τον υπουργό και δεν μας απάντησαν ποτέ.

Έκοψαν τις αποσπάσεις σε όλη τη χώρα, αλλά δε μας απάντησαν ποτέ το γιατί . Για να είναι αποδοτικές οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν κόσμο να τις λειτουργεί. Όμως για παράδειγμα η Ασφάλεια δεν μπορεί να λειτουργήσει με τρία άτομα, απλή καταγραφή των συμβάντων κάνουν. Η Ασφάλεια έχει απαξιωθεί πολλά χρόνια πριν.

Θέλουμε να ενισχυθεί η Διεύθυνση με τις έκτακτες μεταθέσεις. Τώρα ξεκινά αυτή η διαδικασία και ζητάμε να σκεφτούν το πρόβλημα και να μην αδικήσουν για άλλη μια φορά τη Φωκίδα. Εμείς θέλουμε ανακατανομή και αύξηση των οργανικών θέσεων», τονίζουν από κοινού οι κ. Δελής, Ψεβεδούρος και Παρασκευάς.

Επιπλέον, εξηγούν πως το οργανόγραμμα περιλαμβάνει 226 θέσεις, αλλά «εμείς έχουμε 177 ενεργούς αστυνομικούς υπάλληλους για το δέκατο μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, εκ των οποίων οι μισοί είναι σε γραφειακές θέσεις, δεδομένου ότι έχουμε τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο να αντιμετωπίσουμε», υποστηρίζουν. Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αναφέρουν πως επειδή όντως φημολογείται ως ενδεχόμενο «καλό θα είναι να ασχοληθεί πρώτα με τις αρμοδιότητες και όχι να κόψει προσωπικό. Αν ασχολούμαστε με τα δικόγραφα, τους έλεγχους για το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο τις μεταγωγές κλπ τι άλλο μας μένει;. Σας θυμίζω ότι η αναδιάρθρωση που έγινε το 2017 αποδεικνύεται ότι εκ των πραγμάτων απέτυχε.

Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τη σωστή διανομή αρμοδιοτήτων και το μοναδικό που τους ενδιέφερε ήταν να γλιτώσουν έξοδα. Με μοναδικό γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων δεν μπορείς να έχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα. Θέλετε να ρωτήσουμε τους κατοίκους της περιοχής, αν αισθάνονται ασφαλείς και θα καταλάβουμε αν πέτυχε ή απέτυχε η αναδιάρθρωση», λένε ρητά και κατηγορηματικά.

«Πληρώνουν τα σέρβις από την τσέπη τους»

Στην ερώτησή μας για το μηχανοκίνητο εξοπλισμό τους μειδιάζουν. «Ο στόλος των οχημάτων μας είναι πεπαλαιωμένος, απαρχαιωμένος, κάποια ελάχιστα οχήματα είναι ακινητοποιημένα και το καλύτερο μας αυτοκίνητο, το πιο καινούριο , έκρινε ο τότε Γενικός (2016) ότι πρέπει να πάει στη Λαμία και εκεί έχει μείνει ως σήμερα.

Oι συνάδελφοι πληρώνουν απο την τσέπη τους τα σερβις για να μπορουν να κοινούνται τα αυτοκίνητα εξηγούν και συνεχίζουν:

Οιαστυνομικοί της Φωκίδας μετακινούνται δώθε και κείθε, χαλάνε απίστευτα ποσά οι συνάδελφοι και ενώ δικαιούνται μια μικρή αποζημίωση κανουν χρόνια να εισπράξουν λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Εδώ η προτεραιότητα είναι να καλύπτονται οι μεταγωγές και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ενώ τους συναδέλφους που μετακινούν τους αφήνουν και απλήρωτους.

Αν και υστερούμε πολύ σε δύναμη και αποτελούμε μια αποδεκατισμένη Διεύθυνση καλούμαστε συνεχώς να συνδράμουμε άλλες περιοχές ακόμη και μεγάλες ενω πολλές φορές δεν μετακινούμαστε ουτε καν για λόγους αστυνόμευσης, τονίζουν.

Πρέπει να τοποθετούνται με κώδικα μεταθέσεων

Το πρόβλημα με τις μεταθέσεις από τη Φωκίδα είναι μεγάλο αγκάθι , καθώς, όπως εξηγούν «δεν έχει θεσπιστεί μέχρι σήμερα ένας εσωτερικός κώδικας μεταθέσεων και είναι λογικό να γίνεται πάρτι. Αν κάποιος κάνει μια αίτηση από την Αθήνα για να έρθει στη Φωκίδα βγαίνει με μόρια και κα- νένας δεν μπορεί να παρέμβει. Αν το δικαιούται έρχεται. Όταν όμως έρθει εδώ δεν υπάρχει ένας κώδικας, ώστε να μπαίνουν με μόρια και να κατανέμονται σωστά στις υπηρεσίες. Εδώ, για το που θα πάει ο καθένας υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις», όπως χα- ρακτηριστικά αναφέρουν.

Χωρίς επαρκείς δυνάμεις είναι το «βασίλειο των διαβόητων»

Στην ερώτησή μας γιατί τόσα δενδρύλλια κάνναβης στη Φωκίδα, η απάντηση είναι απολύτως λογική. «Έχουμε δυο Σωφρονιστικά καταστήματα που συνεχώς ζητούν την συνδρομή της Αστυνομίας και αυτό αποδυναμώνει τις υπηρεσίες της. Δυο χρόνια μετά από διά- σημη απόδραση, βρήκαμε ίχνη του δρα- πέτη σε φυτεία με δενδρύλλια. Όλοι αυτοί που θεωρούνται διαβόητοι εγκληματίες περνούν από την περιοχή μας και είναι λογικό, αφού γεωγραφικά είμαστε σε κομβικό σημείο. Δεν είναι δυνατόν με το προσωπικό που έχουμε να αστυνομεύσουμε την περιοχή, εξ ου και ο μεγάλος αριθμός φυτειών και δενδρυλλίων. Είναι ορεινή και δύσβατη περιοχή, όπου σε συνδυασμό με τις ελλείψεις μας δημιουργείται μια δύσκολη κατάσταση και το μαγαζί γίνεται γωνία για τους εγκληματίες. Είναι όντως αστρονομικός ο αριθμός των δενδρυλλίων που εντοπίζουμε», όπως αναφέ- ρουν με νόημα.

Βαθμολόγια και μισθολόγιο τα βασικά αιτήματα

Στα βασικά αιτήματα της Ένωσης φιγουράρουν το μισθολόγιο, αλλά και το βαθμολόγιο. «Μετά από τόσους νεκρούς που έχουμε δεν είναι δυνατόν το επάγγελμά μας να μην έχει αναγνωριστεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, αν και δεσμεύονται προεκλογικά όλα τα κόμματα. Δε ζητάμε οικονομικό αντάλλαγμα, κυρίως είναι ηθικό το θέμα και υπάρχουν τρόποι να εφαρμοστεί αυτό. Ζητάμε το βαθμολόγιο της Αστυνο- μίας να γίνει επτά βαθμών, όπως στην Αμερική και για το μισθολόγιο απαιτούμε σεβασμό στις αποφάσεις του ΣτΕ όπως έχουν δεσμευτεί όλοι με άμεση επαναφορά του μισθολογίου στα επίπεδα του 2012», λένε οι κ. Δελής, Παρασκευάς και Ψεβεδούρος.

Οι δράσεις της Ένωσης

Η Ένωση συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας και στα συμβούλια, όπως αναφέρουν με μια αρκετή δόση υπερηφάνειας . «Συμμετέχει ενεργά και σε δράσεις της κοινωνίας, όπως αιμοδοσίες κλπ. Από πέρυσι που αναλάβαμε το προεδρείο της Ένωσης εφαρμόσαμε αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Μεταφέραμε τα προβλήματα των Αστυνομικών της Φωκίδας στα υψηλότερα κλιμάκια της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας. Παράλληλα πραγματοποιούμε επισκέψεις και συνεχίζουμε σε όλες τις υπηρεσίες της Φωκίδας με στόχο να είμαστε και εμπρακτα δίπλα στους συναδέλφους μας.

Από την εφημερίδα "Η ώρα της Φωκίδας"

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis