Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 13/04/2017

Τα Εξάρχεια ανήκουν στους πάσης προελεύσεως καταληψίες χωρίς κανείς να παρεμβαίνει σε όσα διαδραματίζονται.

Ενα κοντέινερ στήθηκε το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Εξαρχείων, σαν να επρόκειτο για εγκατάσταση σε ιδιωτικό οικόπεδο. Θα λειτουργήσει για την επιμόρφωση όσων μάχονται εναντίον του συστήματος, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο ίδιο κείμενο μάλιστα, η πλατεία Εξαρχείων χαρακτηρίζεται «σημείο εφόρμησης και διαφυγής για ανθρώπους που κινούνται ενάντια στο κράτος». Μία εβδομάδα νωρίτερα, οι αλληλέγγυοι της περιοχής υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη θριαμβευτική πομπή 26 φορτηγών από ανάλογες ομάδων άλλων χωρών της Ευρώπης στους δρόμους των Εξαρχείων. Τα αυτοκίνητα με μαυροκόκκινες σημαίες να ανεμίζουν από τα ανοιχτά παράθυρα μετέφεραν προμήθειες για τις καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο, οι οποίες πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση εργαζομένου στον Δήμο Αθηναίων, ότι η «μόνη δημόσια λειτουργία που γίνεται στα Εξάρχεια είναι η αποκομιδή απορριμμάτων και αυτή νωρίς το πρωί για να μη δημιουργούνται προβλήματα».

Οι περίοικοι της πλατείας, ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν από την «Κ» δηλώνουν άγνοια, φόβο και παραίτηση. «Εγώ δεν ξέρω τίποτα, μόνο δουλεύω εδώ. Ερχομαι κάνω τη δουλειά μου και φεύγω, δεν έχω σχέση με την περιοχή», λέει υπάλληλος καφετέριας που κοιτάζει το κοντέινερ που έχει στηθεί μπροστά στο μαγαζί σαν να το βλέπει για πρώτη φορά. «Εδώ μεγάλωσα και το μαγαζί το κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Αγόρασα σπίτι στα Εξάρχεια, τα παιδιά μου πήγαν εδώ σχολείο, αλλά έχουμε μείνει λίγοι πλέον. Ολοι φεύγουν. Δεν τους κατηγορώ. Κάθε μέρα κάτι συμβαίνει, είναι δύσκολο, ανυπόφορο να μένεις εδώ. Δεν είναι μία, είναι πολλές ομάδες που τσακώνονται μεταξύ τους και ξεσπούν φασαρίες», εξηγεί κυρία που ζητάει να μη γράψω ούτε την ιδιότητά της. «Καταλαβαίνετε, δεν θέλω φασαρίες», επιμένει.

Για τις τελευταίες δράσεις των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ή έστω αντίδραση από την αστυνομία ...

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα  www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis