Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:22 | 31/08/2017

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό, μάλιστα, της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να σχολιάζει -σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες- πως «μόνο φίλοι κάνουν κάτι τέτοιο» αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που του είχε κάνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά τα επεισόδια που είχαν προκαλέσει τραμπούκοι στο κοινοβούλιο της χώρας του τον περασμένο Απρίλιο.

 
[custom:google-ads]

Αμφότερες οι δύο πλευρές εξέφρασαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη βούλησή τους για συνεργασία και δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την επίλυση δύσκολων προβλημάτων με έμφαση στην υλοποίηση και επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2015 κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια.

Διατυπώθηκε η σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές -των Σκοπίων συμπεριλαμβανομένων, υπό την προϋπόθεση, όμως, εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, επίλυσης του ακανθώδους ζητήματος του ονόματος και της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Αθήνα ουδεμία βλέψη έναντι του βόρειου γείτονά της έχει και πως είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το όνομα, συζητήθηκε με θετική διάθεση εστιάζοντας όχι στην ουσία αλλά στην διαδικασία που θα μπορέσει να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Η σκοπιανή πλευρά φέρεται να επέδειξε διάθεση συνεργασίας και σεβασμού των ελληνικών ευαισθησιών.

Προ ημερών ο κ. Ζάεφ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα έχουν υπάρξει νέες ιδέες για το όνομα από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis