Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:58 | 07/02/2017

Τα νερά της Μεσσηνίας περιπολεί από χθες το νέο πλωτό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, το οποίο ανακατασκευάσθηκε με δωρεά ιδιώτη επαγγελματία και του Δήμου.
Το πρωί, παρουσία του διοικητή της Ε΄ Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχου Σταμάτη Καλογείτονα, του κεντρικού λιμενάρχη Καλαμάτας, πλοιάρχου Παναγιώτη Μποτίνη και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, έγινε η καθέλκυση και ο αγιασμός του πλωτού.
Επίσης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας απένειμε τιμητικές πλακέτες στον κ. Πέτρο Τσιμικλή, που βοήθησε στην επισκευή του πλωτού και στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, για την οικονομική βοήθεια.
 
Για καταδιώξεις

Ο διοικητής της περιφερειακής διοίκησης κ. Καλογείτων επισήμανε ότι, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού του Λιμενικού Σώματος, το συγκεκριμένο είναι το τρίτο σκάφος το οποίο διατίθεται στη Νότια Πελοπόννησο, λόγω των αυξημένων αναγκών για επιτήρηση, αστυνόμευση και καταδίωξη. «Το συγκεκριμένο σκάφος είναι προστιθέμενη αξία στις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το δήμαρχο για τη δωρεά του, για την ανακατασκευή και επισκευή του», πρόσθεσε.

Ο λιμενάρχης Καλαμάτας κ. Μποτίνης ευχαρίστησε την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα παραχώρησης του πλωτού σκάφους, κλειστού τύπου, το οποίο διαθέτει αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες. «Για να είναι επιχειρησιακό το συγκεκριμένο σκάφος χρειάσθηκε η βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας και ευχαριστούμε το δήμαρχο γι’ αυτό», κατέληξε.

Ο κυβερνήτης του σκάφους, αρχικελευστής κ. Γαληνός, σημείωσε ότι το σκάφος είναι περίπου 23 ετών και βασικός του ρόλος είναι η καταδίωξη: «Θα μπορέσουμε πλέον να καλύψουμε το Μεσσηνιακό κόλπο με ένα γρήγορο σκάφος. Επιχειρησιακά μάς δίνει περισσότερες δυνατότητες, ώστε να κάνουμε καταδίωξη, καθώς αυτό ήταν το σημείο που η περιοχή μας “πονούσε”. Η ταχύτητά του είναι αρκετά μεγάλη και η αυτονομία του είναι περίπου στις 7 ώρες». O κ. Γαληνός πρόσθεσε ακόμη ότι το πλήρωμά του αποτελείται από 4 άτομα.
 
Θα επισκευασθεί και το κτήριο

Ο δήμαρχος Καλαμάτας από την πλευρά του σημείωσε πως είναι υποχρέωση του Δήμου να στηρίζει τα Σώματα Ασφαλείας στις δύσκολες εποχές που ζούμε. «Με την ένταση που παρατηρείται, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, αναφέρομαι και στην παρανομία, η οποία λόγω και της οικονομικής κρίσης είναι πλέον μια καθημερινή υπόθεση και στη θάλασσα, το Λιμενικό μας πρέπει να στηρίζεται από τις τοπικές δυνάμεις. Το κάναμε για να επισκευασθεί αυτό το σκάφος και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Έχουμε προγραμματίσει ενέργειες ώστε να στεγασθεί σε καλύτερες συνθήκες το Λιμενικό», τόνισε ο δήμαρχος.
Ερωτώμενος αν αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα βοηθήσει και στην επισκευή του κτηρίου, ο κ. Νίκας είπε τα κτήρια του Λιμενικού πρέπει να συντηρηθούν εξωτερικά, αλλά να γίνουν παρεμβάσεις και στο εσωτερικό, ενώ υπάρχει προγραμματισμός γι’ αυτό.

«Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις του Λιμενικού Ταμείου, οι οποίες και θα αναληφθούν και θα γίνει αξιοποίηση όλων των κτηρίων για τα οποία έχει λόγο ο Δήμος. Το Λιμενικό πρέπει να βοηθηθεί και δεν πρέπει να είναι 50-60 άνθρωποι σε ένα κτήριο που είναι παλιό και σε κακή κατάσταση εσωτερικά. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το τι θα κάνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από πλευράς Δήμου και Λιμενικού Ταμείου θα υπάρξει συνδρομή για καλύτερες συνθήκες στέγασης», διευκρίνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι μέχρι το Πάσχα θα ανακοινώσει περισσότερα.

Τέλος, εκ μέρους της Ένωσης Λιμενικών Νοτίου Πελοποννήσου ο κ. Σαράντος Καμβύσης τόνισε:
«Αγωνιζόμαστε εδώ και 6 χρόνια για να αναβαθμισθεί η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με ένα σκάφος μεγαλύτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Όταν το προηγούμενο σκάφος που είχαμε, το φουσκωτό, έπαθε μεγάλη βλάβη, αμέσως η ηγεσία έδωσε διαταγή και ήρθε αυτό το σκάφος, το οποίο με τη συνδρομή του Δήμου αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα. Έγινε αξιόπλοο και επιχειρησιακά έτοιμο, έτσι ώστε να συνδράμει σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια στο Μεσσηνιακό κόλπο και όχι μόνο. Πάγιο αίτημά μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να αναβαθμισθεί η επιχειρησιακή μας δυνατότητα, γιατί όλο αυτό θα το εισπράξει εν τέλει η ελληνική κοινωνία».

Της Βίκυς Βετουλάκη

 www.tharrosnews.gr


 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis