Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:29 | 13/03/2018

Μηδενική ήταν χθες κατά την πρώτη ημέρα της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2018», η τουρκική παρουσία στο Αιγαίο, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ. Εβδομήντα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από 6 χώρες είναι μέχρι στιγμής στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και αναμένονται επιπλέον από το Ισραήλ που σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο newsbeast.gr, θα στείλει μαχητικά του κατά την δεύτερη εβδομάδα της άσκησης.

[custom:google-ads]

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η Αθήνα με αυτό τον τρόπο ασκεί στρατιωτική διπλωματία υψηλού επιπέδου καθώς πέρα από το γεγονός πως συγκεντρώνει συμμαχικές χώρες στην περιοχή, για χάριν της άσκησης δεσμεύονται και διάφορες περιοχές σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Η άσκηση ολοκληρώνεται στις 23 Μαρτίου και μέχρι τότε σε όλο το εύρος του Αιγαίου και όχι μόνο θα πετούν δεκάδες μαχητικά από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο και όπως προαναφέραμε οσονούπω και του Ισραήλ, κάτι που σίγουρα θα αποτρέψει έως ένα βαθμό την έντονη παρουσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα τουλάχιστον με υψηλόβαθμο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, που μίλησε στο newsbeast.gr.

Η κίνηση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα σύμφωνα με τον ίδιο ανώτατο αξιωματικό, σε μια περίοδο όπου η τάση των παραβιάσεων και παραβάσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αυξητική.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο τα τουρκικά αεροπλάνα σημείωσαν 353 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 1 υπέρπτηση. Σημειώθηκαν επίσης 94 παραβάσεις των κανόνων πτήσης στο FIR Αθηνών. Η Άγκυρα έστειλε συνολικά τον μήνα εκείνο 89 αεροπλάνα και ελικόπτερα ενώ 11 σχηματισμοί εξ αυτών ήταν οπλισμένοι. Τον Ιανουάριο η προκλητικότητα είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν 7 εμπλοκές.

Τον Φεβρουάριο η Τουρκία έστειλε 90 αεροπλάνα και ελικόπτερα που σημείωσαν 6 υπερτήσεις εθνικού εδάφους και 377 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Εννέα σχηματισμοί ήταν οπλισμένοι και σημειώθηκαν 3 εμπλοκές και 82 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis