Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 24/03/2017

«Η Πολιτεία να αντιμετωπίσει σοβαρά τις προτάσεις του κλάδου, απαντώντας καταρχήν στο καίριο ερώτημα «τι αστυνομία και γιατί τη θέλουμε».

Όσο αποφεύγει το πολιτικό σύστημα να δώσει καθαρές απαντήσεις, άλλο τόσο θα διαιωνίζονται αρνητικά φαινόμενα και θα συντηρείται το χάσμα μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας» τονίσθηκε χθες κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ).

Η συνέλευση, που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου, ξεκίνησε με τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΛ Αθ. Νταβούρα, ενώ μέλη του ΔΣ., παρουσίασαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, όπως και τον νέο προϋπολογισμό.

Ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. Θαν. Μπαδέκας μίλησε για την επικινδυνότητα του επαγγέλματος και τις επιπτώσεις στους αστυνομικούς, ακολούθησε ενημέρωση για το Ίδρυμα Εξοχών από τον κ. Λ. Μητσικό, για το περιοδικό «Αστυνομική Ανασκόπηση» από τον κ. Δημ. Δαγκλή και για το ΤΕΑΑΠΛ (πρώην ΛΑΜΔΕΑ) από τον κ. Απ. Λίτσιο.  

Στο ψήφισμα της συνέλευσης κυριαρχούν αιτήματα που αφορούν στο θεσμικό – εργασιακό, το οικονομικό και το ασφαλιστικό πλαίσιο. «Καταγγέλλουμε» σημειώνεται στο ψήφισμα «το νέο οργανόγραμμα των Αστυνομικών Υπηρεσιών το οποίο όχι μόνο δεν δίνει λύσεις αλλά ουσιαστικά με τις ελάχιστες κενές οργανικές θέσεις που αφήνει, στερεί και τις τελευταίες ελπίδες μετάθεσης του Αστυνομικού στον τόπο συμφερόντων του. Άμεση επαναφορά των 6.700 κενών οργανικών θέσεων αστυφυλάκων. Έχουμε ανάγκη από μάχιμους αστυνομικούς και όχι από επιπλέον στρατηγούς».

Οι Λαρισαίοι αστυνομικοί ζητούν επίσης «επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα π.χ. παρουσία στα hot spot, και απαλλαγή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα. Λογοδοσία της διοίκησης και θέσπιση πειθαρχικών μέτρων σε περίπτωση αυθαιρεσίας εκείνων που έχουν την ευθύνη αλλά δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τους κανονισμούς (υγιεινή και ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού, έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση κλπ). Ο θεσμός του Συνηγόρου του Αστυνομικού πρέπει να αναβαθμιστεί» .

Στα οικονομικά αιτήματα κυρίαρχο θέμα είναι η συμμόρφωση της Πολιτείας στις αποφάσεις του ΣτΕ, όπως και το αίτημα της «αναγνώρισης της εργασίας ως επικίνδυνης και συνεπώς την επαύξηση των αποδοχών, είτε μέσω της χορήγησης επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, όπου έχει ήδη χορηγηθεί στον Δημόσιο Τομέα, είτε μέσω της ένταξης στον βασικό μισθό. Η αστυνόμευση και η ασφάλεια δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Είναι εργασία επικίνδυνη, που πρέπει να αμείβεται».

Αλλά και την «άμεση αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, ενισχύοντας τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Αρχηγείου, καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων, προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του Σώματος».

Σε ό,τι αφορά τέλος στα ασφαλιστικά θέματα, οι αστυνομικοί μεταξύ άλλων ζητούν την «άμεση κατάργηση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 για το ΤΕΑΠΑΣΑ, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης και μείωση των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τους ασφαλισμένους».

Β.Κ.

«Η Πολιτεία να απαντήσει, τι αστυνομία και γιατί τη θέλει»

eleftheria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis