Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:19 | 21/04/2015

Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας (HDP) προειδοποιεί ότι θα γίνει ο «εφιάλτης» του Ταγίπ Ερντογάν εφόσον εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση στις εκλογές του Ιουνίου, μπλοκάροντας τα σχέδιά του για συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος προς ενίσχυση των εξουσιών του.

«Το μανιφέστο μας είναι ο εφιάλτης του σουλτάνου και το όνειρο όλων των πολιτών της Τουρκίας» δήλωσε η συμπρόεδρος του HDP Φιγέτ Γιουσεκντάγκ σε εκδήλωση του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη υπό το χειροκρότημα υποστηρικτών του.

«Στο Σύνταγμά μας δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρικό σύστημα» δήλωσε η Φιγέτ Γιουσεκντάγκ δίπλα στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Παρουσιάζοντας ένα αριστερό μανιφέστο που ξεπερνά τις κουρδικές ρίζες του, το HDP ζητά επίσης μεγαλύτερα δικαιώματα για τις γυναίκες και τις μειονότητες στην Τουρκία, ενώ επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στον τερματισμό της 30ετούς σύγκρουσης της Τουρκίας με τους Κούρδους αυτονομιστές, μεταδίδει το Reuters.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει εντός του Σαββατοκύριακου πως θα είναι «εφιάλτης» εάν οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο νυν πρόεδρος -ιδρυτής και πρώην ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- χρειάζεται μία συντριπτική νίκη του AKP για να μπορέσει να προωθήσει μέσω της αναθεώρησης της τουρκικού Συντάγματος την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι επιδιώκει το AKP να συγκεντρώσει 400 κοινοβουλευτικές έδρες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει με άνεση στην αλλαγή του Συντάγματος χωρίς να αντιμετωπίσει αντιδράσεις (σήμερα διαθέτει 3120 έδρες στην Εθνοσυνέλευση).

Το AKP θα χρειαστεί τουλάχιστον 330 έδρες για να αλλάξει το Σύνταγμα μέσω ενός δημοψηφίσματος και 367 έδρες για να το κάνει χωρίς να χρειαστεί λαϊκή εντολή.

Ωστόσο, πέντε νέες δημοσκοπήσεις προβλέπουν πτώση του ποσοστού του AKP στις εκλογές του Ιουνίου, ενδεχομένως σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να το αναγκάσει να αναζητήσει εταίρους για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού και να αποτελέσει πλήγμα στη φιλοδοξία του Ερντογάν να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες.

Κρίσιμη θα είναι η εκλογική επίδοση του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP). Όλα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι θα συγκεντρώσει περί το 10% των ψήφων, που αποτελεί και το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Εάν το HDP μπει στην Εθνοσυνέλευση, ο στόχος Ερντογάν για προεδρικό σύστημα θα καταστεί πολύ πιο δύσκολος. Εφόσον δεν το επιτύχει, οι ψήφοι του θα διανεμηθούν στα άλλα κόμματα και θα ευνοηθεί το AKP -όχι όμως στο κομμάτι που αφορά το ειρηνευτικό σχέδιο με το PKK.

Πηγή:hellasforce.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis