Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:34 | 10/09/2018

Oλοένα και πιο… θολό εμφανίζεται το σενάριο ενός deal ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία, καθώς οι δύο χώρες φαίνεται πως απέχουν πολύ από τυχόν συμφωνία για επίλυση των διμερών διαφορών τους, όπως ξεκαθάρισε ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Έχουμε προσχέδια λύσεων στις Βρυξέλλες; Δεν έχουμε, δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Μιτρόβιτσα, που είναι ο πυρήνας της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βαλκανικό πρακτορείο Balkan Insight.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, όπου το Βελιγράδι ακύρωσε την τελευταία στιγμή συνάντηση του κ. Βούτσιτς με τον κοσοβάρο ομόλογό του Χασίμ Θάτσι. Στην ατζέντα της σχετικής συνάντησης ήταν το θέμα της εξέτασης ενός πιθανού σεναρίου ανταλλαγής εδαφών που χαίρει της στήριξης των ΗΠΑ. Το σενάριο της ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να διευθετηθούν οι διμερείς διαφορές τους μετά από δύο δεκαετίες έντασης προέβλεπε την παραχώρηση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, στο οποίο ζουν σχεδόν 45.000 Σέρβοι, στη Σερβία, και την παραχώρηση στην Πρίστινα της κοιλάδας του Πρέσοβο στη νότια Σερβία ως αντιστάθμισμα, μια περιοχή με συμπαγή αλβανικό πληθυσμό.

[custom:google-ads]

Στην Μιτρόβιτσα ο κ. Βούτσιτς υποστήριξε πάντως πως επιθυμία του είναι να «χτίσει γέφυρες» προς τους αλβανόφωνους του Κοσόβου. Πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι “θα παλέψουν για μια συμφωνία [με το Κόσοβο], ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατη, επειδή όλα τα άλλα σενάρια οδηγούν στην άβυσσο και την καταστροφή”.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το balkaninsight, η διεθνής πίεση προς τις δύο χώρες για την επίλυση των διαφορών τους εντείνεται, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκλειδώσει η ενταξιακή τους πορεία.

Νέα κόντρα για την κληρονομιά Μιλόσεβιτς

Tην ίδια στιγμή, πάντως, όπως μεταδίδει το Associated Press, η ομιλία Βούτσιτς προκάλεσε τη Δευτέρα νέα κόντρα με αφορμή τις αναφορές του στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι εθνικιστικές πολιτικές του οποίου προκάλεσαν καταστροφή και αιματοχυσία τη δεκαετία του 1990. Ειδικότερα, στην ομιλία του την Κυριακή, ο Βούσιτς προκάλεσε τους Κοσοβάρους λέγοντας πως ο προκάτοχός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν «σπουδαίος ηγέτης» που «σίγουρα είχε τους καλύτερους στόχους»,  αλλά τα “αποτελέσματά μας ήταν πολύ φτωχά”, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press. Και πρόσθεσε: “Όχι επειδή το ήθελε, αλλά επειδή όσα ευχόμασταν ήταν μη ρεαλιστικά, ενώ την ίδια στιγμή δεν λάβαμε υπόψη και υποτιμήσαμε τα συμφέροντα και τις επιθυμίες άλλων εθνών”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βούτσιτς ήταν ακραία εθνικιστής πολιτικός παλαιότερα και υπηρέτησε ως υπουργός σε κυβέρνηση Μιλόσεβιτς το 1999. Ο κοσοβάρος πρόεδρος Θάτσι αποκάλεσε την δήλωση Βούτσιτς «πρόκληση».

“Ακούσαμε λόγια ειρήνης, κατανόησης και καλών γειτονικών σχέσεων. Ακούσαμε όμως και μια υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς και των στρατηγών του. Το δύο δεν πάνε μαζί” ανέφερε ο ο Θάτσι.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βούσιτς, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Maja Kocijancic ανέφερε τη Δευτέρα ότι η συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια θα καταστεί εφικτή μόνο εάν οι πολιτικές του παρελθόντος απορριφθούν και ξεπεραστούν. Όλοι οι εταίροι στην περιοχή έχουν μια καθαρή ευρωπαϊκή προοπτική και για αυτό απαιτείται να σεβαστούν αυτές τις αρχές” σημείωσε.

Όπως είναι προφανές στην υπόθεση Σερβίας-Κοσόβου, η “μεγάλη εικόνα” περιλαμβάνει δίχως αμφιβολία και μια ισχυρή γεωπολιτική της διάσταση. Το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών που φαίνεται να ακυρώνεται, απολάμβανε της διακριτικής στήριξης αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων, μια πιθανή επίλυση των χρόνιων διαφορών των δύο χωρών, έστω και με μια αμφισβητούμενη νομικά και πολιτικά ανταλλαγή περιοχών μεταξύ των δύο χωρών, θα επέλυε μια από τις βασικές εστίες έντασης στην περιοχή, φέρνοντας και τις δύο πλευρές πιο κοντά στην ΕΕ και έτσι στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και την ανάσχεση της όποιας ρωσικής επιρροής. Στον αντίποδα αυτής της άποψης, ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους, ενώ και στο εσωτερικό των δύο βαλκανικών χωρών οι φωνές εναντίον τυχόν συμφωνίας πληθαίνουν.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis