Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:00 | 28/01/2019

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη, 24-01-2019, να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα επειδή δεν μετέφερε την οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου (οδηγία (ΕΕ) 2016/680), ή αλλιώς «αστυνομική οδηγία».

[custom:google-ads]

Η Ελλάδα όφειλε να είχε μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό της δίκαιο έως τις 6 Μαΐου 2018.

Η οδηγία προστατεύει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην προστασία των δεδομένων, όταν οι αρχές επιβολής της ποινικής νομοθεσίας χρησιμοποιούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς επιβολής του νόμου.

Οι ενωσιακοί κανόνες εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των θυμάτων, των μαρτύρων και των υπόπτων αξιόποινων πράξεων προστατεύονται δεόντως.

Η θέσπιση παρόμοιων προτύπων προστασίας των δεδομένων διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μετέφερε τους ενωσιακούς κανόνες στο εθνικό της δίκαιο, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στις αντίστοιχες αρχές τον Ιούλιο του 2018.

Οι ελληνικές αρχές έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα. Διαφορετικά, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή:  lawspot.gr


*Νομική προστασία σε ένστολους από την ARAG - Δείτε εδώ περισσότερα

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis