Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:02 | 05/09/2018

Το περιεχόμενο της κατάθεσης-καταπέλτη αξιωματικού της Πυροσβεστικής, που αποκαλύπτει παραποίηση στοιχείων για τους χειρισμούς του Σώματος στη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και «καίει» βαθμοφόρους πυροσβέστες, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», πρόκειται για καταγγελία που έγινε στις αρχές Αυγούστου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και έγινε αφορμή για να ανοίξει νέα δικογραφία για προσκόμιση ψεύτικων στοιχείων, τα οποία εστάλησαν ακόμα και στον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα που ερευνά την υπόθεση κατ′ εντολή της Εισαγγελίας. Όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται σύντομα να καταλήξει σε κλήση υπόπτων.

Τα παραποιημένα στοιχεία για τις ώρες και τους τόπους κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας, παρά την υπερπροσπάθεια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας κ. Ηλία Ζαγοραίου να επισπευσθεί η έρευνα.

Η επίμαχη κατάθεση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής έγινε, επίσης, αιτία για να δοθεί από τον Εισαγγελέα εντολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. να «σαρωθούν» όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπήρξαν «παρεμβάσεις» αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν αλλοιώσεις, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα. Οι αστυνομικοί... επισκέφτηκαν το Επιχειρησιακό Κέντρο, παρουσία Εισαγγελέα. Πηγές από την Αστυνομία σημειώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής, γεγονός που φανερώνει την έμφαση που δίνει ο κ. Ζαγοραίος στην καταγγελία.

[custom:google-ads]

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Επιχειρησιακό Κέντρο του Π.Σ. κλήθηκε να δώσει στη Δικαιοσύνη τα δεδομένα από το σύστημα «Engage». Πρόκειται για το πρόγραμμα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και τις ώρες των κλήσεων προς το «199». Παρέχει, δηλαδή, τη δυνατότητα γνώσης για το που βρισκόταν το κάθε στέλεχος της Πυροσβεστικής την 23η Ιουλίου, ημέρα της τραγωδίας στην ανατολική Αττική. Ο αξιωματικός του Π.Σ. που ανέλαβε να συντάξει το δελτίο πυρκαγιάς για εκείνη την ημέρα διαπίστωσε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Έτσι, εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ανέφερε με λεπτομέρειες τα όσα γνωρίζει. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», κατήγγειλε: 1) Δύο υδροφόρα οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, τα οποία φαίνονταν στα χαρτιά ότι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης (στην πρώτη εστία της φωτιάς), στην πραγματικότητα επιχειρούσαν σε άλλη πυρκαγιά, συγκεκριμένα στην Κινέτα. Το ένα από τα δύο, μάλιστα, βρισκόταν δίπλα από το Νταού (και συγκεκριμένα στην περιοχή της Διώνης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου) λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η φωτιά. Μετακινήθηκε στην Κινέτα, παρότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε κηρύξει στην ανατολική Αττική κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς κατηγορίας «τέσσερα». Δηλαδή, υπήρχε αυξημένη επιφυλακή και εγρήγορση σε όλες τις «ευαίσθητες» δασικές περιοχές.

2) Πυροσβεστικό όχημα από την ανατολική Αττική εμφανιζόταν στα καταγεγραμμένα δεδομένα πρώτα να φτάνει στο πύρινο μέτωπο και μετά να ενημερώνεται για την πυρκαγιά. 3) Η παρουσία δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής, με θέσεις-«κλειδιά», στα μέτωπα της φωτιάς δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα «Engage», παρότι συνέδραμαν κανονικά. 4) Δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη του Π.Σ. με συντονιστικό ρόλο εμφανίζονται να ειδοποιούνται για την πυρκαγιά μία ώρα μετά την εκδήλωσή της (στις 17.30), ενώ στην πραγματικότητα την ώρα αυτή ήταν ήδη επί ποδός 5) Όχημα του Π.Σ. από την Φλώρινα, που έφτασε στην Αττική ενισχυτικά, εμφανίζεται πρώτα να αποδεσμεύεται από το μέτωπο και ύστερα να φτάνει στο σημείο.

Αξιόπιστες πηγές διευκρινίζουν ότι αρχικά η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει το κατά πόσο τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν με δόλο ή όχι. Στο μικροσκόπιο θα μπουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι αξιωματικοί του Π.Σ. που τα διαβίβασαν. Η μία εκδοχή είναι να διαβιβάστηκαν στοιχεία από ανθρώπινο λάθος, λόγω του μεγάλου φόρτου δουλειάς του Επιχειρησιακού Κέντρου και της πίεσης να παραδοθούν στον Εισαγγελέα γρήγορα για να προχωρήσει η έρευνα. Η δεύτερη εκδοχή - του δόλου- μπορεί να σχετίζεται με την πρόθεση αξιωματικών να αποποιηθούν των ευθυνών τους για τους χειρισμούς της 23ης Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Στην ίδια κατάθεση ο καταγγέλλων αξιωματικός ζήτησε από την Εισαγγελία να ληφθεί «η ιστορική πορεία όλων των πυροσβεστικών οχημάτων, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό αποτύπωμα-στίγμα που αφήνουν μέσω της εφαρμογής engage». Τα «ηλεκτρονικά αποτυπώματα» των οχημάτων δεν μπορούν να παραποιηθούν και δείχνουν την αλήθεια για την ακριβή κίνηση των πυροσβεστικών μέσων. Επίσης, ζήτησε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τον ίδιο και όλους τους αξιωματικούς που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση της 23ης Ιουλίου, προκειμένου μέσω των στιγμάτων των κινητών τηλεφώνων (υπηρεσιακών και μη) να αποδειχθεί η αλήθεια για το που βρισκόταν ο καθένας.

Στο μεταξύ, ο κ. Ζαγοραίος αναμένει το επόμενο διάστημα να πάρει στα χέρια του την πραγματογνωμοσύνη του αξιωματικού του Π.Σ., Δημήτρη Λιότσου, ο οποίος έχει οριστεί από την Εισαγγελία. Πρόκειται για μία έρευνα που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των ευθυνών. Ο κ. Λιότσος καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεδιαλύνει τα πραγματικά στοιχεία από τα αναληθή, μέσω της διασταύρωσης των δεδομένων, προκειμένου να παραδώσει στην Εισαγγελία το πόρισμά του. 

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis