Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:24 | 05/05/2015

«Στον αέρα» απειλεί να τινάξει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να «εκδημοκρατίσει τη δημόσια διοίκηση» η ενέργεια του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου να κάνει αποδεκτές 15 βουλευτικές τροπολογίες.



Από τη συνεδρίαση αποχώρησε η  ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαμαρτυρόμενες για τη νομοθετική πρακτική, ενώ το Ποτάμι κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία για τις 15 τροπολογίες.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε τα ιδιωτικά συμφωνητικά που είχε συνάψει ο κ. Κατρούγκαλος ως δικηγόρος και μίλησε για σύγκρουση συμφερόντων.

Το χρονικό της επεισοδιακής συνεδρίασης

Παλιές «κακές» εποχές επαναφέρει η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη 3.600 απολυμένων υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτές 15 βουλευτικές τροπολογίες.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο ήταν ήδη φορτωμένο με οκτώ υπουργικές τροπολογίες οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν άσχετο περιεχόμενο για τις προωθούμενες διατάξεις. Συνολικά δηλαδή και εφόσον στην πορεία δεν προστεθεί άλλη θα ψηφιστούν 23 τροπολογίες ξεπερνώντας ακόμα και τις υψηλότερες επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.  

Είναι δε ενδεικτικό ότι την ώρα που ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωνε τις βουλευτικές τροπολογίες που έκανε αποδεκτές, δεκάδες φιλοξενούμενοι στο καφενείο της Βουλής μελετούσαν τις σημειώσεις τους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τους αφορούν. 

Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και πρώην συμβασιούχων ακόμα και από την προ μνημονίου εποχή που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ακροβολιστεί στις τέσσερις γωνίες του κοινοβουλίου προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε αυτοί με την σειρά τους να προωθήσουν τα αιτήματά τους. Πολλοί από τους φιλοξενούμενους ξεφυσούσαν με ανακούφιση ενώ άλλοι λάμβαναν διαβεβαιώσεις πως σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι 15 που εγκρίθηκαν αφορούν μεταξύ άλλων:
 
-Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
Δαπάνες δασοκτονίας έτους 2014.

-Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

-Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

-Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.

-Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

-Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

-Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

-Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

-Πρόσληψη  προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
 
Πάντως, η ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσε την αντίδραση των πτερύγων της Βουλής. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέμφθηκε τον κ. Κατρούγκαλο ότι πίσω από τις ρυθμίσεις αυτές κρύβεται ο ίδιος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει σε βουλευτές του κόμματος σας τις τροπολογίες ώστε να τις περάσετε χωρίς καμία συζήτηση ούτε στην επιτροπή της Βουλής ούτε στην Ολομέλεια. Οι βουλευτές σας ούτε τις υποστήριξαν ως όφειλαν», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της. 

Εξηγήσεις ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επικαλέστηκε την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν οι οποίες, ανέφερε, «οδηγούν στην κατ΄ οικονομία εμφάνιση αυτής της κατάστασης».

Υποστήριξε ότι οι τροπολογίες απηχούν και τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων που κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου και ανέφερε ότι ρυθμίζονται σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 χρόνων τουλάχιστον.

«Μου έρχονται στο μυαλό μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού μας βίου» σχολίασε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν λάβει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και υποστήριξε ότι τακτοποιούν μικροκομματικά συμφέροντα.

http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis