Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 25/05/2016

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης το πρωί της Τετάρτης, παρότι πιο τολμηρή απ' ό,τι αναμενόταν, απέχει πολύ από τα ριζοσπαστικά μέτρα που χρειάζονται για να μπει η Ελλάδα σε μία υγιή οικονομική πορεία, αναφέρει ο ιστότοπος Politico Europe σε σημερινό του δημοσίευμα.

«Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες του νέου πακέτου μέτρων είναι ότι θα επιτρέψουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς το Eurogroup συμφώνησε στις αρχικές λεπτομέρειες ενός πλάνου ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας» επισημαίνει ο συγγραφέας του άρθρου. 

Ωστόσο, εκφράζει αμφιβολίες ότι η συμφωνία αποτελεί και «σημαντικό βήμα προόδου» (όπως τη χαρακτήρισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ), υπογραμμίζοντας ότι «ο μόνος βέβαιος αντίκτυπος της» είναι ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τις οφειλές της αυτό το καλοκαίρι.

Πέραν τούτου, πρόκειται απλώς για έναν «τσαπατσούλικο συμβιβασμό», ο οποίος αποσκοπεί κυρίως στο να κερδηθεί χρόνος, προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Για μία ακόμη φορά, η συμφωνία μπορεί να ερμηνευτεί ως απόπειρα αποφυγής των ριζοσπαστικών αποφάσεων που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να σταθεί πιο γερά στα πόδια της. Και για μία ακόμη φορά, μπορεί να θεωρηθεί ένα κυνικό τέχνασμα για να αποφευχθούν αυτές οι αποφάσεις, εξαιτίας πολιτικών που σχετίζονται με τις εκλογές. Αυτή τη φορά, οι κρίσιμες αποφάσεις μετατίθενται για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017», αναφέρει το Politico.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα, η συμφωνία είναι καλύτερη για την Ελλάδα από εκείνη που θα μπορούσε να περιμένει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πριν από δύο ημέρες αφού «διαψεύδοντας τις προσδοκίες» παρέχει τα πρώτα βήματα για την αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που αποτελεί βασικό όρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, η έγκριση του ΔΣ του Ταμείου για την παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, παρότι αυτή θα είναι η πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis