Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:39 | 18/01/2020

Σε πολύ υψηλό επίπεδο συναγερμού φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών αλλά και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

[custom:google-ads]

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία επιπλέον δομών, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και «γαλάζιων» δημάρχων και περιφερειαρχών. 

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, με έξτρα χρηματοδότηση σε εκείνες της περιοχές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες έτσι ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά πως το θέμα αυτό είναι «καυτό» και θα απασχολεί την κυβέρνηση για καιρό ακόμη, αφού οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εξαρτώνται από τα «κέφια» του Ερντογάν.

Και όσο ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται απομονωμένος από την ίδια του την προκλητικότητα τόσο ανοίγει την «κάνουλα», στέλνοντας ανθρώπινες ψυχές στα ελληνικά παράλια. Η στάση του προέδρου Ερντογάν αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνει πιο σκληρή, μετά και τη διπλωματική ντρίπλα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ταξίδι στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα

Η έλευσή στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Τούρκους, που ενδέχεται να αντιδράσουν στην κινητικότητα της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στην επίσκεψη Χαφτάρ, έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα πως ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η Διάσκεψη για την Λιβύη δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο.

Ουδείς γνώριζε τους σχεδιασμούς της Αθήνας, που κινήθηκε ταχύτατα, για να αναδείξει την έλευση του Χαφτάρ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε μετά την εξέλιξη της διπλωματικής κίνησης την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τους Ευρωπαίους ομολόγους του, κρίνοντας πως η απόφαση να μη βρίσκεται η Ελλάδα σε μία τόσο κρίσιμη συνάντηση που την αφορά είναι τουλάχιστον αστεία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έθεσε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.

Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Τουρκίας – κυβέρνησης Σάρατζ για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ωστόσο, εκείνο που είχε προηγηθεί είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια που τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και στη Λιβύη, ενώ όταν επισκέφθηκε τη Βεγγάζη είχε συνάντηση με τον Χαφτάρ.

Και αφού όλα είχαν τακτοποιηθεί σε επίπεδο διαδικασιών και κινήσεων, ο πρωθυπουργός προϊδέασε για όλα αυτά στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha μια επικείμενη μεγάλη πρωτοβουλία, χωρίς φυσικά να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Από εκεί και μετά η Αθήνα αισθάνθηκε «πρωταγωνίστρια» των κινήσεων αφού δεν είχε απολέσει το διπλωματικό προτέρημα της έκπληξης που εκτός των άλλων η άκρα μυστικότητα ήταν στοιχείο όχι μόνο αιφνιδιασμού αλλά και ασφάλειας, σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη στην Αθήνα λίγο πριν επισκεφθεί το Βερολίνο.

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis