«Λαβράκι» για τον αμερικάνικο στρατό από έφοδο σε σπίτι τζιχαντιστή

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Λαβράκι» για τον αμερικάνικο στρατό από έφοδο σε σπίτι τζιχαντιστή

Πολύτιμες πληροφορίες για τη μέχρι πρότινος «σκοτεινή» δομή του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να συλλέξουν οι αμερικανικές υπηρεσίες χάρη στην πρόσφατη επιδρομή που πραγματοποίησαν Αμερικανοί στρατιώτες στο σπίτι ενός από τους επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης στη Συρία, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.

Από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και τα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του Άμπου Σαγιάφ στο Αλ Όμαρ στις 16 Μαΐου οι υπηρεσίες πληροφοριών συνέλεξαν 4-7 τεραμπάιτ δεδομένων, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν για παράδειγμα ότι ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι συναντιέται τακτικά με τους «εμίρηδες» (τους τοπικούς ηγέτες) της οργάνωσης στην έδρα του, στη Ράκα της Συρίας. Οδηγοί παραλαμβάνουν τους συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις αυτές και τους ζητούν να παραδώσουν τα κινητά τηλέφωνά τους ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που διαθέτουν, ώστε να μην εντοπίζονται τα οχήματα από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Οι σύζυγοι των μαχητών παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, ακόμη και εκείνες των στελεχών του αλ Μπαγκντάντι, καθώς αναλαμβάνουν να μεταφέρουν πληροφορίες.

Χάρη στις πληροφορίες που συνέλεξαν σε αυτή τη χερσαία επίθεση —την πρώτη εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους του ΙΚ— οι αμερικανικές δυνάμεις μπόρεσαν δύο εβδομάδες αργότερα να βομβαρδίσουν έναν άλλο αξιωματούχο της οργάνωσης στη Χασάκα της Συρίας, τον Άμπου Χαμίντ, εμίρη υπεύθυνο για την εφαρμογή της σαρίας (ισλαμικός νόμος) και των φυλετικών υποθέσεων. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Χαμίν σκοτώθηκε, όμως το ΙΚ δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που βρέθηκαν, το ΙΚ μπορεί να χρηματοδοτήσει τα μισά από τα πετρελαϊκά έσοδά του για να χρηματοδοτήσει το γενικό προϋπολογισμό του. Τα υπόλοιπα χρήματα πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του ίδιου του πετρελαϊκού τομέα, δηλαδή στους μισθούς των εργαζομένων και σε δαπάνες για την προμήθεια υλικών.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα πληρώνονται από το Ισλαμικό Κράτος τους καθιστά «νόμιμους στόχους» για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι αμερικανικές αρχές ρίχνουν φως και στη δράση του Φάντελ αλ Χιγιάλι, που πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου του ΙΚ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο αλ Χιγιάλι παίζει «πολύ σημαντικότερο ρόλο» απ' όσο πίστευαν παλαιότερα στην Ουάσινγκτον. Ο Φάντελ αλ Χιγιάλι είναι πρώην αντισυνταγματάρχης που υπηρετούσε στην υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του Ιράκ επί Σαντάμ Χουσέιν.

Ο Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιδρομής που πραγματοποίησαν στο σπίτι του άνδρες της δύναμης Δέλτα, της μονάδας των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού. Η σύζυγός του, Ουμ Σαγιάφ, συνελήφθη και κρατείται.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr