Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 14/06/2019

Νοέμβριος 2002 και ακούγεται πρώτη φορά η συμμορία των «ληστών με τα μαύρα». Σίμος Σ., Μάριος Σ., Γρηγόρης Τα. και Γιάννης Δ. είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της, αν και στο δικαστήριο ποτέ δεν κατέστη δυνατό να αποδειχτεί αυτός ο ισχυρισμός.

Ο 41χρονος Γιάννης Δ. βρίσκεται εδώ και δύο 24ωρα ξανά στα χέρια των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά την ένοπλη ληστεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης που κατέληξε στη σύλληψη του μαζί με τον επίσης «συνήθη ύποπτο» 35χρονο Κώστα Σ.

Μικρή λεπτομέρεια: Ο Κώστας Σ., το όχι και τόσο μακρινό 2016 είχε εντοπιστεί ξανά από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. -που του πέρασαν χειροπέδες- μαζί με ένα ακόμη φερόμενο ως μέλος των «ληστών με τα μαύρα» στη Σπάρτη.

[custom:google-ads]

Μία συμμορία που οι πλέον έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι κινείται στις παρυφές του αντιεξουσιαστικού χώρου και του ένοπλου αντάρτικου πόλεως.

Η επικήρυξη των 600.000 ευρώ

Ποιοι όμως είναι οι «ληστές με τα μαύρα» που για σχεδόν 17 χρόνια μας απασχολούν, αναγκάζοντας το 2009 τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τους επικηρύξει έναντι 600.000 ευρώ;

Η συμμορία, από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, κατηγορείται ότι διέπραξε επτά ληστείες τραπεζών στην Αθήνα με συνολική λεία της τάξεως των 700.000 ευρώ,καθώς επίσης και για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας. Πήρε το προσωνύμιο της από το γεγονός ότι όλα τα μέλη της φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες, ενώ σε όλες τις ληστείες υπήρχε ένας χρονομέτρης: μέθοδος που αντέγραφε σενάριο αμερικανικής ταινίας δράσης.

Ο πρώτος κύκλος της δράσης της έλαβε τέλος στις 16 Ιανουαρίου 2016, όταν μετά από ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας τραυματίζεται από αστυνομικά πυρά και συλλαμβάνεται ο 41χρονος σήμερα Γιάννης Δ. και καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης 25 ετών. Ο ίδιος ισχυρίζεται στο δικαστήριο πως συμμετείχε στην ένοπλη ληστεία επειδή «ήταν η αντιπροσωπευτική λύση για τα ιδεολογικά και υπαρξιακά μου προβλήματα. Ήταν η απάντηση στο ερώτημα πώς πορεύεται ένας αναρχικός». Αποφυλακίζεται το 2012 και δύο χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται ξανά, αυτή τη φορά για συμμετοχή σε καταδρομική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων, ωστόσο δεν περνά ξανά το κατώφλι των φυλακών.

Ο ηγέτης και η νοσηλεία - μυστήριο

Σύμφωνα με τα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. ηγέτης των «ληστών με τα μαύρα» θεωρείται ο Σίμος Σ., άτομο με ιδιαίτερη δράση στον αντιεξουσιαστικό χώρο με την πρώτη «καταγραφή» του από την Ασφάλεια να χρονολογείται το μακρινό 1994, όταν είχε συλληφθεί μαζί με άλλα τέσσερα άτομα για εμπρησμούς αυτοκινήτων στον Κολωνό και στην Ηλιούπολη. Εξίσου δραστήριος αντιεξουσιαστής και ο Μάριος Σ. (σ.σ. αδερφός του Σίμου Σ.), ο οποίος μεταξύ άλλων είχε τραυματιστεί στο πόδι από την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς στην οδό Σόλωνος. Μέχρι και σήμερα αποτελεί γρίφο το που και από ποιον νοσηλεύτηκε. Λεπτομέρεια: το 2016 συλλαμβάνεται στην Σπάρτη μαζί με τον 35χρονο Κώστα Σ., τον έναν από τους δύο ληστές του ΑΧΕΠΑ.

Η συμπλοκή στην Αγχίαλο Μαγνησίας

Τέλος, ο Γρηγόρης Τσ. Καταγεγραμμένος από την ΕΛ.ΑΣ. και με το ψευδώνυμο «ταξιδιώτης», μέχρι τις αρχές του 2018 ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και μετά αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Είχε συλληφθεί μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αγχίαλο Μαγνησίας, όπου είχε πέσει νεκρός από ανταλλαγή πυρών ο «ληστής του Διστόμου», Γιώργος Πετρακάκος. Αθωώθηκε για την ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος, ωστόσο, η έρευνα για εμπλοκή του σε άλλα περιστατικό είναι σε εξέλιξη.

reader.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis