Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:58 | 25/02/2018
► ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ NEΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. 
► Επισπεύδεται η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων μετά και την προσπάθεια εμβολισμού του «Γαύδος». Το «τρικ» των Τούρκων που προβληματίζει την ηγεσία του Σώματος. 
► Με το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσ­σιας Επιτήρησης, το επιχειρησιακό κέντρο θα έχει ακριβή εικόνα για ό,τι συμβαίνει σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές. 
 
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ εμβολισμού του πλοί­ου ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος» από το πάνοπλο τουρκικό σκάφος 1.700 τόνων φαίνεται πως επι­σπεύδει τις διαδικασίες αναβάθ­μισης των επιχειρησιακών δυνα­τοτήτων του Λιμενικού Σώματος. 
 
Κονδύλια που αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ και αφορούν ευρύτερο σχεδίασμό να γίνει ακόμα πιο μάχιμο το Λιμενικό «τρέχουν» ήδη με χρονικό ορίζοντα τριε­τίας. Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του Σώματος λόγω του «τρικ» των Τούρκων να «βαφτίσουν» ως «σκάφη ακτοφυλακής» βαριά πολεμικά πλοία με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά δυναμικής σε σχέση με τα ελληνικά πλω­τά. 
 
Στελέχη του ΛΣ απαντούν στο «Έθνος της Κυριακής» ότι οι Ελληνικές Αρχές αντι­σταθμίζουν τη διαφορά αυτή αγοράζοντας καινούργια περιπολικά σκάφη, νέο εξο­πλισμό (όπως θερμικές κάμερες), βελτιώνοντας τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης και τη λειτουργία των επιχειρησιακών κέντρων, αναπτύσσοντας στρατηγικά στο ανατολικό Αιγαίο τα επίσης οπλισμένα πλοία ανοιχτής θαλάσσης, αξιοποιώντας δωρεές από ιδιώτες για την αγορά σκαφών και επενδύοντας στην άρτια εκπαίδευση του προσωπικού. 
 
Για όλα τα παραπάνω «τρέχουν» χρη­ματοδοτικά προγράμματα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Περί τα 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να αποκτήσει το Λιμενικό «μάτια» σε όλο το Αιγαίο με την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ). 
 
Πρόκειται, όπως εξηγούν αξιωματικοί του ΛΣ, για το μεγαλύτερο «πρότζεκτ» των τελευταίων ετών, καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα στην ηγεσία του Λιμενικού να έχει απόλυτα ακριβή εικόνα από το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Ναυτιλίας στον Πειραιά για το παραμικρό που συμβαίνει τόσο στα θαλάσσια σύνορα όσο και στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιο­χές. Εικόνα θα υπάρχει και στα κατά τό­πους λιμεναρχεία, τα οποία θα διασυνδέονται με το επιχειρησιακό κέντρο του Πειραιά. 
 
Το σύστημα θα ειδοποιεί άμεσα για όλες τις παραβιάσεις των Ελληνικών συ­νόρων και έτσι οι Ελληνικές Αρχές θα μπο­ρούν να αντιδράσουν ακόμα πιο γρήγορα. 
 
Η επιτήρηση των θαλασσών θα βοηθήσει και στην καλύτερη καταπολέμηση της δράσης των δουλεμπόρων. 
 
Παράλληλα με το πρόγραμμα για το ΕΣΟΘΕ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικα­σίες για την αγορά τεσσάρων καινούργιων περιπολικών σκαφών, μήκους 30 μέτρων, που θα χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο. Πρό­κειται για σύγχρονα πλωτά, τα οποία είναι γρήγορα, διαθέτουν μεγάλη αυτονομία και υψηλής ποιότητας ραντάρ. Σε αυτά θα το­ποθετηθεί οπλισμός. Εκτός αυτών, το Λι­μενικό προμηθεύτηκε τον περασμένο Ια­νουάριο πέντε σκάφη, τα οποία αποτέλεσαν δωρεά της καπνοβιομηχανίας «Philip Morris International», μητρικής εταιρείας της «Παπαστράτος». 
 
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΠΑΘ 
 
Στην τελική ευθεία έχει μπει, επίσης, η προμήθεια θερμικών καμερών αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ. Το Λιμενικό τις έχει ανάγκη, καθώς αυξάνονται οι επιχειρησι­ακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν αναπτυχθεί στρατηγικά τα πλοία ανοιχτής θαλάσσης (ΠΑΘ) του ΛΣ, που σηκώνουν το μεγαλύ­τερο βάρος της επιτήρησης των συνόρων. 
 
Συνολικά το Λιμενικό διαθέτει πέντε (το «050», το «060», το «070», το «080» και το «090»). Όλα τους διαθέτουν οπλισμό, ενώ το μόνο που δεν είναι ετοιμοπόλεμο είναι το ΠΑΘ «090» Γαύδος, που επισκευ­άζεται και σύντομα θα βρίσκεται ξανά στις θάλασσες. 
 
«Στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια το «Γαύδος» δεν ήταν άοπλο, όπως ειπώ­θηκε από πολλούς. Ήταν καλά οπλισμένο, όπως και τα υπόλοιπα σκάφη που περιπολούν στα σύνορα. Μεταξύ άλλων, διαθέτουν πυροβόλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προβληματιστήκαμε. 
 
Και αυτό γιατί δύσκολα τέτοιες επιθέ­σεις γίνονται χωρίς εντολή. Το σιδερένιο πλοίο UMUT που το χτύπησε είναι πράγ­ματι διαφορετικής δυναμικής και θα μπο­ρούσε να βουλιάξει το Ελληνικό. Είναι ένα καθαρά πολεμικό πλοίο και διαθέτει στο μπροστινό του μέρος -κάτω από την επι­φάνεια της θάλασσας- βαριά σιδερένια μπάλα που μπορεί ακόμα και να βουλιάξει ένα πλωτό» λέει αρμόδια πηγή. 
 
Καλά πληροφορημένες πηγές προσθέ­τουν ότι μετά το περιστατικό στα Ίμια ελήφθη η απόφαση τα πλωτά του Λιμενι­κού να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο σε οπλισμό. Άλλωστε αποτελεί κοινή παρα­δοχή ότι το Λιμενικό θα κληθεί να διαχει­ριστεί την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η κατάσταση με την έλευση πλοίων του πολεμικού ναυ­τικού. Παράλληλα, δόθηκαν εκ νέου εντο­λές στο προσωπικό για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. 
 
Το διάστημα πριν από το περιστατικό με το «Γαύδος» οι Έλληνες λιμενικοί έβλεπαν διαρκώς τις τουρκικές ακταιωρούς να κά­νουν απόνερα στα Ελληνικά σκάφη αλλά και σε καράβια ψαράδων από την Κάλυμνο. Η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός τους είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κα­νένα επεισόδιο. 
 
ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ[email protected]
 
ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - 25/02/2018
 
Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis