Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:00 | 07/12/2015
«Ο μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ βρέθηκε στην Ελλάδα και εξαφάνισε τεράστια φορτία λαθραίων τσιγάρων μέσα από σφραγισμένα φορτηγά. Αποτέλεσμα αυτού του παράδοξου είναι να οδεύουν προς απαλλαγή δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού που κατηγορούνταν για εκτεταμένη λαθρεμπορία. Περίπου δέκα αστυνομικοί και τελωνειακοί είχαν κατάσχει και μετρήσει στην κατοχή του κυκλώματος 160.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα. Οταν αργότερα οι κατηγορούμενοι ζήτησαν επανακαταμέτρηση του ίδιου "απαραβίαστου" φορτίου - στον χώρο όπου φυλασσόταν - βρέθηκαν μόλις 21.500 πακέτα και δεκάδες κούτες άδειες. Ολοι αναρωτιόμαστε πώς έγινε αυτό το "ταχυδακτυλουργικό" ή τι άλλο συνέβη σε αυτή την περίεργη ιστορία. Ετσι τα κακουργήματα έγιναν πλημμελήματα και όλοι, όπως φαίνεται, θα αθωωθούν. Τέτοιες ιδιότυπες καταστάσεις στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ».

Ετσι σχολίασε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. όσα έχουν συμβεί στο παρασκήνιο μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις, όπως είχε παρουσιασθεί, δράσης κυκλωμάτων λαθρεμπορίας τσιγάρων που είχε αποκαλυφθεί το 2011. Η δικογραφία περιλαμβάνει χιλιάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, αναφορές για δίκτυο συνεργασίας αξιωματικών του Λιμενικού με λαθρεμπόρους, για παιχνίδια πληροφοριοδοτών αλλά και πρακτόρων της ΕΥΠ, της CIA κ.ά. Ολα αυτά όμως αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα και το «αντικείμενο» του εγκλήματος συρρικνώθηκε και σχεδόν εξαϋλώθηκε, με την πολύκροτη υπόθεση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να έχει άδοξο τέλος...

Η «φωτιά» έγινε «στάχτη»
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει τον φάκελο μιας υπόθεσης που χαρακτηρίζεται«σκάνδαλο» από στελέχη των διωκτικών αρχών και με την πλευρά των εμπλεκομένων να αρνείται οποιαδήποτε μομφή.

Η δράση του κυκλώματος - με τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις και 26 κατηγορουμένους - περιγραφόταν στο 61 σελίδων έγγραφο που συνέταξαν από κοινού η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος στις 9 Νοεμβρίου 2011. Σύμφωνα με τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποιούσαν φορτηγά πλοία με κλειστά συστήματα εντοπισμού για την εισαγωγή των λαθραίων τσιγάρων και τα προωθούσαν με φορτηγά διεθνών μεταφορών σε ευρωπαϊκές χώρες ή τα πωλούσαν και στην Ελλάδα.

Κατά το αρχικό κατηγορητήριο στο κύκλωμα συμμετείχαν έξι στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ανάμεσα στους οποίους ένας ναύαρχος, ένας αρχιπλοίαρχος και ένας υποπλοίαρχος. Φέρονται να ενημέρωναν τους λαθρεμπόρους για όλες τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού. Αξιο ειδικής αναφοράς είναι ότι ένας από τους κατηγορούμενους αξιωματικούς του Λιμενικού παρέθεσε στοιχεία πως δεν είχε εμπλακεί στη δράση του κυκλώματος αλλά ήταν «βασικός πληροφοριοδότης» αξιωματικού του Λιμενικού που σήμερα έχει κορυφαία θέση στο Σώμα.

Τα μέλη του κυκλώματος, σύμφωνα με την αρχική δικογραφία, είχαν φθάσει στο σημείο να κάνουν ανενόχλητοι έργα εκβάθυνσης σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές ενώ σε βραχώδεις ή δύσβατες περιοχές χρησιμοποιούσαν μέχρι και ταινιόδρομους όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια. Επιπλέον, εμπλεκόμενη στο κύκλωμα εμφανίστηκε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., και μια 61χρονη - δεν συνελήφθη - η οποία είχε ερευνηθεί από τη CIA για κατασκοπεία στη Μέση Ανατολή αλλά και από τη Σκότλαντ Γιαρντ και την ΜΙ6 για συνεργασία µε τον IRA. Η ίδια ωστόσο δηλώνει ότι ήταν εντελώς αθώα, ενώ υπήρχαν αναφορές ότι ήταν πληροφοριοδότρια λιμενικών.

Το «λάθος» στην καταμέτρηση
Αξονας του εντυπωσιακού αρχικά κατηγορητηρίου ήταν ο εντοπισμός μιας νταλίκας έμφορτης με περίπου 160.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα στον Ασπρόπυργο στις αρχές Νοεμβρίου του 2011. Στις 21 Αυγούστου 2012 ένας από τους κατηγορουμένους που φαίνεται να είχε εμπλακεί στο εν λόγω φορτίο ζήτησε να μετρηθούν ξανά τα τσιγάρα που βρίσκονταν ακόμη μέσα στο ίδιο κατασχεμένο φορτηγό το οποίο βρισκόταν σε «φρουρούμενο χώρο» του Τελωνείου Ελευσίνας. Σε εκείνη την καταγραφή εμφανίστηκε η... μικροδιαφοροποίηση και αυτά που εντοπίστηκαν ήταν τελικώς 21.565 πακέτα.


Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στην αρχική διερεύνηση της υπόθεσης, «ανοίξαμε τον Νοέμβριο του 2011 όλες τις κούτες και μετρήσαμε ένα-ένα τα κουτιά από τα τσιγάρα επειδή μερικά από τα χαρτοκιβώτια δεν ήταν απολύτως γεμάτα. Τα μετρήσαμε έξι άτομα για ώρες. Σε δεύτερη φάση τα παραδώσαμε στους υπευθύνους του Τελωνείου, όπου έγινε νέα καταμέτρηση από εκείνους και υπήρξε υπογραφή πρωτοκόλλου παραλαβής. Υπό κάποιες προϋποθέσεις στην επανακαταμέτρηση μπορεί να εντοπισθεί ένα λάθος πέντε-δέκα κουτιών, όχι 140.000! Εξάλλου κανείς από τους αρχικά κατηγορουμένους όταν είχε συλληφθεί δεν υποστήριξε ότι τα τσιγάρα που κατασχέθηκαν ήταν λιγότερα από όσα λέγαμε εμείς. Αυτό προέκυψε περίπου εννέα μήνες αργότερα. Για μας είναι προφανές ότι κάτι άλλο είχε συμβεί».
 


Τα κακουργήματα έγιναν πλημμελήματα
Στοίβες με κλειστά αλλά άδεια χαρτοκιβώτια

Οι δικαστικοί λειτουργοί που ερευνούσαν την υπόθεση του λαθρεμπορίου τσιγάρων εστίασαν την προσοχή τους - όπως όφειλαν - στην εντυπωσιακή μεταβολή της καταμέτρησης. Κάλεσαν σε κατάθεση πέντε υπαλλήλους του Τελωνείου Ελευσίνας που έκαναν τη δεύτερη επίμαχη μέτρηση, η οποία άλλαξε εντελώς τα δεδομένα της υπόθεσης.

Οπως κατέθεσε ένας εξ αυτών, στις 11 Οκτωβρίου 2012 «το φορτηγό περιείχε 313 χαρτοκιβώτια. Από όσο θυμάμαι, ήταν κλεισμένα με ταινία συσκευασίας και οπτικά δεν μου έδωσαν την εντύπωση ότι είχαν ανοιχτεί και κλειστεί ξανά με την ίδια ταινία. Τα πρώτα χαρτοκιβώτια ήταν πλήρη, ενώ οι επόμενες προς τα πίσω στοίβες χαρτοκιβωτίων ήταν ελλιπείς».

Παρόμοιου περιεχομένου ήταν οι καταθέσεις και άλλων τελωνειακών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ίδια καταμέτρηση καθώς και ότι δεν ανακάλυψαν καμία παραβίαση του φορτίου. Επιπλέον κλήθηκαν δύο αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος οι οποίοι, αφού ανέλυσαν όλες τις κινήσεις τους όταν μέτρησαν αρχικά τα λαθραία τσιγάρα, τόνισαν ότι «δεν υπήρχε περίπτωση λάθους στην πρώτη καταμέτρηση του 2011».

Οπως σημειώνει ωστόσο η δικηγόρος Πειραιά κυρία Αθηνά Γλύκα που χειρίζεται νομικά την υπόθεση, «μετά την ενδελεχή εξέταση των στοιχείων της προανάκρισης και της κύριας ανάκρισης και κυρίως μετά την αιτηθείσα από την υπεράσπιση νέα επανακαταμέτρηση επί των κατασχεθέντων πακέτων τσιγάρων, εξεδόθη σχετική εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για πλημμεληματοποίηση των πράξεων, καθόσον διατυπώθηκε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργανώσεως, ότι δεν διαπιστώθηκαν επαρκείς ενδείξεις από τηλεφωνικές συνομιλίες των εντολέων μας για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της χρησιμοποίησης πληροφοριών, που καλύπτονται από το υπηρεσιακό απόρρητο και για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, με ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό, δεν αποδίδεται κακουργηματικός χαρακτήρας καθόσον οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπά δικαιώματα του Δημοσίου δεν υπερβαίνουν το όριο των 150.000 ευρώ».
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 
http://www.tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis