Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:00 | 18/03/2015

Με την ελπίδα να ελαχιστοποιηθούν τα ατυχήματα, η κυβέρνηση της Σερβίας απηύθυνε, την Τρίτη, έκκληση στους πολίτες της, να μην πετούν χειροβομβίδες ή άλλα πυρομαχικά στα σκουπίδια.

Η έκκληση πραγματοποιήθηκε μιας και εκτιμάται πως στη Σερβία υπάρχουν εκτός από το 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένα όπλα, υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα τα οποία δεν είναι δηλωμένα, μετά τους πολέμους που έλαβαν χώρα κατά τη δεκαετία του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. 

Για το λόγο αυτό και δεδομένης της αύξησης της εγκληματικότητας καθώς και των ατυχών περιστατικών που σχετίζονται με την οπλοκατοχή, το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο το οποίο επιβάλει αυστηρούς κανόνες για την κατοχή πυροβόλων όπλων. Βάσει αυτού οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα έως και την 4η Ιουνίου να παραδώσουν τα όπλα τους στην αστυνομία αλλιώς ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με την ποινή της 5ετούς φυλάκισης, για παράνομη οπλοκατοχή. 

Ωστόσο, φοβούμενη η κυβέρνηση ότι οι ιδιοκτήτες όπλων θα προτιμήσουν να τα ξεφορτωθούν αντί να τα παραδώσουν , το υπουργείο Εσωτερικών απηύθυνε την Τρίτη την παρακάτω έκκληση:

«Το υπουργείο… απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην πετούν χειροβομβίδες και πυρομαχικά στους κάδους απορριμμάτων… αντ’ αυτού καλούνται να καλέσουν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και αξιωματικοί θα φτάσουν το συντομότερο δυνατόν για να απομακρύνουν τα πυροβόλα όπλα».
Όπως ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Δεν έχουμε σαφή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των παράνομων όπλων, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν μεταξύ 200.000 και 900.000, οπότε όσα περισσότερα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τόσο το καλύτερο».

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis