Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:31 | 18/01/2020

Αναδημοσίευση ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά: 

Περιορισμένες θα είναι οι ετήσιες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., που ξεκινούν σε λίγα 24ωρα. Στη θέση τους αναμένεται να παραμείνουν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, και τουλάχιστον τρεις έως πέντε από τους κορυφαίους αξιωματικούς, και αυτό ύστερα από μία διετία που υπήρξαν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, πέντε διαδικασίες ριζικών αλλαγών και «κοψιμάτων» στην ηγεσία της Αστυνομίας, που προκάλεσαν διάλυση.

Ταυτόχρονα άλλαξαν τρεις φορές οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. και όλοι σχεδόν οι ανώτατοι αξιωματικοί. Από τις αρχές του 2018 έχουν υπάρξει πέντε κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Οι κανονικές, που είχε παραμείνει στη θέση του ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον τότε υπαρχηγό Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετά την τραγωδία στο Μάτι τον Αύγουστο του 2018. Ακολούθησαν τον Νοέμβριο του 2018 νέες έκτακτες δομικές κρίσεις με την αποχώρηση έμπειρων αξιωματικών, που είχε επιβάλει ο κ. Ανδρικόπουλος, ο οποίος είχε εμφανιστεί αργότερα και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές του 2019 υπήρξαν οι κανονικές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., όπου και πάλι έφυγαν σημαντικοί αξιωματικοί.

Συνολικά, σε αυτές τις δύο κρίσεις με τα κομματικά κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες σκοπιμότητες χάθηκε μία σειρά σημαντικών στελεχών, όπως οι Παπαζαφείρης, Χαιρετάκης, Κοκκαλάκης, Παπασηφάκης, Πράπας, Κοτσλίδας, Πλουμής, Λυδάκης, Σπανάκης και άλλοι. Ακολούθησαν οι κρίσεις του Ιουλίου 2019, όπου αποχώρησε ο κ. Ανδρικόπουλος αλλά και οι τότε ανώτατοι αξιωματικοί Ανδρέας Αποστολόπουλος, Χρήστος Δραγατάκης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και άλλοι.

Στις τωρινές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να προσμετρηθούν και να συνεκτιμηθούν οι εξής παράγοντες: Πρώτον, ότι οι προηγούμενες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. είχαν πραγματοποιηθεί μόλις πριν από έξι μήνες και δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνουν αλλαγές μεγάλης έκτασης. Δεύτερον, το δεδομένο ότι ο Χρυσοχοΐδης και ο Οικονόμου φαίνεται να έχουν καλές και ισορροπημένες σχέσεις με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει υλοποίηση των σχεδίων για τα Εξάρχεια, το πανεπιστημιακό άσυλο, τον περιορισμό της εγκληματικότητας και τα «αγκάθια» που έχουν υπάρξει είναι λίγα.

Τρίτον, στη λεωφόρο Κατεχάκη δίνουν το «παρών» πολλοί πρώην ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., όπως ο Οικονόμου, ο γραμματέας Τσουβάλας και άλλοι πρώην ανώτατοι αξιωματικοί που είχαν σημαντικό έργο στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σε άλλες έρευνες για την τρομοκρατία, όπως οι Φ. Νασιάκος, Γ. Γαλιάτσος, Αλ. Τζωίτης (ως άτυποι σύμβουλοι), οι οποίοι πλαισιώνουν και υποβοηθούν την πολιτική ηγεσία. Έτσι υπάρχουν πολλά «φίλτρα»  ελέγχου και αποφάσεων και μειώνεται το βάρος στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Με το δεδομένο, βέβαια, ότι ο Χρυσοχοΐδης και το επιτελείο του παρακολουθούν και επιβλέπουν τα πάντα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τα παραπάνω, εκτός από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Μιχαήλ Καραμαλάκη, που έχει αξιόλογη θητεία στο πόστο του, αναμένεται να παραμείνει ο υπαρχηγός Ανδρέας Δασκαλάκης, ενώ πιθανόν να παραμείνει στο πόστο του ο επιτελάρχης Κ. Λαγουδάκης, που είχε κύριο ρόλο στη σύλληψη των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ίσως να βρεθεί εκτός ΕΛ.ΑΣ. ο περιφερειάρχης Νοτίου Ελλάδος , Ανδρέας Βασιλόπουλος, που θεωρείται έμπειρος αξιωματικός και με σημαντική προϋπηρεσία στη ΓΑΔΑ.

Αν αποχωρήσει, δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετακίνηση στην Αθήνα του αστυνομικού επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνου Σκούμα. Στη θέση του κ. Σκούμα, αν υπάρξει αυτό το σενάριο μετακινήσεων, αναμένεται ίσως να τοποθετηθεί ο Γενικός Περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νίκος Μενεξίδης. Όμως τίποτα δεν είναι απολύτως βέβαιο. Ακολουθούν σε αυτή τη λίστα κατά σειρά οι Παναγιώτης Κορδολαίμης (προιστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων), Στέλιος Βολυράκης (στενός συνεργάτης του Χρυσοχοΐδη), Δημήτρης Κρίκας (διευθυντής στην Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Δημοκρατίας, όπου προφανώς θα υπάρξει αλλαγή), Παναγιώτης Ντζιοβάρας, ο οποίος είχε πετυχημένη παρουσία στον Κλάδο Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Βέβαιη θεωρείται η αποχώρηση από τη θέση του Αττικάρχη του Γιώργου Ψωμά, ο οποίος, αν και έχει την εκτίμηση του Χρυσοχοΐδη, συγκεντρώνει ορισμένες ενστάσεις, πιθανόν και από στελέχη του Μαξίμου. Ζητούμενο είναι η τύχη και η υπηρεσιακή εξέλιξη των αξιωματικών Γιώργου Γιάννινα (γενικός διευθυντής Επισήμων) και Γιώργου Καστάνη (προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας).

Στη θέση τους αναμένεται να παραμείνουν, αν δεν υπάρξει έκπληξη και ντόμινο αλλαγών της τελευταίας στιγμής, ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Πέτρος Τζεφέρης, ο προιστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών, Νίκος Τσέτσικας, ο διοικητής των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ., Ηλίας Κοσσυβάκης και άλλοι. Ζητούμενο είναι και το βάθος των κρίσεων των ταξιάρχων. Αφού προέκυψε το πρόβλημα μόνο 7-8 εξ αυτών, σε σύνολο 62, να έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια στο βαθμό, ώστε να υπάρχει εκ του νόμου δικαίωμα να προαχθούν σε υποστρατήγους.

Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά

(αναρτήθηκε στο  katechaki.gr)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis