Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 17/05/2020

Χλιδάτη ζωή με πόρσε, φεράρι, πολυτελή σπίτια, ταξίδια με «vip» πτήσεις, νυχτοπερπατήματα και πετσέτες θαλάσσης Louis Vuitton, έκαναν αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που αποπειράθηκαν τα εκμεταλλευτούν την πανδημία για να πλουτίσουν πουλώντας ιατρικές μάσκες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», ο πιο «καταφερτζής» της… παρέας ανέλαβε να προσποιηθεί σε επιφανή ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης της Καλλιθέας το συνεργάτη της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα. «Είναι επείγον. Πρέπει να μας παραδόσεις 201.000 μάσκες μέχρι αύριο», είπε την Τετάρτη, 22 Απριλίου, στο σοβαρό  επιχειρηματία μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος προμηθεύει υλικά σε δημόσιους οργανισμούς και εκείνη την ημέρα είχε ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα και συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες.

 

 

 

ferrari2.png

 

 

«Κύριέ μου είναι αδύνατο να σας παραδώσουμε τις μάσκες αύριο Πέμπτη. Εάν κάνουμε το αδύνατο δυνατόν, στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστώ 48ώρες για την παράδοση. Πάμε, δηλαδή, για Παρασκευή», απάντησε ο επιχειρηματίας στον 43χρονο «μπροστινό» του κυκλώματος. Εκείνος, ωστόσο, επέμεινε: «Πρέπει να παραδώσουμε αύριο τις μάσκες στην ιταλική πρεσβεία για να φύγουν άμεσα με πλοίο για Ιταλία. Οι άνθρωποι τις έχουν ανάγκη για να τις μεταφέρουν σε δομές της Ιταλίας που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον ιό. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης. Κάντε ότι μπορείτε για να τις έχουμε την Πέμπτη. Με την παράδοση θα σας περάσουμε την αμοιβή σας (620.000 ευρώ)».

Υπό αυτές τις συνθήκες ο ιδιοκτήτης της φαρμακαποθήκης έκανε κάτι που δεν το συνηθίζει για να εξυπηρετήσει τον βιαστικό πελάτη του. Μίσθωσε δύο φορτηγά, τα οποία έφυγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη για να φορτώσουν την ποσότητα-μαμούθ με ιατρικές μάσκες από αποθήκη του στη βόρεια Ελλάδα. Ο 43χρονος «συνεργάτης» της ιταλικής πρεσβείας έπαιρνε σχεδόν κάθε μία ώρα τηλέφωνο τον επιχειρηματία και τον ρωτούσε με αγωνία: «Που βρισκόμαστε; Πότε θα έχουμε τις μάσκες; Πάνε όλα καλά;».

Στις 4.00 το πρωί τα φορτηγά πήραν το δρόμο της επιστροφής για την πρωτεύουσα και λίγες ώρες αργότερα έφτασαν στη δυτική Αττική, όπου θα γινόταν η παράδοση στον «πελάτη», αφού πρώτα ολοκληρωνόταν η πληρωμή. Έμπιστος υπάλληλος του ιδιοκτήτη της φαρμακαποθήκης είχε σταλεί στην Αγία  Βαρβάρα για να επιβλέψει τη μεταφόρτωση και να διεκπεραιώσει την οικονομική συναλλαγή. Την ώρα της μεταφοράς των χρημάτων, ωστόσο, το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής «μπλόκαρε». «Μην ανησυχείτε, τώρα θα πάω στην πρεσβεία να ξεμπλοκάρω τα χρήματα», είπε το μέλος του κυκλώματος στον υπάλληλο που είχε αρχίσει να ανησυχεί για την αξιοπιστία του πελάτη. Την ώρα, όμως, που ο «μπροστάρης» του κυκλώματος βρισκόταν για περίπου 20 λεπτά στο γραφείο όπου θα γινόταν η συναλλαγή, οι οδηγοί της σπείρας πρόλαβαν να εξαφανιστούν με τα φορτηγά και τις 201.000 ιατρικές μάσκες.

Αυτό που δεν ήξεραν τα μέλη της σπείρας ήταν ότι νωρίτερα ο ιδιοκτήτης της φαρμακαποθήκης είχε δώσει τηλεφωνικά εντολή στον έμπιστο υπάλληλό του να κρατήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των φορτηγών. Ο επιχειρηματίας μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας και έκανε αμέσως καταγγελία. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον «μπροστάρη» του κυκλώματος για να τον ρωτήσει τι είχε συμβεί. «Εδώ ο κύριος θέλει να υποβάλει μήνυση σε βάρος σας. Τι ακριβώς έχει συμβεί», ρώτησε ο αστυνομικός. «Τα χρήματα μέσα σε ένα τέταρτο από τώρα θα βρίσκονται στο λογαριασμό που πρέπει», ήταν η απάντηση που πήρε. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα τηλέφωνα επικοινωνίας που είχαν δοθεί στη φαρμακαποθήκη έκλεισαν και οι δράστες εξαφανίστηκαν. Οι αστυνομικοί επικοινώνησαν και με την ιταλική πρεσβεία, διαπιστώνοντας ότι τα στελέχη της δεν έχουν ιδέα για όλα αυτά.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, η οποία ανακάλυψε ότι πίσω από τη μεγάλη «μπίζνα» βρίσκεται 45χρονος, γνωστός επιχειρηματίας της δυτικής Αττικής, με βασικό συνεργάτη και υπαρχηγό της οργάνωσης τον αδερφό του. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν εκτός από τις 201.000 μάσκες του επιχειρηματία, ακόμα 900.000 ιατρικές μάσκες,, αξίας 1.000.000 ευρώ, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

Η φεράρι και ο δημοσιογράφος

Το «πάθος» των δύο αδελφών ήταν τα γρήγορα αυτοκίνητα. Ο ένας «αγαπούσε» τις Φεράρι και ο άλλος τις Πόρσε. Τα super car ανήκαν σε εταιρίες που είχαν ιδρυθεί για τις «δουλειές» τους. Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά οχτώ άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα μετά την απολογία τους. Πρόκειται για τον αρχηγό, τον υπαρχηγό, τον «συνεργάτη» της ιταλικής πρεσβείας, και τους οδηγούς των φορτηγών. Ένας από τους οδηγούς ήταν στο παρελθόν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μεγάλου Δήμου των βορείων προαστίων και ασχολείται περιστασιακά με την αθλητική δημοσιογραφία. Μάλιστα, έχει πραγματοποιήσει τηλεοπτικές εμφανίσεις για να δώσει προγνωστικά για ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ είναι φίλος γνωστών λαϊκών τραγουδιστών. Σύμφωνα με την δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, ο δημοσιογράφος «μετέφερε τις ιατρικές μάσκες σε υποψήφιους αγοραστές, ενώ επίσης, προέβαινε στην επανατυποποίηση αυτών σε νέες κούτες μεταφοράς, με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσής τους».

Ο αρχηγός της οργάνωσης, όπως και ο υπαρχηγός, διατηρούσαν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανέβαζαν φωτογραφίες για να «διαφημίσουν» τη χλιδάτη ζωή τους. Μία από τις αγαπημένες φράσεις του αρχηγού ήταν: «Τι να τα κάνεις τα πολλά λεφτά εάν δεν έχεις τη σωστή γκόμενα για να σου τα φάει». Ο 45χρονος, κάτοικος Αγίας Βαρβάρας, ανέβαζε φωτογραφίες σε αιώρες μπροστά από τζακούζι με «πιάτο» τη θάλασσα αλλά και παραλίες με πετσέτες θαλάσσης Louis Vuitton. Ο υπαρχηγός είχε ανεβάσει βίντεο να τρέχει με μία Πόρσε στην Αττικό Οδό, εικόνες μέσα από τζετ, κατά τη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού σε υπερπολυτελή θέση για vip αλλά και πολλές φωτογραφίες από νυχτοπερπατήματα.

Το «στρατηγείο» του κυκλώματος ήταν στην Αγία Βαρβάρα. Το κύκλωμα είχε ιδρύσει εταιρίες με σκιώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς και «λογιστές» που κατασκεύασαν τιμολόγια και παραστατικά για να «νομιμοποιήσουν» τη μεταφορά κλαπέντων ιατρικών μασκών.

Ο αρχηγός καθόριζε τον τρόπο διάθεσης ιατρικών μασκών αλλά και απομιμητικών προϊόντων, που, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν η δεύτερη δραστηριότητά του. Ο υπαρχηγός ήταν υπεύθυνος για την αποθήκευση των απομιμητικών προϊόντων και όριζε τα οχήματα μεταφοράς μασκών και προϊόντων μαϊμού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ερευνών οι μάσκες ήταν στον ίδιο χώρο με τα απομιμητικά προϊόντα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν συνολικά 50.000 ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιριών ένδυσης και υπόδησης, οι οποίες ήταν εμφανές ότι ήταν πλαστές, όπως και  περισσότερα από 3.000 είδη ένδυσης, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, δισκία αναβολικών σκευασμάτων και ένα πιστόλι. Ο χώρος ήταν γεμάτος από κάμερες, που παρακολουθούσαν τα πάντα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι η μόνη που φέρνει στο φως την προσπάθεια κυκλωμάτων με έδρα τη δυτική Αττική να εκμεταλλευτούν την πανδημία. Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Ασφάλεια αποκάλυψε «μπίζνα» με παράνομα αντισηπτικά στην Ελευσίνα. Η «δουλειά» είχε στηθεί από 39χρονο Ρομά, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπάρξει αρχηγικό μέλος της μαφίας που είχε κατηγορηθεί το 2016 για περίπου 2.000 διαρρήξεις. Σε αποθήκη που είχε μισθωθεί στην Ελευσίνα η Αστυνομία είχε εντοπίσει πριν από ένα μήνα 11.000 λίτρα αντισηπτικού υγρού, αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η εισαγωγή των αντισηπτικών γινόταν από την Κύπρο, με στόχο να πουληθούν στην ελληνική αγορά σε διπλάσια τιμή. Μάλιστα, ο δαιμόνιος αρχηγός του «κυκλώματος των αντισηπτικών» δεν αντιμετώπισε ποινικές κυρώσεις, καθώς ο νόμος προβλέπει μόνο διοικητικές κυρώσεις. Σύμφωνα, πάντως, με αστυνομικές πηγές, οι υπηρεσίες της Ασφάλειας έχουν απλώσει πληροφοριακό δίχτυ το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εξαρθρωθούν οι οργανώσεις που εν μέσω πανδημίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν «κενά» για να πλουτίσουν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis