Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 21/03/2016

Πάνω από 83.000 διασώσεις μεταναστών και προσφύγων έχει κάνει μέχρι σήμερα στο Αιγαίο το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Αρχιπλοίαρχος Σταμάτιος Καλογείτων, προϊστάμενος της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο αριθμός των διασώσεων είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός και δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, ωστόσο από όλη αυτή την μαζική ροή, κάποιοι μετανάστες δεν τα καταφέρνουν, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 125 απώλειες ανθρώπινων ζωών, ενώ άλλοι 97 θεωρούνται αγνοούμενοι.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί – επιμορφωθεί τόσο το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που υπηρετεί στις Λιμενικές Αρχές αρμοδιότητας της ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας όσο και οι πολίτες της Πάτρας, επί θεμάτων που προκύπτουν από τα μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, ο κ. Καλογείτων, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα το δυναμικό του Λιμενικού Σώματος έρχεται αντιμέτωπο με αρκετούς κινδύνους στην έρευνα και διάσωση προσφύγων και μεταναστών, με δεδομένο ότι οι διακινητές έχουν γίνει πολύ πιο επιθετικοί, φέρουν όπλα στα σκάφη τους, ενώ κάποιοι έχουν επιχειρήσει να εμβολίσουν περιπολικά του Λιμενικού και σε μια περίπτωση ένας διακινητής επιχείρησε ακόμα και να κάψει περιπολικό σκάφος.

Μάλιστα, η νέα μέθοδος που χρησιμοποιούν οι διακινητές είναι η ομαδική αναχώρηση από τα τουρκικά παράλια. Σε μια περίπτωση, στις 26/10/15 μέσα σε 70 λεπτά καταγράφηκε η ταυτόχρονη αναχώρηση 50 σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε μια ακόμα περίπτωση στις 27/10/15 στη Λέσβο, μέσα σε 100 λεπτά αναχώρησαν 24 σκάφη.

Σημαντικά στοιχεία παρουσίασε και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών, Πλοίαρχος Τρύφων Κοροντζής, κάνοντας μια αναλυτική τοποθέτηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την περίπτωση της παράνομης μετανάστευσης από το λιμάνι της Πάτρας.

Όπως ανέφερε, τα λιμάνια Πατρών και Ηγουμενίτσας είναι οι δύο πύλες της χώρας προς την Ευρώπη, κατά συνέπεια προσελκύουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ωστόσο, από τότε που άνοιξαν τα βόρεια σύνορα της χώρας, οι ροές μετατοπίστηκαν προς εκείνη την περιοχή, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί μεταναστών και προσφύγων από το λιμάνι της Πάτρας να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: εφημερίδα Πελοπόννησος

patratora.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis