Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:32 | 02/12/2017

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο γύρος!

Ξαφνικός πόλεμος για τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα τύπου κεμπάπ ξέσπασε στην Ευρώπη, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ακόμα και για απαγόρευσή τους μετά από αίτημα της Επιτροπής Υγείας και των Πρασίνων. Στην ουσία πρόκειται για μια διαμάχη στο εσωτερικό των Βρυξελλών, που ξεκινά από την πρόταση της Επιτροπής Υγείας του Κοινοβουλίου να απαγορευτεί η χρήση φωσφορικών σε προϊόντα τύπου Doner – Kebab, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Κομισιόν και κυρίως η γερμανική πλευρά.

Θέση στο θέμα πήρε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), ο οποίος τάσσεται υπέρ της πρότασης της Επιτροπής Υγείας καθώς στον ελληνικό γύρο δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα.

[custom:google-ads]

Τα… γύρισαν

Μετά τον πανευρωπαϊκό σάλο που προκλήθηκε, καθώς ο γύρος, το κεμπάπ και το ντονέρ είναι αγαπημένες διατροφικές συνήθειες εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης.

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες τονίζουν πως η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε ποτέ τέτοια απαγόρευση, απλώς πρότεινε την παράταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος. Οι ουσίες αυτές επιτρέπουν την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς. Πρόσθεσε, δε, ότι στη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής τροφίμων της Ε.Ε., η πρότασή της υποστηρίχθηκε από 24 κράτη-μέλη, ενώ καμία χώρα δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης ουσίας.

Η ελληνική πλευρά

Ο ΣΕΒΕΚ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην πρόταση της Κομισιόν να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών σε προϊόντα τύπου Doner – Kebab (αίτημα το οποίο υποστηρίζει κυρίως η γερμανική πλευρά). Την ίδια θέση με αυτήν της Ελλάδας έχει εκφράσει και η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου. «Το θέμα αυτό ωστόσο δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παραγωγή του γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα. Είναι σημαντική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας και του ΣΕΒΕΚ, που εξ αρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με σημαντικές παρεμβάσεις επί δύο έτη, στις Επιτροπές της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, μαζί με την εκπροσώπηση και του ΕΦΕΤ, και απέκλεισαν τη χρήση φωσφορικών στο γύρο και επιπλέον επιτυχία που στην προσπάθειά τους αυτή βρέθηκε σύμμαχός τους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την πρόσφατη απόφασή του», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Η υπόθεση…

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», το θέμα ανακινήθηκε όταν η Επιτροπή Υγείας τάχθηκε κατά της πρότασης της Κομισιόν για τα φωσφορικά άλατα σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κεμπάπ και ντόνερ. Η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, όμως δεν υπάρχει κανονισμός για τη χρήση της στα κατεψυγμένα. Η ομάδα των Πρασίνων, που προκάλεσε το όλο θέμα, επικαλείται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Από την πλευρά της, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) κρατά αποστάσεις επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.

Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή:  www.eleftherostypos.gr

 

 

 

 

 

 

 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis