Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 23/11/2019

Αυξανόμενα βαίνουν πανελλαδικά τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, με τα θύματα, ωστόσο, να έχουν πλέον στο πλευρό τους τα εξειδικευμένα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, μια υπηρεσία που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου.

Ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες και γυναίκες των Αστυνομικών Διευθύνσεων και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου καλούν τα θύματα βίας, αλλά και όσους γνωρίζουν θύματα, να «σπάσουν την σιωπή τους», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, καθώς το 66% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες.

Αστυνομικοί του Γραφείου που εδρεύει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα, μαζί με την κοινωνική λειτουργό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ιωαννίνων Ξένια Κουρή και την ψυχολόγο του Κέντρου Δήμητρα Φαρμάκη, στέλνοντας το μήνυμα της συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της βίας, βρέθηκαν σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων διανέμοντας ενημερωτικό υλικό.

Η ίδρυση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη τη χώρα αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής προστασίας και ισότητας των Φύλων. Στόχος τους είναι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η προστασία και στήριξη των θυμάτων και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων που λαμβάνουν τέτοιες καταγγελίες, ώστε η διαχείριση των περιστατικών να είναι αποτελεσματική.

[custom:google-ads]

«Η βία, με όποιον τρόπο και αν εκφράζεται, δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική παθογένεια, που προσβάλει την αξιοπρέπεια του ατόμου και μας αφορά όλους», σημείωσε ο Αστυνόμος Ηλίας Μήτσιος, προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΑΔΠ Ηπείρου, σημειώνοντας πως οι σκληρές μορφές βίας περιλαμβάνουν τη σωματεμπορία, τους βιασμούς και την ενδοοικογενειακή βία.

«Ως Ελληνική Αστυνομία έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι κύριο συναίσθημα όλων των θυμάτων βίας είναι ο φόβος, ο οποίος οδηγεί στη σιωπή, με αποτέλεσμα το θύμα να παραμένει δέσμιος, όμηρος, μιας αρρωστημένης κατάστασης», τόνισε ο κ. Μήτσιος και κάλεσε τα θύματα βίας, αλλά και όσους γνωρίζουν θύματα, να απευθυνθούν στην ΕΛ.ΑΣ., έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα διαχειριστεί το θέμα με απόλυτη υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη καλής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων, «Να βοηθήσουμε όλοι μαζί τα θύματα κάθε μορφής βίας. Έχουν φωνή και είναι υποχρέωσή μας να την κάνουμε να ακουστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσιος.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο στα Γιάννενα λειτουργεί από το 2013 και έχει προσφέρει πολύπλευρη και ολοκληρωμένη στήριξη (νομική, συμβουλευτική, ψυχολογική, εργασιακή, φιλοξενία) σε 1000 γυναίκες περίπου.
«Η βία δεν είναι ατομικό πρόβλημα, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους. Αποτελεί έγκλημα και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Αστυνομίας», σημείωσε η κ. Κουρή.

Πηγή: agon.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis