Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:16 | 17/08/2018

Το απόγευμα της 3ης Αυγούστου 2008, το αστυνομικό τμήμα στα Φηρά Σαντορίνης δέχεται μια κλήση από γυναίκα: «Ελάτε γρήγορα στον Βουρβούλο, γίνεται άγριος καβγάς μεταξύ ζευγαριού.

[custom:google-ads]

Ο άντρας πέταξε από το μπαλκόνι το σκυλάκι της κοπέλας». Λίγη ώρα αργότερα, φθάνουν πέντε αστυνομικοί με δύο περιπολικά - στο δεύτερο επιβαίνουν τρεις δόκιμοι αστυφύλακες. Αντικρίζουν μια ζοφερή σκηνή. Ένας άντρας περπατά στον δρόμο, κρατώντας ένα μαχαίρι και το κεφάλι μιας γυναίκας.

Οι αστυνομικοί τον σημαδεύουν και του ζητούν να παραδοθεί. Ο άντρας πέφτει στο έδαφος, παριστάνοντας ότι παραδίνεται και βάζοντας τα χέρια στην πλάτη. Ο πρώτος αστυνομικός τον πλησιάζει, όμως ο δράστης σηκώνεται και προσπαθεί να τον χτυπήσει με το μαχαίρι στο πρόσωπο. Του ζητούν ξανά να παραδοθεί κι ένας αστυνομικός πυροβολεί στον αέρα. Ο δράστης δεν υπακούει και δέχεται δύο σφαίρες. Πέφτει κάτω και όταν πλησιάζουν οι αστυνομικοί, πετάγεται για δεύτερη φορά, προσπαθεί να τους χτυπήσει και τραυματίζει έναν από αυτούς στο χείλος. Ο δράστης πετά το κομμένο κεφάλι μέσα στο περιπολικό των δόκιμων αστυνομικών, που είναι άοπλοι και δεν αντιδρούν. Κάθεται στη θέση του οδηγού και βάζει μπροστά.

Ο Αρβανίτης σκότωσε το σκυλάκι της 25χρονης, κόβωντας το κεφάλι του, και το πέταξε από το μπαλκόνι. Στη συνέχεια, σκότωσε με τον ίδιο τρόπο τη γυναίκα και βγήκε στον δρόμο.

Είναι τραυματισμένος, όμως οδηγεί κανονικά. Κάποια στιγμή, κάνει έναν απότομο ελιγμό, περνά στο αντίθετο ρεύμα και πέφτει πάνω σε διερχόμενο μηχανάκι, στο οποίο επιβαίνουν δύο νεαρές γυναίκες, γιατροί που κάνουν το αγροτικό τους στο Κέντρο Υγείας Σαντορίνης. Η μία τραυματίζεται σοβαρά από τη σύγκρουση. Η ίδια κατέθεσε αργότερα ότι ο δράστης επιδίωξε να συγκρουστεί με το δίκυκλο, ώστε να καθυστερήσουν οι αστυνομικοί που τον καταδίωκαν με τις τραυματισμένες γυναίκες στην άσφαλτο.

Κάποια στιγμή, ένα τρίτο περιπολικό συμμετέχει στην καταδίωξη και εμβολίζει αυτό που οδηγεί ο δράστης. Εκείνος κατεβαίνει και προσπαθεί για τρίτη φορά να επιτεθεί στους αστυνομικούς. Τον πυροβολούν ξανά. «Του ρίχναμε και δεν έπεφτε, ήταν σε κατάσταση αμόκ», κατέθεσαν αργότερα. Ο δράστης, σοβαρά τραυματισμένος, μεταφέρεται με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Αθήνα. Στη διαδρομή οι νοσηλευτές τον ακούν να προσεύχεται. Έχει δεχτεί έξι σφαίρες, τη μία στο συκώτι. Χειρουργείται και σώζεται μετά από πολυήμερη νοσηλεία. Αυτό είναι το φινάλε του πιο σκοτεινού και ειδεχθούς εγκλήματος στα σύγχρονα εγκληματολογικά χρονικά στην Ελλάδα.


Ο μάγειρας Αθανάσιος Αρβανίτης, 31 ετών τότε, είχε παντρευτεί έναν χρόνο νωρίτερα με τη δασκάλα Αδαμαντία Καρκαλή, 25 ετών. Η τελευταία τοποθετήθηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης και το ζευγάρι μετακόμισε στο νησί. Ο Αρβανίτης έπιασε δουλειά σε εστιατόριο στο Ημεροβήγλι. Εκ των υστέρων, αποκαλύφθηκε ότι αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, λαμβάνοντας θεραπευτική αγωγή. Μια μέρα πριν τη δολοφονία, τσακώθηκε στη δουλειά με τον εργοδότη του -κατά μια εκδοχή, επειδή απαιτούσε να προσληφθεί η σύζυγός του στο εστιατόριο, πράγμα που δεν ήταν δυνατό- και τελικά παραιτήθηκε.

Το τελευταίο απόγευμα το ζευγάρι καβγάδισε – ο ίδιος είπε ότι η κοπέλα τον επέκρινε επειδή παραιτήθηκε από τη δουλειά. Λογομάχησαν έντονα και η συνέχεια είναι ένα μαύρο σπιράλ βίας. Ο Αρβανίτης σκότωσε το σκυλάκι της 25χρονης, κόβωντας το κεφάλι του, και το πέταξε από το μπαλκόνι. Στη συνέχεια, σκότωσε με τον ίδιο τρόπο τη γυναίκα και βγήκε στον δρόμο. Λίγα μέτρα πιο κάτω, πριν φθάσουν οι αστυνομικοί, συνάντησε μια ηλικιωμένη γυναίκα με την εγγονή της, που πάγωσαν μπροστά στο φοβερό θέαμα. «Γιαγιά, μη φοβάσαι, δεν θα σε πειράξω, μην τρέχεις», της είπε. «Προχωρούσε κι έδειχνε ήρεμος, ούτε φώναζε ούτε έκανε απότομες κινήσεις, ήταν σαν να κρατούσε στο χέρι μια κούκλα», περιέγραψε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Ο δράστης, την περίοδο που ήταν στρατιώτης, παρουσίασε την πρώτη μεγάλη κρίση και ότι έκτοτε, χρειαζόταν ψυχολογική παρακολούθηση και λήψη φαρμακευτικής αγωγής συστηματικά.

«Πρόκειται για ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα, ακόμη και για εμάς που έχουμε αντιμετωπίσει τόσες δολοφονίες», δήλωσε ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης. «Συνήθως οι δράστες σκυλεύουν το πτώμα του θύματός τους, όταν αυτό έχει πεθάνει. Αυτός ο παρανοϊκός άνθρωπος, όμως, αποκεφάλισε τη γυναίκα του ενώ αυτή ήταν ζωντανή».

Στο πρωτόδικο δικαστήριο, το 2009, ο Αρβανίτης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 25 χρόνια κατά συγχώνευση. Περιέγραψε με λεπτομέρειες το έγκλημα και δέχθηκε την ποινή απολύτως απαθής. Στο Εφετείο, το 2013 στη Σύρο, υποστήριξε ότι δεν θυμόταν τίποτα από εκείνη τη μέρα. Η συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι ο κατηγορούμενος έπασχε από σχιζοφρένεια. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Θήρας, που τον είχε εξετάσει δύο μέρες πριν το έγκλημα. Σε αυτόν είχε πει ότι υπέφερε από αϋπνίες, εξαιτίας του άγχους που βίωνε από την πίεση στη δουλειά του. Ο γιατρός ζήτησε το ιστορικό του, όμως δεν αποκάλυψε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια.

Ο δράστης.

Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης ο ψυχίατρος που παρακολουθούσε τον Αρβανίτη έως το 2003. Είπε ότι ο δράστης, την περίοδο που ήταν στρατιώτης, παρουσίασε την πρώτη μεγάλη κρίση και ότι έκτοτε, χρειαζόταν ψυχολογική παρακολούθηση και λήψη φαρμακευτικής αγωγής συστηματικά. Ο δράστης, μετά τη γνωριμία του με το θύμα, είχε σταματήσει να λαμβάνει αγωγή. Η δικηγόρος του υποστήριξε ότι ο Αρβανίτης πάσχει από σχιζοφρένεια και ζήτησε από τους δικαστές να αποφασίσουν αν η ποινή του θα αφορά σε εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική ή σε αντίστοιχο τμήμα των φυλακών Δομοκού, όπου κρατείται. Το δικαστήρο έκρινε ότι ο δράστης είχε πλήρη καταλογισμό.

Δύο χρόνια αργότερα, η οικογένεια του θύματος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά των συντελεστών της τηλεοπτικής σειράς «10η Εντολή», σε τρέιλερ της οποίας εμφανιζόταν ένας δολοφόνος να κρατά ένα γυναικείο κεφάλι. «Δεν θα γυρίζαμε ποτέ επεισόδιο με θέμα τη δολοφονία της Σαντορίνης», δήλωσε ο σκηνοθέτης Πάνος Κοκκινόπουλος. «Ισχύει το ίδιο με την υπόθεση Φραντζή. Είναι τόσο αναγνωρίσιμες οι ιστορίες, που δεν μπορούν, ακόμη και με τη μυθοπλασία, να πάρουν άλλη μορφή. Έτσι, δεν τις πλησιάζουμε καν».

www.vice.com

 

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis