Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:39 | 16/01/2015

Οι δύο συλληφθέντες ως συνεργοί του «Μανώλη» της 17Ν μιλούν για σενάρια και υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν όσοι είναι στη φυλακή μαζί και γνωρίζονται, να είναι και μέλη μιας οργάνωσης»

Να αποδομήσουν τα στοιχεία της δικογραφίας, που τους θέλουν να έχουν γνωριστεί μέσα στη φυλακή με τον Χριστόδουλο Ξηρό, καθώς και με μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», θα επιχειρήσουν ενώπιον του ανακριτή οι δύο συλληφθέντες ως συνεργοί του «Μανώλη» της 17Ν.

Και οι δυο -ο 53χρονος Χρήστος Πατουχέας και ο 36χρονος, αλβανικής καταγωγής Hari Koka- επρόκειτο να απολογηθούν σήμερα, αλλά ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία για αύριο, Σάββατο.

Από το περιβάλλον του Χρ. Πατουχέα διαρρέεται ότι πράγματι ο 53χρονος διατηρούσε από παλιά σχέσεις με ποινικό κρατούμενο, με τον οποίο, όπως λέει, κατάγονται από διπλανά χωριά. «Όλα όσα ακούγονται είναι σενάρια. Δεν είναι δυνατόν όσοι είναι στη φυλακή μαζί και γνωρίζονται, να είναι και μέλη μιας οργάνωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του 36χρονου Αλβανού, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες: «Στο σπίτι είχα πάει μια-δυο φορές μόνο, δεν είχα δει μέσα όπλο, δεν ήξερα για κανένα σχέδιο. Τον Χριστόδουλο τον συνάντησα εκτός σπιτιού και μου έδινε το ενοίκιο. Δεν ξέρω και δεν είδα καμιά γυναίκα».

Μάλιστα, ο ίδιος τείνει και χείρα βοηθείας στον 53χρονο συγκατηγορούμενό του, καθώς φέρεται να υποστηρίζει: «Ο συγκατηγορούμενός μου εργάζεται στις ελιές και φρόντιζε τα ζώα, ανέβαινε Αθήνα αρχές κάθε μήνα και μου έλεγε ότι πάει να εμφανιστεί στο αστυνομικό τμήμα».

Το αίτημα του Πατουχέα

Ειδικότερα, ο 53χρονος Χρ. Πατουχεάς αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει (συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση του νόμου περί όπλων σε βαθμό κακουργήματος) ως ανυπόστατες και, με αίτημα που κατάθεσε στον ανακριτή, ζητεί να προσκομισθούν στην ανάκριση έγγραφα που, κατά τους ισχυρισμούς του, αποδεικνύουν ότι δεν κρατήθηκε ποτέ στην ίδια πτέρυγα με τον Χριστόδουλο Ξηρό ή κάποιο μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο σχετικό αίτημά του: «Αρνούμαι τις κατηγορίες ως ουσιαστικά αβάσιμες, αναληθείς και παντελώς ανυπόστατες. Ουδεμία σχέση έχω με όσα μου καταλογίζονται, ενώ για την εις βάρος μου κατηγορία δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο. Ουδέποτε υπήρξα συγκρατούμενος τόσο του Χρ. Ξηρού όσο και των μελών της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Τούτο, δε, είναι ευχερέστατο να αποδειχθεί με μία βεβαίωση από το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, η οποία θα αποδείξει ότι το διάστημα της κρατήσεώς μου (Δεκέμβριος 2013 - Ιούνιος 2014) ουδέποτε κρατήθηκα σε ίδια πτέρυγα με κάποιο από αυτά τα άτομα, τα οποία και δεν έχω συναντήσει. Το μόνο εις βάρος μου στοιχείο είναι η εις βάρος μου κατάθεση αστυνομικού. Η κατάθεση αυτή όμως είναι παντελώς έωλη και στηρίζετα σε εκτιμήσεις, οι οποίες καταρρίπτονται από δημόσια έγγραφα, τα οποία με την παρουσα αιτούμαι να προσκομιστούν αυτεπαγγέλτως στην ανάκριση».

Η κατάθεση του αστυνομικού

Η κατάθεση του αστυνομικού, την οποία ο κατηγορούμενος χαρακτηρίζει «έωλη», έχει ως εξής: «Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες της υπηρεσίας μας, την προαναφερόμενη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο είχε μισθώσει ο Χάρι Κόκα κατ΄εντολή μελών της τρομοκράτικης οργάνωσης «Συνομοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και ακόμα λοιπών ατόμων που σχετίζονται με το κοινό ποινικό έγκλημα, με τους οποίους ο Χάρι Κόκα είχε γνωριστεί στην Α' Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού με τη μεσολάβηση και καθοδήγηση του Χρήστου Πατουχέα, ο οποίος επίσης βρισκόταν έγκλειστος στην ίδια πτέρυγα και άλλων άγνωστων ατόμων».

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο αστυνομικός αναφέρει: «Οι ανωτέρω είναι μέλη της ίδια ομάδας με τα έγκλειστα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς -τον Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά και την 22χρονη Αγγελική- και ενεργούσαν» σύμφωνα πάντα με την κατάθεση, «με σκοπό την απόδραση των φυλακισμένων μελών της προαναφερόμενης τρομοκρατιικής οργάνωσης και άλλων ποινικών κρατουμένων».

Μάλιστα, στα δύο εντάλματα που εκδόθηκαν και τα οποία αφορούν στον Χρ. Πατουχέα και τον Hari Koka, ο ανακριτής, αφού αναφέρει τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, επικαλείται για τους δύο συνεργούς του Χρ. Ξηρού, το ίδιο σκεπτικό, για να στηρίξει το αίτημά του περί σύλληψής τους: «... Από τα μέχρι τώρα αποδεικτικά στοιχεία, που υπάρχουν στη δικογραφία, προκύπτει ότι ο Hari Koka του Jani και της Sofia, γεννηθείς στις 26.11.1978 στην Αλβανία, είχε μισθώσει οικία επί της οδού Δ. Μερκούρη άνευ οικοδομικού αριθμού, στον οικισμό Αγιασμόθι Κερατέας Αττικής, κατ' εντολή μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς και λοιπών ατόμων που σχετίζονται με το κοινό ποινικό έγκλημα, με τους οποίους ο ο Hari Koka είχε γνωριστεί στην Α' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού με τη μεσολάβηση και καθοδήγηση του Χρήστου Πατουχέα του Παναγιώτη και της Σταυρούλας, γεννηθέντος στις 23-11-1961 στο Οίτυλο Λακωνίας, ο οποίος βρισκόταν επίσης έγκλειστος στην ίδια πτέρυγα των φυλακών και άλλων αγνώστων ατόμων».

Τέλος, από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, προκύπτει ότι έχουν εντοπιστεί βίντεο από κάμερες ασφαλείας τόσο από τα ΚΤΕΛ στην Κόρινθο όσο και από το κατάστημα που η 22χρονη καταζητούμενη Αγγελική επιχείρησε να προμηθευθεί νιτρομεθάνιο, ισχυρή εκρηκτική ύλη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό έγγραφο: «Σε συνέχεια της εξέτασης των ανωτέρων υπαλλήλων κατασχέθηκε βιντεοληπτικό υλικό προερχόμενο από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν εγκατεστημένες στην εταιρία, καταγεγραμμένες το χρονικό διάστημα 11:44 έως 12:14 της 29ης Δεκεμβρίου 2014. Το οπτικοακουστικό υλικό απεστάλη στα εργαστήρια της αστυνομίας προς επεξεργασία και εκτύπωςη σχετικών φωτογραφιών».

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis