Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:45 | 02/04/2018

Σε ένα αστυνομοκρατούμενο και αποκλεισμένο Λαύριο, με δύο κλούβες στην είσοδο της πόλης στο δρόμο προς την πλατεία, δύο στην είσοδο από το λιμάνι, δύο μέσα στην πλατεία και απαγόρευση κυκλοφορίας με τις ειδικές ερυθρόλευκες ταινίες προς και από το Τεχνολογικό Πάρκο, δύο ώρες πριν και μία ώρα μετά την προγραμματισμένη ομιλία, ο κ. Τσίπρας μίλησε προχθές στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο.

Εκπληκτοι οι κάτοικοι του Λαυρίου και των γύρω περιοχών, που είχαν κατέβει το Λαύριο για απογευματινή βόλτα και φαγητό, από τα μέτρα της Αστυνομίας, προσπαθούσαν να μάθουν τι συμβαίνει, καθώς δεν γνώριζαν ότι μιλούσε ο πρωθυπουργός στο Τεχνολογικό Πάρκο.

Επικρατούσε αρκετός εκνευρισμός από τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και στάθμευσης στο πάρκινγκ απέναντι από το Τεχνολογικό Πάρκο, όπου ήταν παρκαρισμένα μόνο τα αυτοκίνητα των υπουργών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

[custom:google-ads]

Γνωστά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λαύριο, που στις εκλογές τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ υψηλά ποσοστά, βρέθηκαν απολογούμενα καθώς ο κόσμος τους θύμιζε άλλες φορές που ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί το Λαύριο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς μέτρα ασφαλείας, περπατώντας με τα πόδια στην πλατεία.

«Σας χάλασε η εξουσία. Τι φοβάται, μωρέ, ο Τσίπρας; Τι ρεζιλίκια είναι αυτά;», έλεγαν οι κάτοικοι του Λαυρίου για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που ήταν μέσα στο Τεχνολογικό Πάρκο. Οι αστυνομικοί με τους οποίους οι πολίτες συζητούσαν για να μάθουν τι συμβαίνει, έκπληκτοι από τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τους απαντούσαν ότι εκτελούσαν εντολές και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αφήνοντας ανά διαστήματα μόνο κάποια μηχανάκια να περάσουν, σηκώνοντας τις ταινίες που είχαν βάλει για να σταματήσουν την κυκλοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γύρω καφετέριες και τα σουβλατζίδικα στην πλατεία είχαν – όπως κάθε Σαββατόβραδο μόλις φτιάχνει ο καιρός- αρκετό κόσμο, μόνο ένα όμως είχε στην τηλεόραση την ΕΡΤ που μετέδιδε ζωντανά την ομιλία του κ. Τσίπρα, με τους θαμώνες να ζητούν, άλλοι σοβαρά και άλλοι αστεία, από τον ιδιοκτήτη να αλλάξει κανάλι…

Σε αυτήν την ομιλία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το χιλιοειπωμένο «το καλοκαίρι βγαίνουμε και τυπικά, καθαρά και οριστικά από τα Μνημόνια», υποστήριξε και πάλι ότι «αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί».

Ηταν τουλάχιστον… περίεργο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα καυτά εν εξελίξει εθνικά θέματα, αφιέρωσε όμως πολύ χρόνο στη συνταγματική αναθεώρηση, επιβεβαιώνοντας και τον «ΤτΚ» που έγραψε ότι ο κ. Τσίπρας, με στόχο τις ψήφους της Κεντροαριστεράς και προκειμένου να αποφύγει την εκλογική συντριβή, θα συνεχίσει τα ανοίγματα προς το Κίνημα Αλλαγής με κεντρικό θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αφού, λοιπόν, έστρεψε τα «πυρά» του εναντίον του προέδρου της Ν.Δ., Kυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για τον τόπο», ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «εμείς, θα κινηθούμε θεσμικά, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε».

Επιχείρησε, δε, για άλλη μία φορά, εκμεταλλευόμενος τη στάση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, της οποίας εξήρε τη στάση λέγοντας ότι «είναι θετική και τη χαιρετίζουμε», να προκαλέσει ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής μιλώντας για κάποιους που «φοβούνται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

«Πυρά» Βενιζέλου

Η αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media, αφού σημείωσε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά συνταγματική ρύθμιση του 1864 αλλά και νόμο που εισηγήθηκε ο Φίλιππος Πετσάλνικος το 2003 και ψήφισαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του τότε Συνασπισμού, σημείωσε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: «Κάποιοι θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Είδαμε τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Τι παραπάνω περιμένουν για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση, με το οποίο “φλερτάρει” εδώ και καιρό;».

Σε άλλο σημείο ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνεται στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αλλο το 151, άλλο το 149. Ακόμη και το 150-150 σημαίνει ότι η πρόταση απορρίπτεται, το ένα 150 νικά και το άλλο χάνει» και σημειώνει: «Αρα δεν ζητούν απλώς συναίνεση και από τον κ. Τσίπρα. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν. Και αυτός μίλησε και χθες καθαρά για τη δική του αντίληψη περί Συντάγματος με “προοδευτικό πρόσημο”. Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του!».

Καταλήγει, δε, ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Ας μην ανησυχεί, η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς. Δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis