Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 20/09/2017

Κορυφώνεται το κυβερνοθρίλερ με πρωταγωνιστή τον Ρώσο ειδικό των bitcoin, Αλεξάντρ Βίνικ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής στις 25 Ιουλίου και, πλέον, η ελληνική δικαιοσύνη θα κληθεί να απαντήσει σε ένα «ψυχροπολεμικό» δίλημμα: να εκδοθεί στις ΗΠΑ ή στη Ρωσία;

Τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση των ελληνικών αρχών για το αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για τον Alexander Vinnik, η Ρωσία κάνει τη δική της κίνηση, καθώς εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 38χρονου και υπέβαλαν με τη σειρά τους αίτημα έκδοσής του προς τις ελληνικές αρχές.

Η ελληνική δικαιοσύνη θα κληθεί να εξετάσει τα δύο αιτήματα ξεχωριστά και είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να λάβει μία δύσκολη, διπλωματικά, απόφαση, αλλά και επί της ουσίας της; Πού πρέπει να εκδοθεί ο Βίνικ; Στις ΗΠΑ, οι οποίες συντόνισαν την επιχείρηση σύλληψης και τον κατηγορούν μεταξύ άλλων για εξαπάτηση Αμερικανών πολιτών ή στη Ρωσία; Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, άνδρες των αμερικανικών διωκτικών δυνάμεων συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης, ενώ ο Βίνικ θεωρεί δεδομένο ότι με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, εκείνες τις στιγμές, κατάφεραν και αντέγραψαν το περιεχόμενο των σκληρών του δίσκων. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα κατέθεσε δικό της, ξεχωριστό αίτημα έκδοσης για διαφορετική υπόθεση, ενώ ο Βίνικ ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές το πρωί της Τρίτης ότι επιθυμεί την έκδοσή του στη Ρωσία.

[custom:google-ads]

Οι ρωσικές αρχές, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές, κατηγορούν τον Alexander Vinnik για απάτη ύψους 667.250 ρουβλίων (περίπου 10.000 ευρώ). Αυτή αφορά εμπορική συναλλαγή προϊόντων για την οποία κατηγορείται ότι μεσολάβησε ο 38χρονος Ρώσος. Επί της ουσίας, όμως, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια των ρωσικών αρχών, να σταματήσουν την έκδοση του Alexander Vinnik στις ΗΠΑ και να τον επαναπατρίσουν.

Ο ίδιος ο Vinnik συμφωνεί να εκδοθεί στη Ρωσία, όπως ανέφερε ο ίδιος στις εισαγγελικές αρχές κατά τη σημερινή μεταφορά του στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Ένα δίλημμα με πολλές προεκτάσεις

Σε αυτόν τον νέο κυβερνοκόσμο, ένας Ρώσος ειδικός στην τεχνολογία των bitcoin κατηγορείται για τη συμμετοχή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, μίας εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων «με έδρα τη Βουλγαρία και υποκείμενη στο κυπριακό δίκαιο». Αναμφίβολα, το δύσκολο νομικό παζλ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο οι δικαστές, αλλά και η νομική ομάδα υπεράσπισης του Βίνικ. Ο Ηλίας Σπυρλιάδης είναι ένας εκ των συνηγόρων του 38χρονου Ρώσου και, όπως είπε αποκλειστικά στο CNN Greece, «το νέο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι έχουμε δύο αιτήματα από δύο χώρες. Εξ ορισμού έχουμε και δύο διαδικασίες. Οπότε οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή το κάθε αίτημα ξεχωριστά». Ο κ. Σπυρλιάδης αναφέρεται και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνήγοροί του για να συνθέσουν μία υπερασπιστική γραμμή σε ένα τεχνολογικό περιβάλλον κρυπτονομισμάτων και μίας τεχνολογίας που αλλάζει τα δεδομένα της λειτουργίας του χρήματος, έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο 38χρονος Ρώσος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του στις 25 Ιουλίου 2017 στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 αναμένεται να εξεταστεί σε δημόσιο ακροατήριο το αίτημα έκδοσης που έχει υποβληθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και το αντίστοιχο των ρωσικών αρχών.

Βίνικ: Ας με κρίνει η χώρα μου

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, με συνέντευξή του στο RT πριν από λίγες ημέρες, παραδέχτηκε ότι συνεργαζόταν με την πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, έχοντας, όμως, τεχνικό και όχι οργανωτικό ρόλο. «Αν είμαι ένοχος για κάτι, ας με κρίνει η χώρα μου», ανέφερε ο Ρώσος χάκερ που συνελήφθη στην Ουρανούπολη, στις 25 Ιουλίου, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του, έπειτα από επιχείρηση που συντόνισαν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές.  

Στο ίδιο μέσο, η σύζυγος του Βίνικ, Αλεξάντρα, ανέφερε ότι δεν περίμενε πως οι ικανότητές του θα τον καθιστούσαν στόχο για τις αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, δεν συζητούσαν πολύ για τις δραστηριότητές του, εκείνη διαψεύδει ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του BTC-e. Για τη διαδικασία της σύλληψης, η Αλεξάντρα Βίνικ είπε ότι υπήρχαν γύρω τους, «με βερμούδες, παντόφλες και γυαλιά ηλίου», υποδυόμενοι, τους λουόμενους, πάνω από 20 αστυνομικοί. Περίμεναν μέχρι τη στιγμή όπου εκείνη απομακρύνθηκε. «Μέσα σε ένα λεπτό είδα τον άνδρα μου με χειροπέδες, πάνω σε μία ξαπλώστρα. Δεν αντιστάθηκε, ήταν τεράστιο για εκείνον το σοκ».

Η αμερικανική επιχείρηση σε ελληνικό έδαφος έχει πολλές προεκτάσεις αλλά και... παρελθόν, βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι μόνο ότι ο Βίνικ φέρεται να συνδέεται με την κατάρρευση του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων «Mt.Gox» το 2011 και την «copy-paste» ληστεία εκατοντάδων χιλιάδων bitcoins.

Η σύλληψή του έγινε σε ελληνικό έδαφος για μία υπόθεση με επίκεντρο το Τόκιο, με επιχείρηση που οργάνωσαν και συντόνισαν οι αμερικανικές αρχές, κατά μίας εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων «με έδρα τη Βουλγαρία και υποκείμενη στο κυπριακό δίκαιο», κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κυβερνοκόσμου που αναδύεται.

Το κατά Βίνικ κατηγορητήριο

Όπως ανέφερε εκείνες τις ημέρες η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».

Για την υπόθεση, όταν ρωτήθηκε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης άλλης υπόθεσης της Αστυνομίας, είχε πει τα εξής:

«Ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής που υπέβαλλαν οι Αρχές των ΗΠΑ, για τη σύλληψη καταζητούμενου -υπηκόου Ρωσίας- για εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει στην Αμερική. Ύστερα από αναζητήσεις εντοπίστηκε και συνελήφθη ενώ έκανε τις διακοπές του». Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η εντολή ήταν να συλληφθεί δίχως να προλάβει να απομακρύνει ή να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο.


 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου για τον πόλεμο των κρυπτονομισμάτων και την σημασία του Βίνικ σε αυτόν στο cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis