Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:20 | 09/09/2018

Σε προηγούμενο άρθρο του Policenet.gr δημοσιεύσαμε την άποψη όσων είναι υπέρ της χρήσης ναλοξόνης -αντίδοτο στην υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών- από τις αστυνομικές αρχές. Τώρα σας παρουσιάζουμε τα επιχειρήματα της αντίθετης άποψης, με στόχο να ακουστούν όλες οι όψεις αυτού του ζητήματος.

[custom:google-ads]

 

Το 2016, οι περιφερειακοί αστυνομικοί της Υόρκης έσωσαν 15 άτομα χρησιμοποιώντας το αντίδοτο που μπορεί να αντιστρέψει την υπερβολική δόση οπιοειδών.

Σύμφωνα με το αρχείο αυτών των υποθέσεων, μια από αυτές που παρουσίασε ενδιαφέρον ήταν του Robert Sena.

Ο Robert Sena, έχοντας τον 4χρονο γιο του στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, συναντήθηκε με κάποιον σε ένα πάρκινγκ στο West Manchester Township ένα βράδυ του Ιανουαρίου, αγόρασε ηρωίνη και έκανε χρήση.

Κατέρρευσε στο μπροστινό κάθισμα.

Στιγμές αργότερα, ο γιος του παρακολούθησε τους αστυνομικούς να τραβούν τον πατέρα του από το αυτοκίνητο και να προσπαθούν να σώσουν τη ζωή του. Χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο δόσεις ναλοξόνης για να τα καταφέρουν.

Οι ανταποκριτές έφεραν το γιο του να τον δει στο ασθενοφόρο, θυμήθηκε ο Σένα. Το αγόρι φώναζε. Αγκάλιασε τον μπαμπά του.

Ο Sena είναι ένας από τους 225 ανθρώπους στην κομητεία του York που έχουν σωθεί από τότε που οι αστυνομικοί άρχισαν να μεταφέρουν ναλοξόνη μέσα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου του νομαρχιακού εισαγγελέα του York County. Ο 27χρονος είναι επίσης μεταξύ των 109 που χρειάστηκαν περισσότερη από μία δόση.

Και είναι δυστυχώς κι από εκείνους που έχουν αναβιώσει τουλάχιστον δύο φορές. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν λάβει το αντίδοτο πολλές φορές είναι άγνωστος, αλλά οι αστυνομικοί έχουν να αφηγηθούν πολλές περιπτώσεις που χορήγησαν ναλοξόνη στο ίδιο πρόσωπο σε ξεχωριστές περιπτώσεις.

Από τη στιγμή που εγκρίθηκε ένας νόμος που επέτρεπε στην αστυνομία να μεταφέρει αυτό το αντίδοτο, οι αξιωματικοί της κομητείας της Υόρκης το χρησιμοποίησαν 243 φορές μέσα στους πρώτους μήνες.

Η ναλοξόνη, που χορηγείται ως ρινικό εκνέφωμα ή ένεση, αντιστρέφει τις επιδράσεις μιας υπερβολικής δόσης ηρωίνης.

Η λήψη ναλοξόνης δεν σημαίνει ότι ένας εξαρτημένος θα σταματήσει  να κάνει χρήση και κάποιοι αξιωματικοί αναρωτιούνται εάν το φάρμακο έχει ενεργοποιήσει καθόλου τους τοξικομανείς. Ξέρουν ότι δίνουν μία μάχη κατά των ναρκωτικών, αλλά ταυτόχρονα επαναφέρουν ανθρώπους που μπορεί να διαπράξουν εγκλήματα για να υποστηρίξουν τους εθισμούς τους. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά δυστυχώς. Τα ίδια άτομα που σώζουν μετά από λίγες μέρες σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών, για να βρουν λίγα χρήματα, ώστε να πάρουν την επόμενη δόση τους.

Ο Σένα, που κατηγορήθηκε ότι έθεσε σε κίνδυνο το παιδί του, παραδέχτηκε ότι ένιωθε ευλογημένος που τον έσωσαν αλλά κι ευγνώμων που ο γιος του, τώρα 5 ετών, δεν αναγκάστηκε να τον δει να πεθαίνει. Αυτό είναι μια από τις θετικές περιπτώσεις. Αν υποθέσουμε ότι ο Σένα σταμάτησε να κάνει χρήση και συνεπώς να θέτει την ζωή του μικρού του γιου σε κίνδυνο. Αυτό όμως είναι θέμα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, ένας αξιωματικός που έχει χορηγήσει ναλοξόνη υπογράμμισε την αρνητική πλευρά.

"Στο μυαλό μου, δεν θέλω να σκέφτονται οι άνθρωποι ότι όταν πάρουν υπερβολική δόση υπάρχει πάντα κάποιος εκεί εγκαίρως για να τους σώσει", δήλωσε ο Joshua Crimmel,.

«Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν παντού, σε δημόσιες τουαλέτες, βενζινάδικα, χώρους στάθμευσης και σπίτια. Οι ασθενείς είναι αναίσθητοι και παίρνουν ρηχές αναπνοές. Ο καρδιακός τους ρυθμός σχεδόν σταματάει και οι φλέβες τους φωνάζουν για οξυγόνο. Ο Sena, για παράδειγμα, δεν είχε ανιχνεύσιμη αναπνοή και είχε μια γαλαζωπή απόχρωση στο δέρμα της, σύμφωνα με την αναφορά. Το θέμα είναι, περιορίζουμε τα περιστατικά ή τα ενθαρρύνουμε τελικά; Όταν υπάρχει κάποιος να σε σώσει μήπως επαναπαύεσαι και δοκιμάζεις πιο συχνά επικίνδυνα πράγματα; Μήπως δεν είναι αυτή η λύση;»

Σώζοντας κάποιον από υπερβολική δόση δεν είναι το ίδιο με το να σώσεις ένα μωρό επι παραδείγματι. Το μωρό δεν έχει πραγματικά την επιλογή να αποφύγει τον κίνδυνο, αλλά οι ενήλικες την έχουν. Η ναλοξόνη, όπως είπε ο αστυνόμος Hess, είναι σαν επίδεσμος για την επιδημία ηρωίνης.

"Νιώθεις όμορφα στην ιδέα να φέρεις κάποιον πίσω", δήλωσε ο Λουκ. "Αλλά αναρωτιέστε αν αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο; "

Τέλος, όσοι αντιτίθενται στην χρησιμοποίηση της ναλοξόνης από την αστυνομία αναφέρονται συχνά στο κόστος αυτού του φαρμάκου. Κανονικά ένα σετ 2 χιλιοστογράμμων κοστίζει περίπου γύρω στα 50 δολάρια στην Αμερική. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές δωρεές κι επιχορηγήσεις. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται σε τόσες περιπτώσεις το κόστος καταλήγει να είναι μεγάλο. Πολλοί λοιπόν θέτουν τον προβληματισμό εάν πρέπει να γίνονται δαπάνες για την αγορά ναλοξόνης ή άλλου αστυνομικού εξοπλισμού.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis