Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 28/09/2018

Το βιντεοληπτικό υλικό αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο ως αυταπόδεικτο των πραγματικών γεγονότων όπως έχουν εξελιχθεί σε πραγματικό χρόνο. Η αποτίμηση ωστόσο που ακολουθεί επιβάλλεται να έχει απόλυτη αμεροληψία για τους εμπλεκόμενους ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο θάνατος του  33άχρονου τοξικομανούς, δράστη της απόπειρας ληστείας σε κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος στην Ομόνοια  (21/09) έχει προκαλέσει στοχευμένες παρεμβάσεις και ακραίες αντιδράσεις από συλλογικότητες και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ.

Πορείες, βανδαλισμοί και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Στοχοποίηση του 73άχρονου κοσμηματοπώλη, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με ΠΟ, και του 55άχρονου ο οποίος προσέτρεξε σε βοήθεια του, ενώ ο δράστης της απόπειρας ληστείας βρισκόταν στο εσωτερικό του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος.

Η υπόθεση έχει ανατεθεί στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο σχόλια και συμπεριφορές οργανωμένων συλλογικοτήτων και αλληλέγγυων ομάδων και μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με δημόσιες τοποθετήσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις επιτίθενται σε όσους υποστηρίζουν τον κοσμηματοπώλη και ΕΔΕ έχει διαταχθεί σε βάρος των Αστυνομικών που συνέλαβαν- και τους διασώστες του ΕΚΑΒ που κλήθηκαν να φροντίσουν- τον 33άχρονο δράστη της απόπειρας ληστείας.

Βάσει κανονισμών που ορίζουν την επιχειρησιακή τακτική αντίδρασης των Αστυνομικών, αυτές διαμορφώνονται και από τις συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι Αστυνομικοί, με κλήση που λαμβάνουν από το Κέντρο του «100», μεταβαίνουν σε διακρίβωση του περιστατικού, και στο αυτόφωρο προβαίνουν σε σύλληψη του δράστη. Η υγειονομική κατάσταση του δράστη- σε περίπτωση τραυματισμού του δεν είναι γνωστή ούτε στους διασώστες του ΕΚΑΒ που θα χρειαστεί να προβούν σε ενέργειες για να σώσουν τη ζωή του, ακόμα και όταν είναι φορέας HIV και ηπατίτιδας.

Στο περιστατικό της απόπειρας ληστείας σε βάρος του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος (21/09), βιντεοληπτικές αποτυπώσεις με κινητά τηλέφωνα οσων βρέθηκαν αυτόπτες μάρτυρες, καταγράφουν τα πραγματικά γεγονότα, σε ρεαλιστικό χρόνο, σε μικρή διάρκεια ωστόσο.

Σε αυτά,  αποτυπώνονται οι κινήσεις του 33άχρονου τοξικομανούς, και η επιχειρησιακή αντίδραση των Αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ και οι ενέργειες των διασωστών του ΕΚΑΒ μέχρι και τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου κατέληξε ο Ζακ Κωστόπουλος.

Στο πρώτο βιντεοληπτικό υλικό διακρίνεται η απόπειρα διαφυγής του 33άχρονου τοξικομανούς από το κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος στην Ομόνοια, να επιχειρεί να σπάσει τη τζαμαρία του καταστήματος. Εξωτερικά της επιχείρησης διακρίνονται ο 73άχρονος κοσμηματοπώλης και ο 55άχρονος επίσης καταστηματάρχης της περιοχής, να προσπαθούν να αποτρέψουν το δράστη που βρίσκεσαι σε έξαρση και υπερδιέγερση να κινείται με απειλητική διάθεση, ενώ έχει κληθεί η Αστυνομία από τους υπόλοιπους καταστηματάρχες και διερχόμενους πολίτες .

Στην παρατήρηση του βιντεοληπτικού υλικού, προκύπτει βία από το δράστη και πρόκληση βανδαλισμών σε βάρος της περιουσίας του ιδιοκτήτη και των πολιτών που συνέδραμαν σε βοήθεια.

Στα δύο βιντεοληπτικά υλικά που ακολούθως έχουν δημοσιοποιηθεί, οι Αστυνομικοί διακρίνονται να αφοπλίζουν – από το μαχαίρι και το γυαλί της σπασμένης τζαμαρίας – που κρατούσε στα χερια του ο δράστης που βρίσκεται αιμόφυρτος στο έδαφος. Και στην προσπάθειά του να διαφύγει απειλεί και πάλι με το σπασμένο γυαλί από την τζαμαρία τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν κληθεί για αιμόφυρτο τραυματία με μαχαίρι. Είναι η αντίδραση του Αστυνομικού που του αποσπά το γυαλί με χρήση γκλοπ ώστε να τον ακινητοποιήσει στη διαδικασία της δέσμευσης του με τις χειροπέδες ενώ συνεχίζει να αντιστέκεται.

Το τέταρτο σε ακολουθία βιντεοληπτικό υλικό που έχει καταγραφεί από αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού έξω από το κοσμηματοπωλείο της Γλαδστωνος στην Ομόνοια και δημοσίευσε (27/09) η «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο, «Το δεύτερο λιντσάρισμα του Ζακ» στοχοποιεί τους Αστυνομικούς που συνέλαβαν τον 33άχρονο..

Στο βιντεοληπτικό υλικό της «Εφ.Συν.», διακρίνεται Αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ ενω έτερος συνάδελφός του δεσμεύει το δράστη της απόπειρας ληστείας και τον χειροπεδίζει, γυρισμένος στο πλάι, με τα ποδια να τον θέτει σε ευθεία στάση- χωρίς να διακρίνεται να τον κλωτσάει όπως διακινείται σε σχόλια- κι ενώ προβάλει ακόμα αντίσταση στη σύλληψη του.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την επιχειρησιακή αντίδραση των Αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ στη διερεύνηση κατάχρηση βίας σε βάρος του δράστη.

Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές του Nantiareport.gr, επισημαίνεται ότι «πάντα ο Αστυνομικός βρίσκεται να δέχεται επικρίσεις και στοχοποίηση στο πρόσωπο του και στο σύνολό της η ΕΛ.ΑΣ. Οι Αστυνομικοί ενεργούν στο πλαίσιο του κανονισμού και του μνημονίου επιχειρησιακής αντίδρασης, και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που τους θέτουν σε καθεστώς ΕΔΕ. Αν στο ίδιο συμβάν δε λειτουργήσουν σε αυτό το πλαίσιο, και παλι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ΕΔΕ. Επεμβαίνουν λογω συνθηκών χωρίς εντολή σε συμβάν, ΕΔΕ. Δεν επιλαμβάνονται, ΕΔΕ, ανεξάρτητα με το αν στην ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνα προκύψει το σύννομο των ενεργειών τους. Οι επαναλαμβανόμενες αποφάσεις από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία για διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος των μάχιμων Αστυνομικών, αποδυναμώνουν το ηθικό και οδηγούν σε αντιδράσεις παθητικής αντιμετώπισης, ακόμα και σε σοβαρά περιστατικά, με το ένστολο προσωπικό της πρώτης γραμμής να σκέφτεται το… «Ε, ΔΕ..» με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ και τους πολίτες.. όταν μονίμως ο Αστυνομικός στις μάχιμες Υπηρεσίες βρίσκεται υπο πειθαρχική δίωξη».

Η υπόθεση της απόπειρας ληστείας και ο θάνατος του 33άχρονου τοξικομανούς δράστη, έχει αποτυπωθεί σε δικογραφία με τους εμπλεκόμενους να εχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Κατα την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε μακροσκοπικά η αιτία θανάτου του 33άχρονου εν αναμονή των τοξικοϊστολογικών εξετάσεων για τον προσδιορισμό της. Παρατηρητές όλοι μας σε μια υπόθεση που έλαβε διαστάσεις, με κρίσεις και επικρίσεις, προσπάθεια ηρωοποίησης και καταδίκης..

Το μόνο που μπορούμε να δεχτούμε όλοι μας, είναι ότι η υπόθεση έχει ανατεθεί στην Δικαιοσύνη για να αποδώσει ευθύνες και οι αποφάσεις της είναι σεβαστές χωρίς κρίσεις και επικρίσεις..

Εν αναμονή..

* Νάντια Αλεξίου

nantiareport.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis