Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:12 | 06/04/2019

Ενας πραγματικός «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, γύρω από την είδηση της άγριας επίθεσης που δέχθηκαν λιμενικοί και εισαγγελικός λειτουργός, από 50 κουκουλοφόρους, στα Εξάρχεια. 

Το ζήτημα που δημιούργησε τις έριδες είναι το αν οι λιμενικοί που δέχθηκαν την επίθεση ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την Αστυνομία για την επιχείρηση που θα πραγματοποιούσαν στην «καρδιά» των Εξαρχείων, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. 

Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη του Λιμενικού, μετά από τη σύλληψη ενός Σύρου στον Πειραιά για κατοχή ναρκωτικών, αποφάσισαν να κάνουν έφοδο σε σπίτι στη συμβολή των οδών Ερεσού και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια. 

Γεροβασίλη: «Δεν είχε ενημέρωση η ΕΛ.ΑΣ»

Το «γαϊτανάκι» ανάμεσα στα δυο Σώματα ξεκίνησε με τη δήλωση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, η οποία αναφερόμενη στην επίθεση που δέχθηκαν οι λιμενικοί υποστήριξε ότι «δεν πήγε η ΕΛ.ΑΣ, δεν είχε ενημέρωση η ΕΛ.ΑΣ». 

Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε επίσης ότι το ζήτημα ασφάλειας στην περιοχή των Εξαρχείων, και όχι μόνο, δεν λύνεται μόνο με την καταστολή, ενώ χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση και η ίδια δεν έχουν την πολιτική βούληση για να καταπολεμήσουν την ανομία. 

Στον ίδιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (ΕΑΥΑ) Δημοσθένη Πάκου. Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών: Δεν είχαμε ενημέρωση για την επιχείρηση

Ο κ. Πάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε δηκτικά: «Οι συνάδελφοι του λιμενικού δεν ξέρω που νόμιζαν ότι πήγαιναν. Στην Καλλιθέα; Στον Πειραιά;» και προσέθεσε:

«Οι δικές μας δυνάμεις έπαθαν σοκ όταν έμαθαν ότι έγινε επιχείρηση γιατί δεν είχαν ενημέρωση». 

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΑ σημείωσε μάλιστα ότι «αυτός που τους διέταξε να κάνουν αυτήν την επιχείρηση καλό είναι να ξέρει ότι δεν πάει βόλτα στην Καλλιθέα. Στα Εξάρχεια πήγαιναν, στο άβατο. Εκεί πας με τέσσερις διμοιρίες». 

Λιμενικό: Είχε ενημερωθεί αρμοδίως το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της ΕΑΥΑ, το Λιμενικό διέρρευσε το έγγραφο της αναφοράς συμβάντος. 

Στο κείμενο των λιμενικών τονίζεται ρητά ότι «προ της έναρξης της επιχείρησης είχε ενημερωθεί αρμοδίως το οικείο αστυνομικό τμήμα (σ.σ. Εξαρχείων)». 

Η πλευρά του Λιμενικού υποστηρίζει, επιπλέον, ότι ο λόγος που η Αστυνομία δεν επενέβη είναι ότι δεν είχε τη δυνατότητα να διαθέσει, εγκαίρως, δυνάμεις για να συνδράμουν στην επιχείρηση των λιμενικών στα Εξάρχεια. 

Αστυνομία: Δεν ενημέρωσαν επίσημα -Εγιναν με καθυστέρηση δυο τηλεφωνήματα

Απαντώντας στα επιχειρήματα του Λιμενικού Σώματος, κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ότι οι λιμενικοί επικοινώνησαν με το ΑΤ Εξαρχείων, με καθυστέρηση, την ώρα που ήδη βρίσκονταν στα Εξάρχεια. 

Κατά τις ίδιες πηγές, λόγω της καθυστερημένης ειδοποίησης δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να στηθεί μια οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το κλιμάκιο του Λιμενικού, παρουσία εισαγγελέα, μετέβη στο σημείο γύρω στις 20:20 της Παρασκευής. 

Είχε ολοκληρωθεί το επεισόδιο

Στις 20:38 στέλεχος του Λιμενικού, που δήλωσε ότι είναι αξιωματικός, επικοινώνησε με το κέντρο της Αμεσης Δράσης (100), ζητώντας συνδρομή κλιμακίου της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για την έρευνα, τονίζοντας ότι ήδη βρίσκονται στο σημείο, μαζί με τον εισαγγελέα. 

Δώδεκα λεπτά αργότερα, στις 20:50, το ίδιο άτομο τηλεφώνησε στο ΑΤ Εξαρχείων και ζήτησε, εκ νέου, συνδρομή αστυνομικών. 

Η επίθεση κατά των λιμενικών και του εισαγγελέα, πάντα κατά την Αστυνομία, ολοκληρώθηκε πριν από τις 21:00. 

Στο σημείο εκείνη την ώρα έφθασε περιπολικό για να διαπιστώσει αν το τηλεφώνημα ήταν αληθές και πως δεν επρόκειτο για φάρσα ή οργανωμένη παγίδα κατά αστυνομικών. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το επεισόδιο είχε ήδη τελειώσει και οι λιμενικοί αποχωρούσαν από την περιοχή. 

Ενωση Λιμενικών: Οι συνάδελφοι έκαναν το καλύτερο δυνατό 

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής - Πειραιά (ΕΠΛΣΑΠ) αναφέρει ότι «οι συνάδελφοι έκαναν το καλύτερο δυνατό δεδομένου των αντίξοων συνθηκών αφού κλήθηκαν να προστατέψουν τον Δημόσιο Λειτουργό και τους εαυτούς τους και τους αθώους πολίτες που βρίσκονταν τριγύρω». 

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «αν οι συνάδελφοι δεν διατηρούσαν τη ψυχραιμία τους θα θρηνούσαμε πολλούς νεκρούς. Ως ΕΠΛΣΑΠ ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους και εκφράζουμε αμέριστη στήριξη μας ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει τη χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος». 

iefimerida.gr 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis