Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 02/09/2016

Σε μια σειρά που καταφέρνει να αποτίσει φόρο τιμής στον Στίβεν Σπίλμπεργκ, στον «Πόλεμο των Άστρων», στην Γουινόνα Ράιντερ (που την ανέστησε), στο «Alien» του Ρίντλει Σκοτ, στα «Goonies», στο σινεμά του Τζον Κάρπεντερ, στην «Λάμψη» του Στάνλει Κιούμπρικ, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να της υποκλιθείς και αργότερα να κοιτάξεις λίγο πιο βαθιά τον λόγο αυτής της αναβίωσης.

Το σινεμά των παιδικών χρόνων του τωρινού κοινού του Netflix ήταν ένα σινεμά με αφηγηματικό ρυθμό, φόρμα εξαντλητικά πρωτότυπη, όπου οι περισσότεροι σκηνοθέτες (πρωτοεμφανιζόμενοι ή μη) είχαν ένα όραμα και με τα λιγοστά (εφετζίδικα) μέσα έφτιαχναν πράγματα που θα αποτελούσαν μπούσουλα για τους επόμενους κινηματογραφιστές. Και αποτέλεσαν. Και το παράδειγμα του «Stranger Things» αποδεικνύει πως ακόμα και σήμερα, είναι ικανό εκείνο το σινεμά να εμπνεύσει μια ιστορία που διαθέτει σενάριο, αλλά κυρίως να καταστήσει εαυτόν πρωτότυπο ενώ πατάει πάνω σε διαβασμένες συνταγές των δεκαετιών '80-'90.

Σε μια αμερικανική πόλη, από εκείνες με τις μεγάλες αυλές των σπιτιών, τις παρέες αγοριών που παίζουν επιτραπέζια στα υπόγεια των σπιτιών και πίνουν γάλα στο βραδυνό τους γεύμα, που διοργανώνονται σχολικοί χοροί όπου το κορίτσι ευελπιστεί να φιλήσει το αγόρι και που ο σερίφης έχει καταλήξει ένας αλκοολικός εμμονικός με το παρελθόν εκτυλίσσεται ο πρώτος κύκλος του Stranger Things».

To κουβάρι θα αρχίσει να ξετυλίγεται όταν ένα αγόρι θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το σπίτι του και η τοπική κοινωνία σιγά σιγά θα συνειδητοποιεί πως δεν πρόκειται για μια απλή εξαφάνιση. Στο διάβα των κολλητών του φίλων, όπου με τα ποδήλατα θα χαρτογραφήσουν την γνωστή (και άγνωστη) παρακείμενη περιοχή θα βρεθεί ένα μυστηριώδες κορίτσι με ξυρισμένο κεφάλι, που δραπέτευσε από μια αμερικανική βάση που πειραματίζεται με κάτι μυστηριακό.

Αυτό που θα ακολουθήσει μόνο το νοσταλγικό πισωκοίταγμα στη δεκαετία του '80 θα μπορούσε να το υποστηρίξει. Ένας παράλληλος κόσμος που γαντζώνεται από τα καθημερινά βήματα των ηρώων, δύσμορφες οντότητες που αναζητούν «φρέσκο αίμα», ομοσπονδιακοί και κυβερνητικοί στον διάβα του κοριτσιού, εντυπωσιακά "μαγικά" που μόνο στα video games των αγοριών μπορούσαν να ζωντανέψουν και μια Γουινόνα Ράιντερ που συνέτριψε την καταδικασμένη εικόνα της στα 00s.

Η δημιουργική φαντασία των αδερφών Ντάφερ (που έγιναν γνωστοί από το «Wayward Pines» και όχι από το δυστοπικό-και μοναδικό τους μεγάλο μήκους φιλμ- «Hidden» με τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ) έγραψαν το σενάριο και σκηνοθέτησαν το 80% των πρώτων 8 επεισοδίων και παρέδωσαν στο Netflix την ιδέα τους με την προοπτική μιας δεύτερης σειράς. Το Netflix έδωσε την σειρά στο κοινό της στα μέσα του καλοκαιριού και εγέννετο θαύμα. Ίντερνετ, περιοδικά και κάθε μορφής (παράλληλο) δημοσίευμα εξήρε την νοσταλγική τηλεοπτική νουβέλα και όλοι παρακαλούσαν για μια δεύτερη σαιζόν, όπου και θα απαντούνταν τα πολυπόθητα εκκρεμή ερωτηματικά. Οι ανώτερες δυνάμεις (βλ. Netflix) κρατούσαν σιγή ιχθυός, τα δυό αδέρφια ωστόσο ανα τακτά διαστήματα έδιναν στην δημοσιότητα στοιχεία για έναν δεύτερο κύκλο που δεν φαινόταν στο κοντινό μελλον. Μέχρι σήμερα, που η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για 9 νέα επεισόδια μέσα στο 2017. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα βίντεο δίνει στη δημοσιότητα τους τίτλους των επεισοδίων που ίσως ξεκλειδώσουν πολλές απορίες, όπως: 
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS

Αυτό που ξέρουμε -πάντα από το στόμα των δημιουργών- είναι πως η πλοκή θα διαδραματίζεται το φθινόπωρο του 1984, συγγενές στον πρώτο κύκλο, και πως θα επιστρέψουν οι γνωστοί μας ήρωες, με την Eleven να μην είναι σίγουρο αν θα κάνει και εδώ την πρωταγωνιστική εμφάνιση των πρώτων 8 κεφαλαίων.

Ο δεύτερος κύκλος θα διαθέτει -ξανά- κεφάλαια με τίτλους ιστοριών, που θα είναι οι εξής
- MadMax (άμεση αναφορά στην ταινία του Τζορτζ Μίλερ που κυκλοφόρησε το 1979 - λάβετε και υπόψη πως ο δεύτερος κύκλος εκτυλίσσεται το 1984, ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει το Thunderdome)
-The Boy who Came Back to Life (θα μπορούσε να αναφέρεται στην Eleven -ένεκα ξυρισμένου κεφαλιού- που στο τέλος του πρώτου κύκλου «πέθανε» μαζί με το Demogorgon; )
-The Pumpkin Patch (αναφορά στο «Alien» με τα αυγά του που μοιάζουν σαν κολοκύθες; )
-The Palace (αναφορά στο Pankot Palace του Ιντιάνα Τζόουνς στο Ναό του Χαμένου Θησαυρού; )
-The Storm (εδώ μάλλον θα παίξει αρκετά το παιχνίδι με τα ταξίδια στα παράλληλα σύμπαντα και την δύναμη που επιδεικνύει η Eleven για να τα κάνει - στον πρώτο κύκλο, η Γουινόνα Ράιντερ βοηθάει την Eleven να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στον Άλλο κόσμο μέσω μιας πισίνας νερού και με την βοήθεια του ηλεκτρισμού)
-The Pollywog (στο τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου βλέπουμε τον Γουίλ να «παίζει» με τον Άλλο κόσμο και τα τέρατα που ακόμα τον επισκέπτονται -ή βρίσκονται μέσα του-. Κι αν το Demogorgon άφησε μέσα του, ζωή; - Pollywog είναι μια άλλη λέξη για τα (περίεργα) μικρά πλάσματα τύπου βατράχια).
-The Secret Cabin (θα μπορούσε να είναι ένα flashback στη ζωή της Eleven στο εργαστήριο του Hawkins και στα πειράματα που την υπέβαλλαν με το σκοτεινό δωμάτιο που επισκέπτονταν ζώντες και νεκρούς; )
-The Brain (ο εγκέφαλος του Demogorgon ή της Eleven; Ή μιλάμε για τον ίδιο εγκέφαλο; )
-The Lost Brother (ο πιο μυστηριώδης τίτλος. Μιλάει για την Eleven; για τον Γουίλ; για κάποιον που δεν έχουμε δει καθόλου στον πρώτο κύκλο; )

Μέσα σε αυτά, προσθέστε οτι κάπου θα βρει και τον χώρο της η Μπαρμπ, η άτυχη ηρωίδα που "αρπάχτηκε" από τον Demogorgon και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη της. Βέβαια, στο ταξίδι της Eleven, αναφέρθηκε πως είναι νεκρή (ή κάτι παρόμοι απροσδιόριστο), αλλά μήπως βρίσκεται κρυμμένη κάπου στο υποφωτισμένο παράλληλο σύμπαν και κρατάει ένα ρόλο κλειδί για τον δεύτερο κύκλο;

Επίσης, κλειδί θα είναι και ο ρόλος του σερίφη, και το περιβήτο σάντουιτς που άφησε στο δάσος για κάποιον. Αυτός ο κάποιος είναι η πεθαμένη κόρη του ή η αγνοημένη Eleven; 

Χωρίς να έχουμε τι άλλο να κάνουμε, μονάχα να περιμένουμε μπορούμε ένα χρόνο ακόμα, όταν ο δεύτερος κύκλος του «Stranger Things» θα έρθει. Και αν μη τι άλλο έχουμε εμπιστοσύνη στα αδέρφια Ντάφερ. Πολλή. 

 

 

www.cinemag.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis