Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 12/01/2016
Με αφορμή ερωτήματα που μας τίθενται από μέλη μας και δη Προϊσταμένους Λιμενικών Αρχών αναφορικά με τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις καθώς τη διαδικασία έγκρισης των αδειών τους και έχοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, γνωρίζονται τα εξής:
 
1. Από τις διατάξεις του π.δ. 80/2015 (Α΄ 153) δεν προβλέπεται ότι το υπερκείμενο κλιμάκιο, δηλαδή ο έχων την αρμοδιότητα έγκρισης της αδείας  μπορεί να καθορίσει ιδιαίτερη διαδικασία χορήγησης άδειας για τους Προϊσταμένους Λιμενικών Αρχών, Υπηρεσιών, πλωτών μέσων κλπ.
 
2. Οι λόγοι αναστολής, ανάκλησης και ο περιορισμός αδειών απουσίας καθορίζονται ρητά στο άρθρο 16 του π.δ. 80/2015 ενώ ιδιαίτερα στην παρ. 3 αυτού καθορίζεται σε ποιες περιπτώσεις δύνανται και μόνο τα όργανα τα όποια είναι αρμόδια για την έγκριση των αδειών απουσίας να αρνηθούν την χορήγηση τους καθορίζοντας έτσι ο νομοθέτης σαφές περιοριστικό πλαίσιο. Όπου ο νομοθέτης το έκρινε, έθεσε περιορισμούς όπως π.χ. στο άρθρο 2 παρ. 3 για τον προγραμματισμό των κανονικών αδειών όπου επίσης δεν υφίσταται καμία ειδική διαδικαστική ρύθμιση.
 
3. Η αίτηση για χορήγηση άδειας απουσίας συνιστά ατομικό κατοχυρωμένο θεσμικό δικαίωμα η μη χορήγηση του οποίου πραγματοποιείται περιοριστικά και μόνο για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 16 του π.δ. 80/2015  και περαιτέρω δεν υπόκειται στην αξιολογική προσωπική κρίση κανενός εφόσον τηρούνται τα λοιπά οριζόμενα στις διατάξεις του π.χ. η χρονική διάρκεια  της αιτηθείσας άδειας απουσίας, η υποβολή αρμοδίως κ.λπ.    
 
4. Επιπρόσθετα δεν μπορεί να ρυθμιστεί ούτε με διαταγή κατ΄ εξουσιοδοτηση του άρθρου 19 μια τέτοια διαδικασία, καθώς θα παραβίαζε τον πυρήνα των διατάξεων του π.δ. όπου ο νομοθέτης έχει θέσει το βασικό θεσμικό πλαίσιο και στην διοίκηση έχει ανατεθεί η έκδοση διαταγών για τη ρύθμιση λεπτομερειών που προφανώς δεν παραβιάζουν την ουσία του. 
 
5. Κατά συνέπεια για τους Προϊσταμένους ισχύει για τη χορήγηση αδειών ότι και για τα υπόλοιπα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 
 
Τέλος επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι οι σοβαρές ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό δεν πρέπει να αποτελούν το πρόσχημα απόρριψης ή περιορισμού των αιτημάτων. Η προβλεπόμενη έγκριση αποτελεί διαχειριστική – διαδικαστική διαδικασία και όχι μια ευκαιρία επίδειξης δύναμης και άσκησης «ψυχολογικής βίας» που τελικά οδηγούν στην καταπάτηση του δικαιώματος. 
 
Ως εκ τούτου καλούμε τον κ. Αρχηγό να δώσει σαφείς κατευθύνσεις και οδηγίες στη βάση των παραπάνω επισημάνσεών μας, καταργώντας ταυτόχρονα τις όποιες αναχρονιστικές, υφιστάμενες, περιοριστικές διαταγές, που δεν έχουν ουσιαστική νομική ισχύ. 
 
Τα στελέχη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.  διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, ευσυνειδησίας  και επαγγελματισμού, ώστε συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους  να κρίνουν και να αιτούνται ανάλογα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.
 
Για το Δ.Σ.
 
       Ο Πρόεδρος                     Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ          Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis