Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 19/03/2019

Όλοι οι συνάδελφοι που έλαβαν αναδρομικά χρήματα, θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν και να επιστρέψουν υπέρογκα ποσά στην εφορία, κινδυνεύοντας ουσιαστικά να μείνουν και χρεώστες στο κράτος.

[custom:google-ads]

Αυτό θα συμβεί διότι, εκτός την αυτοτελή φορολόγηση του 20% που επιβλήθηκε στα αναδρομικά, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος επιβάλλεται Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με κλίμακα φορολογίας  που διαμορφώνεται από 2,2% έως και 10,00% και η οποία δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ούτε από το φόρο εισοδήματος.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 4172/2013, ως χρόνος κτήσης των αναδρομικών, θεωρείται ο χρόνος που εισπράττονται καθυστερημένα από τον δικαιούχο οι ανείσπραχτες δεδουλευμένες αποδοχές από μισθωτή εργασία, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση των αποδοχών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλος ληστής συνελήφθη στην στιγμή χάρη σε παρέμβαση της Ζ

Δυστυχώς αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, το ποσό των αναδρομικών θα δηλωθεί εφάπαξ στο φορολογικό έτος 2018, παρόλο που πρόκειται για εισοδήματα παρελθόντων ετών 2012-2016, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα καθαρά ποσά εισοδήματος  και να ανέβει ο φορολογικός συντελεστής βάση της κλίμακας φορολόγησης.

Επιπροσθέτως, πολλοί συνάδελφοι εξαιτίας των αναδρομικών ποσών που έλαβαν και που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ελάχιστα, θα μείνουν εκτός κοινωνικών επιδομάτων με ότι αυτό συνεπάγεται εις βάρος του ετήσιου οικογενειακού τους προϋπολογισμού και σίγουρα τα χρήματα που θα απωλέσουν θα είναι περισσότερα από αυτά που έλαβαν.

Άρα είναι προφανές, ότι η ηγεσία οφείλει και πρέπει άμεσα να νομοθετήσει, ώστε να διορθωθεί η αδικία που πρόκειται να δημιουργηθεί και να προστατευτεί το εισόδημα των συναδέλφων.

 

image1.jpeg

ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ 

Αντιπρόσωπος Ν. Ηρακλείου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.Α.Σ.Υ.)

Μέλος (Μ.ΠΡ.Ο.Σ.Τ.Α.) Μάχιμη Προοδευτική Ομοσπονδιακή Συμμαχία Των Αστυνομικών 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis