Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:44 | 14/05/2019

Ξεκίνησε επισήµως η διαδικασία για την επιλογή των επικεφαλής του Αρείου Πάγου, καθώς τόσο ο σηµερινός πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλης Πέππας, όσο και η εισαγγελέας Ξένη Δηµητρίου συνταξιοδοτούνται το καλοκαίρι, αφήνοντας κενά τα δύο κοµβικά γραφεία του 4ου ορόφου στο Θέµιδος Μέλαθρον.

Το πρόσωπο που θα καταλάβει τον θώκο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αποτελεί το σπουδαιότερο µέληµα της κυβέρνησης, καθώς ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας έχει την εξουσία να παραγγέλλει ποινικές διώξεις και δικαστικές έρευνες. Αν και οι τελευταίες επιλογές σε αυτήν τη θέση έγιναν από τον εισαγγελικό κλάδο, ικανοποιώντας εισαγγελικούς λειτουργούς, φαίνεται ότι αυτήν τη φορά οι υποψήφιοι µε τις περισσότερες πιθανότητες προέρχονται από την καθήµενη ∆ικαιοσύνη.

Μάλιστα, στην ιστορία του θεσµού οι περισσότεροι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν προέρχονται από τον εισαγγελικό κλάδο, µε αποτέλεσµα το εκπεφρασµένο ανά τα χρόνια «παράπονο» των εισαγγελέων. Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουν κληθεί στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Πέµπτη το πρωί οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και Δήµητρα Κοκοτίνη, η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, Χαράλαµπος Βουρλιώτης και Παναγιώτης Καραγιάννης.

[custom:google-ads]

Μία ηµέρα νωρίτερα, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου θα «εξεταστούν» από τη ∆ιάσκεψη ως υποψήφιοι οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρ. Καλού και ∆. Κοκοτίνη και οι αρεοπαγίτες Αρτεµισία Παναγιώτου, ∆. Μπιτζούνη και Γεώργιος Χοϊµές. Τα επικρατέστερα ονόµατα για την κάλυψη των δύο θέσεων είναι αυτά των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου ∆. Κοκοτίνη και Ειρ. Καλού, οι οποίες «παίζουν» και για τις δύο θέσεις, ενώ για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σηµαντικές πιθανότητες έχει και ο αντεισαγγελέας Χαρ. Βουρλιώτης.

Οι «µνηστήρες»

Το τελευταίο διάστηµα ακούγεται όλο και εντονότερα το όνοµα της αντιπροέδρου ∆. Κοκοτίνη, µιας δυναµικής δικαστικής λειτουργού, η οποία, εάν επιλεγεί για µία από τις δύο θέσεις, έχει µπροστά της διετή θητεία. Σηµειώνεται ότι εκτός από τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, το όνοµά της ακούγεται δυνατά και για τη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου. Λιγότερες πιθανότητες, αλλά εξίσου σηµαντικές, συγκεντρώνει η αντιπρόεδρος Ειρ. Καλού, γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την οποία είχε χειριστεί ως εφέτης ειδική ανακρίτρια. Γεννηµένη το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώµα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθµό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014 και στον βαθµό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Οι δύο αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, οι οποίες διεκδικούν και τις δύο θέσεις, θα «κονταροχτυπηθούν» για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου µε τον αντεισαγγελέα Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «το πολυβόλο» της ∆ικαιοσύνης. Πρόκειται για τον εισαγγελέα που διεξήγαγε την έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και άσκησε αναίρεση στην υπόθεση της «εγκληµατικής οργάνωσης» του ποδοσφαίρου.

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis