Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 29/10/2021

Δημοσιεύουμε άρθρο συναδέλφου όπως αυτό απεστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών:

Με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο στο Πέραμα, θεωρώ ότι πρέπει να αναδειχθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνάδελφοι που στελεχώνουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δεν πρέπει να λησμονηθεί η χαώδης και επικίνδυνη υπηρεσιακή καθημερινότητα των συναδέλφων, η οποία έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, και η οποία ήταν και είναι δυνάμει υπαίτια για περίπλοκες καταστάσεις.

Συνεχώς μεταξύ των συναδέλφων αναπαράγονται καταγγελίες με ιθύνοντα την ηγεσία. Συνάδελφοι αναφέρουν απουσία σαφούς πρωτοκόλλου που να ορίζει τον ακριβή τρόπο που οι συνάδελφοι θα πρέπει να ενεργούν ανά τις περιστάσεις, και το οποίο να μην τους αφήνει εκτεθειμένους με απόρροια μονίμως να σέρνονται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι. Επίσης καταγγέλλουν ότι το Κέντρο Άμεσης Δράσης τους αφήνει εκτεθειμένους χωρίς να δίνει σαφείς εντολές. Επιπλέον, αναφέρουν εξαιρετικά πιεστική και εκβιαστική συμπεριφορά από τη Διοίκηση. Αν η ομάδα δεν επιστρέψει με απόδοση αυτό θα επιφέρει υπηρεσιακές δυσμενείς συνέπειες (απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, μετακίνηση σε άλλη ομάδα, μέτρα, σκοπιές κ.α.). Αποστολή η σύλληψη με κάθε τρόπο, και σκοπός η ποσότητα και όχι η ποιότητα των συλλήψεων. Επίσης παλιότεροι συνάδελφοι της ΔΙ.ΑΣ. έχουν αναφέρει ότι η αναλογία παλιών – νέων κλίνει πλέον ως επί το πλείστον προς τους δεύτερους. Ακόμα και οι αλλαγάρχες υπαστυνόμοι, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μόλις βγει από τη Σχολή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά. Επίσης ο αριθμός των εκπαιδεύσεων – επιμορφώσεων δεν είναι ικανοποιητικός, καθώς γίνονται μόνο μια φορά το χρόνο, ενώ το σύστημα επικοινωνίας με τους ασύρματος ανέκαθεν έπασχε από δυσλειτουργίες, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο πάνω στη μηχανή. Όσο για τις μηχανές, εκείνες είναι γερασμένες με πάρα πολλά χιλιόμετρα, και ως εκ τούτου επικίνδυνες στην οδήγηση.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η επιλογή της κυβέρνησης να προσλάβει μέσω προκήρυξης χιλιάδες Ειδικούς Φρουρούς, να τους εκπαιδεύσει τυπικά για ελάχιστους μήνες, και στη συνέχεια να τους «πετάξει» σαν πρόβατα επί σφαγή σε μάχιμες υπηρεσίες. Αντί δηλαδή η εκπαίδευση των συναδέλφων να έχει ικανοποιητική διάρκεια, και εν συνεχεία εκείνοι να τοποθετηθούν σε Α.Τ. προκειμένου να έρθουν σε πρώτη επαφή με την Αστυνομία, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Εύκολα αναλογίζεται κανείς τις περίπλοκες διαστάσεις που μπορεί να λάβει αυτή η κυβερνητική επιλογή.

Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση έχει ευθύνες και για έναν ακόμη λόγο. Η ρητορική της όλο αυτό το διάστημα εκφράζει ένα συγκεκριμένο δόγμα, το δόγμα «νόμος και τάξη» και τυφλή καταστολή. Αυτή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης μεταφράζεται προς τους υφισταμένους της με χρησιμοποίηση των ομάδων σε κάθε λογής αντιλαϊκές υπηρεσίες (προστασία πλειστηριασμών, πορείες, βεβαίωση προστίμων στα πλαίσια της πανδημίας κ.α), αλλά και με περαιτέρω «τυφλή» εντατικοποίηση της δουλειάς. Αν συναθροίσουμε όλες τις προαναφερόμενες παθογένειες, χρόνιες δυστυχώς, συνδυαζόμενες με την εντατικοποίηση, οδηγούμαστε δυνάμει σε περίπλοκες καταστάσεις.

Ελπίζουμε όλοι από τη δικαστική διαδικασία να αναδυθεί η αλήθεια και να βγει μια δίκαιη απόφαση.

Ένας αστυνομικός

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis