Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:13 | 22/10/2017

Τι συνδέει την απαγωγή του επιχειρηματία Κώστα Λεμπιδάκη, την δολοφονία του άτυχου 11χρονου Μάριου στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα και την πρόσφατη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου;

Η απάντηση είναι: Το ίδιο νήμα. Το νήμα της βαρειάς παραβατικότητας, της καθ' υποτροπήν εγκληματικότητας και της οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας. 

Τρία στοιχεία συνθέτουν τη βαρειά έγκληματικοτητα  στην εποχή μας, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. 

Το πρώτο αφορά στην έγκληματικη- «επαγγελματική» ταυτότητα των δραστών. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων ειναι οι «συνήθεις ύποπτοι». Δηλαδή άτομα που συστηματικά ασκούνται στην εγκληματική δραστηριότητα μπαινοβγαίνοντας στις φυλακές και κάθε φορά γίνονται ακομα πιο αδίστακτοι εγκληματίες.  

[custom:google-ads]

Όλες

 οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες αποτελούνται απο άτομα, με ποινικό παρελθόν που κάθε φορά γίνεται βαρύτερο. Το πρόσφατο παράδειγμα της απαγωγής του κ.Λεμπιδάκη είναι χαρακτηριστικό. Οι πέντε απο τους επτά κατηγορηθέντες ήταν άτομα με ποινικό παρελθόν και εγκληματική δραστηριότητα. Δεν ήταν δηλ κάποιοι απλοί πολίτες που ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να οργανώσουν ενα τεράστιας έκτασης εγκληματικό επιχειρησιακό σχέδιο. 
 Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με την εθνική ταυτότητα των μελών των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Η σύνθεση είναι μικτή, αποτελούμενη από

 Έλληνες και αλλοδαπούς!

Το έγκλημα είναι διεθνικό. Είναι προϊόν του ανοικτού κόσμου που ζούμε. Συνεπώς η συζήτηση κάθε φορά για το ποιοι ειναι πιο εγκληματογόνοι δηλ οι Έλληνες ή οι αλλοδαποί ειναι άσκοπη. 
Το τρίτο στοιχείο σχετίζεται με τον τροπο οργανωσης των ομάδων. Το έγκλημα εχει πάρει χαρακτηριστικά οργανωμένης επιχείρησης, με εξάπλωση στον οικονομικό-επιχειρηματικό τομεα, με διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών και υψηλες τεχνολογικές-εξοπλιστικές δυνατότητες.
  Ωστόσο υπαρχει ενα τελευταίο κρισιμότατο στοιχείο. Σχετιζεται με την κοινωνική έκταση και τις συνέπειες του προβλήματος!

Αυτή ειναι η πρώτη απάντηση στο ερώτημα τι συνδέει την δολοφονία ενός αθώου αγοριού στο Μενιδι με την απαγωγή επιχειρηματία και την δολοφονία ενος επιστήμονα την ώρα της εργασίας του. Δηλαδη η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και των δικαιωμάτων ειναι ζητήματα που αφορούν ΟΛΟΥΣ, ανεξαιρέτως κοινωνικής και οικονομικής θέσης.

 Εδω ακριβώς αναζητείται ο ρολος της πολιτικής. Συνηθίζεται εδώ και πολλες δεκαετίες, όταν συμβαίνει ένα βαρύ εγκληματικό γεγονός να αλληλοεκτοξευονται κατηγορίες απο τις πολιτικές δυνάμεις, να καλλιεργούνται και διαδίδονται ο πιο απίθανες θεωρίες συνομωσίας, να αποπαροσανατολίζεται η κοινή γνώμη με τελική κατάληξη να διαχέεται αίσθημα ανημπόριας και ανασφάλειας. 

Δυστυχως φανταζουμε αμετανόητα αδιόρθωτοι.

 Ο πρώτος όρος για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ξερίζωμα της βαρειας οργανωμένης εγκληματικότητας ειναι η επαγγελματική επάρκεια των υπηρεσιών καταπολέμησης του εγκλήματος. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και αφορούν στον τρόπο οργάνωσης και δομή των υπηρεσιών, την διαρκή εκπαίδευση και χρήση των νέων τεχνολογιών, την αλλαγή στον τροπο διαχείρισης και αξιολόγησης του προσωπικού.  

Πρωτίστως όμως αφορά την κατάργηση του αναχρονιστικού και επιβλαβούς συστήματος κρισης των αξιωματικών που οδηγεί εκατοντάδες ικανούς, νέους επιχειρησιακούς ηγέτες, σε αποστρατεία και αχρησία.

 Σύγχρονος επαγγελματισμός σημαίνει μετρήσιμα αποτελέσματα, με μονιμο μέλημα της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας τη διαρκή ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ.  

Με πανομοιότυπο τρόπο, εδώ και σε αλλες χώρες, συντελούνται και επαναλαμβάνονται τραγικά γεγονότα εξ αιτίας της καθημερινότητας ,του εφησυχασμού και της έλλειψης ισχυρών αντανακλαστικών. Ο εφησυχασμός ειναι αντιεπαγγελματικός. Σκοτώνει!
 

Ο δεύτερος όρος ανάγεται στη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος όπου δεκαετίες τωρα υπαρχει μια μαύρη τρύπα. Το σύστημα δεν σωφρονίζει αλλά εγκληματοποιεί

. Η κριση διόγκωσε την ήδη προβληματική κατάσταση! Εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού να δοθεί το 2018 ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό  και βελτίωση των υποδομών. Εδώ θα φανεί ποιοι πραγματικά νοιάζονται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας  και για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές. 

Δεν λύνεται το πρόβλημα με τη χύδην σώρευση ανθρωπίνων ψυχών στις φυλακές. Ούτε όμως με γενικές ρυθμίσεις αποσυμφόρησης. 

Και η μια και η άλλη πρακτική οδηγούν στα ίδια αδιέξοδα. Είναι χρήσιμη και σκόπιμη, για λόγους σωφρονιστικούς και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, η εφαρμογή εναλλακτικών ποινών για μετάβαση απο το καθεστώς του περιορισμού της ελευθερίας σε μια σειρά υποχρεωτικών καθηκόντων υπό την επίβλεψη των αρχών. 

Τι απογίνεται άραγε ο ποινικός κρατούμενος που απελευθερώνεται πρόωρα; Ποιοι μηχανισμοί βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς στην προσαρμογή σε μια νεα ζωή; Γι' αυτο μετα απο λιγο χρονικό διάστημα η μεγάλη πλειοψηφία καταφεύγει και πάλι στο βαρύ έγκλημα. 
Υπάρχουν παραδείγματα χωρών με παράδοση στη σωφρονιστική πολιτική και ταυτόχρονα στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. 


Ο τρίτος όρος σχετίζεται με την μεταχείριση αλλοδαπών που συστηματικά ασκούνται σε βαρειες εγκληματικές  πράξεις ανάγοντας τη δράση τους σε άσκηση επαγγέλματος. Ειναι τα μέλη των οργανώσεων που καταδικάζονται για ανθρωποκτονίες, βαρειες σωματικές βλάβες, ληστείες εκβιάσεις κλπ. Και υποτροπιάζουν. Ποια ειναι η κοινωνική πορεία ενός αλλοδαπού, υπότροπου, με καταδίκες, την επόμενη μέρα της αποφυλάκισης του; Στις περισσότερες των  περιπτώσεων η οικογένεια του δεν κατοικεί στην Ελλάδα. Δυστυχως καταφεύγει στην αγκαλιά των δικτύων που τον ανέθρεψαν εγκληματικά και ξαναρχίζει ακόμη πιο σκληρή δράση!

Πρέπει να απευλαύνονται!

 Αποτελει υποχρέωση της χώρας προελευσης η επιτήρησή τους και αποτροπή εκ νέου εισόδου στην Ελλάδα. Οι συμφωνίες μεταξύ των χωρών περιέχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται για να τηρούνται με πρόβλεψη κυρώσεων .
  


Ο τέταρτος όρος συνίσταται στην προληπτική λειτουργία του οργανωμένου κράτους και την ικανότητα αποτροπης. Η προστασία των συνόρων ειναι βασική προϋπόθεση για μια ασφαλή χώρα. Δεν αναφέρομαι στη λεγόμενη φύλαξη των συνόρων που δημιουργεί σύγχυση και πολλά ερωτηματικά. Αναφερομαι στον έλεγχο των συνόρων που σημαίνει ότι οποιος εισέρχεται η επιθυμεί να εισέλθει στη χώρα απο οποιοδήποτε σημείο, νομοθετημένο η μη, υπόκειται σε έλεγχο και έχει μεταχείριση σύμφωνα με το νόμο και το διεθνές δίκαιο. 


Αν ασκείται ο έλεγχος επιτυγχάνουμε διπλό στόχο: Την εσωτερική ασφάλεια και ταυτόχρονα την προστασία  της ζωής χιλιάδων παιδιών και οικογενειών απο τα απάνθρωπα δουλεμπορικά δίκτυα της διεθνικής μαφίας. 


Στοιχείο επιτυχούς αποτροπής αποτελεί η οργανωμένη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών, η μόνιμη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες κλειδιά με αρνητικές παραδόσεις στο οργανωμένο έγκλημα.

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis