Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 09/09/2016

Μέχρι τώρα απέφευγα να τοποθετηθώ για το ζήτημα της σύγκρουσης των καθηγητών της ΣΝΔ με τον Διοικητή της Σχολής, αναμένοντας από την ηγεσία των Ε.Δ να δώσει την δέουσα λύση χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Δυστυχώς όμως η λύση της μετάθεσης του Διοικητή που δόθηκε είναι η χειρότερη δυνατή.

Και εξηγώ γιατί, αφού γνωρίζω το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, γνωρίζω τις ικανότητες και την αξία του Διοικητού, έχω γνώση του περιβάλλοντος της ΣΝΔ αφού δίδασκα ηγεσία και μάνατζμεντ κάποια χρόνια στους Δοκίμους, έχω υπηρετήσει ως Διοικητής στην Σχολή Πολέμου του Ναυτικού, (όπου εφαρμόσθηκαν τα πλέον καινοτόμα συστήματα εκπαίδευσης, με πληθώρα ικανότατων Ελλήνων και ξένων καθηγητών Πανεπιστημίων της Ivey League, που συνεργάσθηκαν για τον εκσυγχρονισμό και την βέλτιστη εκπαίδευση των αξιωματικών) και ήμουν και κλαδάρχης στο ΓΕΕΘΑ με την ευθύνη της εκπαίδευσης όλων των Ε.Δ μέσα στις αρμοδιότητές μου, έστω και αν οι παραγωγικές σχολές διοικητικά ανήκουν στους κλάδους.

Ένα μάλιστα από τα πολλά ζητήματα σύγκρουσής μου με τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλο, ήταν και οι αυταρχικές και διαλυτικές ρυθμίσεις που προσπαθούσε να επιβάλλει στην συνολική εκπαίδευση όλων των εκπαιδευτικών φορέων των Ε.Δ., που τον εμπόδισε να τις προχωρήσει περαιτέρω η άμεση παραίτησή μου μετά την σύγκρουσή μας.

Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες που έδινε στους καθηγητές ξέφευγαν κατά πολύ του τότε θεσμικού πλαισίου και ήταν εις βάρος συγκεκριμένων αναγκών επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Στρατιωτικών σχολών. Επίσης προωθούσε την κατάργηση κρίσιμων σχολών για τις Ένοπλες δυνάμεις όπως ήταν η ΣΣΑΣ και η ΣΑΝ και η πρόσληψη των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από αποφοίτους Πανεπιστημίων, με μια μικρή τρίμηνη στρατιωτική εκπαίδευση.

Η σημερινή σύγκρουση είναι αποτέλεσμα των πολλών και καιροσκοπικών ρυθμίσεων που έγιναν από αδιάβαστους, ιδεοληπτικούς και αστράτευτους πολιτικούς για προσωπικό και πολιτικό μόνο συμφέρον, εις βάρος της καλής στρατιωτικής εκπαίδευσης των υποψήφιων αξιωματικών.

Όμως δεν φταίνε μόνο οι ιδεοληπτικοί και αστράτευτοι υπουργοί, αλλά και οι αδύναμες στρατιωτικές ηγεσίες που χάριν της ανέλιξής τους και της παραμονής τους στα αξιώματα δεν είχαν το σθένος, την αποφασιστικότητα και την γνώση, όχι μόνο για να προστατεύσουν, αλλά και να βελτιώσουν το συνολικό επίπεδο Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των υποψήφιων στελεχών των Ε.Δ., εκσυγχρονίζοντας τα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να αναδεικνύουν τους ολοκληρωμένους στρατιωτικούς ηγέτες μίας δημοκρατικής, σύγχρονης χώρας του Δυτικού κόσμου όπως είναι η χώρα μας και απαιτούν οι σύγχρονες απειλές και ανάγκες ασφαλείας της.

Η λύση που θα έπρεπε να δοθεί ήταν η άμεση μείωση των τόνων αντιπαράθεσης και η άμεση διαμόρφωση ενός πλαισίου οδηγιών/ ομπρέλα, για την λειτουργία της σχολής ΣΝΔ. Ταυτόχρονα να ξεκινούσε, με άριστη προετοιμασία, η συζήτηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας όλων των σχολών των Ε.Δ. Και μέχρι τότε ούτε ο Διοικητής να άλλαζε και ούτε οι αιτιάσεις των καθηγητών να κυριαρχούσαν, με δεδομένο το πλαίσιο οδηγιών λειτουργίας που θα είχε δοθεί.

Έτσι θα προστατευόταν και το κύρος του Διοικητού, όπως έπρεπε να γίνει και μία σύννομη λύση θα επιβαλλόταν, η οποία θα αποτελούσε και το έναυσμα βελτίωσης των κακών ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι σημερα στις σχολές.

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ

Υποναύαρχος ε.α

Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

www.militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis